2018-07-18 06:03


Pop solicită explicaţii pentru discriminarea de la bacalaureatul francez

 |  17:28
Pop solicită explicaţii pentru discriminarea de la bacalaureatul francez

Ministrul interimar al educaţiei, Liviu Marian Pop, va transmite o scrisoare oficială omologului său francez, Vincent Peillon, în care va solicita explicaţii în legătură cu subiectul de la examenul de bacalaureat din Franţa care conţinea exprimări discriminatorii la adresa cetăţenilor români.

„Considerăm că pentru a ne pronunţa în acest caz e nevoie de o analiză amănunţită a tuturor datelor. Prin urmare, vom transmite o scrisoare oficială ministrului francez al educaţiei naţionale, Vincent Peillon, în care vom solicita explicaţii în legătură cu acest posibil şi nedorit caz de discriminare“, a declarat ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop. El a spus că, indiferent de contextul socio-politic şi de percepţia pe care cetăţenii unui stat o au despre cetăţenii altor state, „factorii de decizie ai oricărui sistem modern de educaţie trebuie să adopte din start o atitudine responsabilă, care să nu favorizeze formarea sau intensificarea curentelor de opinie negative pe baza stereotipurilor identitare şi clişeelor mentalitare“. Potrivit ziarului francez „Liberation“, liceenilor de la Ştiinţe şi Tehnologia Managementului (STG) care au dat bacalaureatul săptămâna trecută li s-a cerut să prezinte „formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească un marochiner care doreşte să îşi protejeze pe o perioadă de 20 de ani marca împotriva falsificatorilor care operează în România”. Sindicatul CGT Educ'Action a deplâns faptul că românii „se află din nou în situaţia de a fi stigmatizaţi” şi propune ca anul viitor subiectul să fie: „Prezentaţi formalităţile care trebuie îndeplinite de elevi pentru a fi protejaţi de subiectele insultătoare”.

În urma scandalului stârnit, Ambasada României la Paris a înaintat o scrisoare de protest ministrului francez al educaţiei.„În legătură cu subiectul de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Ştiinţe şi Tehnologia Managementului (STG), Ambasada României la Paris a înaintat o scrisoare de protest către ministrul francez al educaţiei naţionale, Vincent Peillon, prin care solicită prezentarea de scuze şi sancţionarea celor responsabili. Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că respectivul subiect de examen conţinea exprimări denigratoare la adresa cetăţenilor români, riscând să genereze atitudini xenofobe“, au spus reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe. Ministerul a reiterat că respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-03-14

TAGURI: Liviu Marian Pop, bacalaureat, Franţa

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova