2018-12-19 15:53


Portretul luptătorului Traian Băsescu. Preşedintele-jucător, văzut de americani. O lectură a telegramelor WikiLeaks.

 |  17:35
Portretul luptătorului Traian Băsescu. Preşedintele-jucător, văzut de americani. O lectură a telegramelor WikiLeaks.
Preşedintele Traian Băsescu este probabil politicianulromân cel mai deschis faţă de apărarea intereselor SUA. O lectură atentă a telegramelorWikiLeaks apărute până acum în presa din România ne prezintă un Traian Băsescuextrem de receptiv şi de comunicativ cu oficialii Ambasadei SUA la Bucureşti.Fie că vorbeşte în mod direct cu aceştia, fie că transmite prin consilierii săimesajele politice relevante, preşedintele Traian Băsescu apare întotdeauna caprincipalul colaborator al Statelor Unite în România. Cu toate acestea,americanii nu se sfiesc să avertizeze că preşedintele Băsescu poate reprezentaun risc, dat fiind tendinţa sa de a lua decizii de unul singur.

Încă de la începutulmandatului său, preşedintele Băsescu dădea Washingtonului asigurări că SUA potconta pe aliatul România. Băsescu s-a angajat să menţinătrupele române în Irak “până când nu mai sunt necesare”, se notează într-otelegramă din 2005 dezvăluită de WikiLeaks şi citată de HotNews.ro. Este,probabil, şi unul din motivele principale pentru care la alegerileprezidenţiale din 2009, preşedintele în exerciţiu era prezentat în tuşe puternice.“Recomandările economice oferite de primiitrei candidaţi - preşedintele Traian Băsescu (PDL), Mircea Geoană (PSD) şi CrinAntonescu (PNL) - se abat foarte puţin de la platformele partidelor lor” - sespune într-o telegramă din 2009. De remarcat că ordinea cu care sunt prezentateîn documentele SUA ofertele celor trei candidaţi prezidenţiali este şi cea aclasamentului obţinut de ei câteva săptămâni mai târziu, după aflarearezultatelor electorale. Exemplu: “În ce priveşte politica de energie, expertizasolidă a lui Băsescu în aceasta zonă le-a lăsat puţine portiţe de exploatatcontracandidaţilor săi, deşi Geoană a făcut declaraţii despre nevoia de a seconcentra pe conservare într-un efort de a marca o diferenţă între el şipreşedintele în exerciţiu”. De notat şi fragmentul de telegramă în carepreşedintele este caracterizat drept anti-rus: “Geoană, totuşi, are o viziunemult mai nuanţată în ce priveşte relaţiile pe energie cu ruşii decât puterniculanti-rus Băsescu”.

Traian Băsescu este, pe de altă parte, perceput şi ca unjucător singular, de spatele căruia atârnă, ca o piatră de moară, incapacitateapremierului desemnat de el. În aceeaşi telegramă din 2009, în care se faceanaliza ofertelor economice ale prezidenţiabililor, se vorbeşte despre slabelerezultate obţinute de premierul Emil Boc:“Preşedintele are prea puţine pârghii directe pentru a înbunătăţieconomia. Aceasta este o consolare prea mică pentru Băsescu, care este afectatde asocierea sa cu rezultatele deloc impresionante ale Guvernului PDL condus deEmil Boc”.

Înainte de alegerile prezidenţiale din 2009, TraianBăsescu este descris ca fiind “căpitanul” navei PDL-PSD care guverna la oraaceea în România. Iminenta ieşire de la guvernare a PSD, cauzată de demitereaministrului Dan Nica, era văzută de americani ca fiind orchestrată de acelaşi TraianBăsescu: "Este puţin probabil ca Boc să fi provocat această criză fără săaibă aprobarea lui Băsescu, iar Băsescu ar fi putut să orchestreze toatăchestiunea pentru a-şi mări imaginea de forţă unificatoare înaintea alegerilorprezidenţiale din 22 noiembrie", se relatează în telegrama din 2009.

Tot în 2009, la începutul anului, americanii consemneazăteama administraţiei Băsescu de forţa politică pe care ar fi putut s-oreprezinte la acea oră candidatura primarului Sorin Oprescu pentru Cotroceni.În acea telegramă este relatată vizita consilierului prezidenţial SebastianLăzăroiu la Ambasada SUA cu scopul de a prezenta rezultatele unor recente sondajede opinie. Publicaţia HotNews.ro consemnează telegrama WikiLeaks şi scrie că “Lăzăroiuar mai fi spus că Băsescu se concetrează să recâştige alegerile prezidenţialeşi că cea mai mare provocare a sa va fi să evite imaginea cum că ar fi «atotputernic»”.

Într-o telegramă din2006, de la jumătatea primului mandat al preşedintelui Băsescu, oficialii AmbasadeiSUA la Bucureşti consemnează într-o telegramă către Washington percepţiaconsilierilor liderului PSD cu privire la slabele şanse ale lui Mircea Geoanăde a-l înfrânge pe Traian Băsescu într-o viitoare campanie prezidenţială. Maimult, americanii vorbesc chiar despre spionii lui Traian Băsescu din tabăraPSD. “Alţi insideri PSD ne-au spus că Băsescu avea relaţii din ce în ce maibune cu lideri PSD, în special după înlăturarea din poziţii-cheie a fostuluipremier PSD Adrian Năstase, pe care Băsescu îl vede extrem de corupt. (…) Într-adevăr,mai multe contacte ne-au subliniat faptul că la începutul anilor '90 Băsescu şifondatorul PSD Ion Iliescu au fost aliaţi politici. Cei doi păstrează relaţiicordiale şi împărtăşesc o notă populistă”.

Despre capacitatea lui Traian Băsescu de a-şi ţineaproape adversarii se vorbeşte şi într-o telegramă din 2007, acolo unde –notează HotNews.ro - Geoană le-a spus americanilor căs-a întâlnit în secret cu Băsescu de două ori, pe propriul risc, şi că oameniidin partid ”m-ar omorî dacă ar afla de întâlniri”.

Aşa cum rezultă dintelegrame, Traian Băsescu păstrează o foarte bună comunicare cu oficialiiAmbasadei SUA la Bucureşti în momentele politice importante. Spre exemplu,momentul suspendării din 2007 apare consemnat de americani în telegrameleWikiLeaks la capătul unei discuţii telefonice între preşedintele Băsescu şiambasadorul SUA. Cu acel prilej, Băsescu avea să le transmită americanilor căasistăm la „o zi neagră pentru democraţia românească” şi că cel mai probabil elnu va demisiona în momentul în care Parlamentul îl va suspenda din funcţie, aşacum promisese. Băsescu îi declara atunci ambasadorului SUA că primul lucru pecare-l va face interimarul Nicolae Văcăroiu va fi să îi demită pe procurorulgeneral şi pe şeful Departamentului Naţional Anticorupţie pentru că“activitatea procurorilor a creat un «disconfort» în multe zone, inclusivoligarhilor”.

Într-o telegramă din 2005 îl surprindem însă pepreşedintele Băsescu asigurându-i pe americani că ofiţerul american responsabilde moartea rock-starului Teo Peter “va avea parte de un proces echidistant şi,indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi în închisoare în România".Foarte straniu a părut (într-o altă telegramă) şi anunţul făcut de preşedinteleBăsescu omologului său egiptean căruia i-a oferit asistenţăromânească pentru a avansa obiectivele Egiptului în domeniul energiei nucleare.

Un preşedinte foarte atent la chestiunea justiţiei esterelevat şi de conţinutul unei telegrame din 2009, acolo unde Traian Băsescuvorbeşte despre dosarele fostului său contracandidat Adrian Năstase. Iată cenotau americanii într-o telegramă către Washington: “(…) Geoană şi alţi PSD-iştis-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: «Numă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public - fiecare dintre plângerilepenale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu almeu»”. Administraţia Prezidenţială a intervenit ulterior şi a făcut publicăînregistrarea audio a convorbirilor dintre Traian Băsescu şi delegaţia PSD carevizita atunci Palatul Cotroceni.

Dar poate că cea maiinteresantă referire la Traian Băsescu în telegramele WikiLeaks este cea încare americanii avertizează asupra tendinţelor autoritare ale preşedinteluiromân. Potrivit revistei Kamikaze, care consemnează o telegramă din noiembrie2005, preşedintele Băsescu este prezentat ca fiind un personaj care nu-şiascultă consilierii, luând decizii de unul singur. Era momentul în carepremierul Tăriceanu îşi anunţase decizia de a demisona, situaţie în care sevorbea despre iminenţa organizării unor alegeri anticipate în România. Celpuţin aşa reieşea din discuţiile oficialilor ambasadei SUA cu reprezentanţi aiAdministraţiei Prezidenţiale. Teoria anticipatelor avea să fie însă infirmatăde preşedintele Băsescu, fapt care i-adeterminat pe americani să transmită în centrala de la Washington următoareanotă: „Prin faptul că cei mai apropiaţi consilieri ai lui Băsescu nu s-au pusde acord cu ultimele sale idei legate de alegeri demonstrează din nou tendinţasa de a lua de unul singur deciziile importante”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...