2018-07-23 06:35


PROTESTE ÎN PORTUGALIA. Manifestanţii au strigat: „Troica să se care”

 |  09:41
PROTESTE ÎN PORTUGALIA. Manifestanţii au strigat: „Troica să se care”

Mii de persoane au protestat sâmbătă în peste 20 de oraşe din Portugalia faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvern pentru a scoate ţara din recesiune, informează Agerpres. Zeci de mii de persoane au format o maree umană pe un bulevard din Lisabona ce duce la Ministerul Finanţelor purtând pancarte pe care scria „La dracu’, troica, ne vrem vieţile înapoi”.

Troica este o trimitere la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană, creditorii internaţionali aflaţi în spatele planului de salvare financiară a ţării.

Mulţi protestatari cântau un cântec vechi de 40 de ani şi legat de revolta populară din 1974 cunoscută sub numele de Revoluţia Garoafelor. Portugalia se aşteaptă să îndure în 2013 un al treilea an consecutiv de recesiune, cu o contracţie economică de 2%. Rata şomajului a crescut, ajungând la un record de 17,6%.

Finanţatorii, prezenţi la Lisabona

Manifestaţii antiausteritate au fost organizate, în întreaga Portugalie, la apelul unei mişcări apolitice care în septembrie anul trecut a reuşit să scoată în stradă sute de mii de persoane. Mişcarea apolitică este una asemănătoare „Indignaţilor” din Spania. De altfel, reprezentanţii principalei ţinte a protestatarilor – troica, reprezentată de UE, FMI şi BCE - se aflau la Lisabona pentru o nouă verificare a situaţiei din ţară, aflată sub asistenţă financiară.

Manifestaţiile au apărut în condiţiile în care nemulţumirea socială împotriva austerităţii este în creştere, austeritate pe care Guvernul de la Lisabona o aplică în schimbul planului de salvare în valoare de 78 miliarde de euro, de care ţara beneficiază din mai 2011.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-30

TAGURI: apolitic, manifestatie, troika, portughezi, recesiune, austeritate, Lisabona, revolutia Garoafelor, somaj, miscarea indignatilor

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova