2018-07-16 12:07


Poteraș, la braț cu Serge Celibidache

 |  21:00
Poteraș, la braț cu Serge Celibidache

Moghioroș nu mai poate fi demult un reper al Bucureștiului. Un fost kominternist, ministru pe timpul lui Dej, ar trebui să zacă la lada de gunoi a istoriei. Parcul din Drumul Taberei îi purta numele. Chiar dacă reprezentanţii administraţiei locale i-au șters numele, în mentalul colectiv rămâne influenţa din timpul comunismului.

Acum, când Primăria Sectorului 6 a început cel mai ambițios program de modernizare a unui parc din România, pe 11.200 mp, locuitorii se vor bucura de verdeață și de un microclimat mediteranean în serele de vizavi de biserica Sf. Vineri. Cel mai important lucru este că parcul va purta numele de “Sergiu Celibidache”. Zilele trecute, primarul sectorului 6, Cristian Poteraș, i-a prezentat fiului ilustrului dirijor, Serge Celibidache, planurile în 3D ale construcțiilor ce vor fi ridicate într-un timp-record. Acesta i-a propus edilului sectorului 6 un concert simfonic la deschiderea oficială a parcului. S-a arătat plăcut impresionat de proiectul lui Poteraș, finanțat din bani europeni. Doru Braia, un apropiat al familiei Celibidache, a povestit celor mai tineri despre asprimea profesională a maestrului care conducea cea mai prestigioasă filarmonică din lume.

Sergiu Celibidache s-a născut în 1912 la Roman. La nici 20 de ani, și-a părăsit familia și a plecat în Franța. Ulterior s-a stabilit la Berlin. A supraviețuit războiului mondial, dirijând orchestra ceferiștilor. După 1950, s-a stabilit la Munchen, organizând cea mai impresionantă orchestră. A plecat să colinde lumea pentru un motiv aparent pueril. Nu a fost de acord ca spectacolele să fie înregistrate. În 1978 a venit la București, fiind purtat în triumf de la Ateneu la hotel.

Atunci, Elena Ceaușescu s-a supărat rău. Nu i-a mai permis să conducă vreo orchestră la București. După Revoluție, a adus filarmonica sa germană pentru un șir de concerte în țară. Ar fi vrut să reorganizeze întreg învățământul de profil din România. Autoritățile nu i-au dat curs inițiativei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-08-18

TAGURI: cristian poteras, serge celibidache

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANDREEA PASCU
06 Iun 2012

felicitari domnule primar! suntem mandrii sa locuim in sectorul 6!
BUREBISTA
07 Iun 2012

Poteras a demonstrat ca stie sa aprecieze marile valori ale tarii noastre. Multi ar trebui sa ia exemplu de la el.
HANIBAL
07 Iun 2012

Mergeti,va rog,pe bulevardul Uverturii si,daca aveti timp,ridicati tomberoanele din plastic din fata teatrului Masca ce stau pline cu "de toate" de vreo doi ani!Si apoi,dupa ce terminati treaba ,intrati printre blocurile din zona si incepeti sa asfaltati(sau betonati)!Acolo,daca intri noaptea iti rupi masina!Asta pentru cei care il lauda de zor pe acest "poteras" cat si pentru dl. Andrei Tudor impreuna cu redactia de la acest ziar!Mult succes,tovarasi!
MIRCEA
07 Iun 2012

Ceva e in neregula cu comentariile acestor domni, ceva imi iroase mie a pupinbasisti....si nu cred ca ma insel. Lasati-va de meseria asta domnilor, cat ati fost la putere nu va pasat de oameni catusi de putin, acum sunte-ti cu gura pe sus, ssssssst gurita. Sper sa platiti pana la ultimul cent furat, cu ani de puscarie. Mult noroc domnule, actual, primar, sper sa nu mai ajungeti la putere niciodata.
WERNNER
07 Iun 2012

Mircea du-te-n paul mccartney!
LUCA
08 Iun 2012

Domnule Poteras de ce munciti doar in campanie electorala si atunci doar declarativ? Pentru dumneavoastra nu am decat o solutie ca sa prospere sectorul nostru si anume sa vina domnul Rares Manescu primar.
ANDREA
08 Iun 2012

Ma intreb de ce doar acum in plina campanie electorala s-a demarat reamenajarea acestui parc? Poteras isi face datoria de primar al sectorului 6 doar in campania electorala .
Random imageUltimele stiri

Apa Nova