2018-12-15 09:02


Preafericitul Daniel este cercetat penal în Dosarul „Coloane oficiale”

 |  14:08
Preafericitul Daniel este cercetat penal în Dosarul „Coloane oficiale”

Conform unor surse judiciare citate de jurnaliști TVR și Digi24, între personalitățile vizate de procurorii DNA, pentru utilizarea abuzivă a coloanelor oficiale, se numără, pe lângă ex-vicepremierul Gabriel Oprea, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, și Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe. Dosarul penal a fost înregistrat chiar joi, 5 noiembrie 2015, ca urmare a unui denunţ. Este o premieră ca un prim-procuror să fie cercetat de DNA. Dar, mai spectaculos chiar, este ca prim-prelatul țării să ajungă în această situație.

Este interesant și faptul că această informație a fost „scursă” presei de anchetatori, în condițiile în care, în timpul protestelor de marți și miercuri s-au afișat și scandat lozinci împotriva Bisericii Ortodoxe, fapt de neimaginat cu câțiva ani în urmă, când BOR conducea în topul încrederii. Construcția Catedralei Mântuirii Neamului și refuzul de a fiscaliza veniturile Bisericii au generat un val de nemulțumire, care a căpătat proporții după tragedia din clubul Colectiv. De vină este atitudinea ÎPS Daniel. A ocolit spațiul care a devenit loc de pelerinaj pentru zeci de mii de oameni, a tăcut zile în șir, netaxând derapajele unor preoți și „dreptcredincioși” ce au văzut în tragedie o pedeapsă divină pentru „manifestările sataniste” și, atunci când a vorbit, a făcut-o cu aroganță evidentă, clamând că nu a fost invitat și că locul de rugăciune este în biserici, nu în cluburi. Abia joi, după ce miercuri seara mulțimea a scandat „Vrem spitale, nu biserici!”, iar rețelele de socializare au fost umplute de mesaje care îndemnau la refuzul primirii în casă a preoților de Sărbători (ca fiind neinvitați), Patriarhia a transmis un mesaj conciliant al ÎPS Daniel, prin care acesta își cere iertare „dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite”. „Biserica este acum alături de tineri înțelegând dorinţa lor de înnoire spirituală şi morală a societății româneşti şi se roagă pentru prezentul şi viitorul poporului român, spre a trăi în pace şi unitate”, pretinde Patriarhul. Oare o înțelege Preafericitul că „înnoirea spirituală și morală a societății”, în înțelesul zecilor de mii de protestatari din stradă și a milioanelor de susținători, se referă și la Biserică? Că, dacă se va proba acuza de folosire abuzivă a coloanelor oficiale, va trebui să facă pasul înapoi, pentru a fi în concordanță cu aspirațiile mulțimii și chiar cu propriile cuvinte?

Lovitură de teatru în scandalul coloanelor oficiale, în care până acum era vizat doar vicepremierul demisionar Gabriel Oprea. În urma unui denunţ depus joi, DNA a deschis un dosar penal privind legalitatea folosirii coloanelor oficiale în cazul tuturor şefilor de instituţii. Plângerea, făcută de o organizaţie neguvernamentală, este însă specifică şi  vizează în mod concret folosirea coloanelor de către Gabriel Oprea, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, şi Patriarhul Daniel, spun surse judiciare, citate de Mediafax.

În această cauză, se va face mai întâi cercetare „in rem“, cu privire la faptă, urmând să se stabilească dacă vor fi şi persoane puse sub acuzare.

Patriarhia invocă un protocol cu MAI

La sfârşitul lunii octombrie, Patriarhia Română preciza, la solicitarea jurnaliştilor, că cere maşină de la Ministerul de Interne doar atunci când întâmpină delegaţii oficiale, în baza unui protocol încheiat cu ministerul în 2008.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, declara atunci că între Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor Interne există un protocol de colaborare „încă de pe vremea patriarhului Teoctist“, reînnoit prin Legea 15/2008, de organizare şi funcţionare a MAI şi Legea Cultelor.

„Acest protocol face referire la cooperarea Patriarhiei cu Ministerul de Interne pentru buna desfăşurare a vizitelor oficiale, a activităţilor religioase de amploare, pentru asigurarea ordinii publice şi bunei desfăşurări a acestora. Astfel, la solicitarea în scris a Patriarhiei Române, Brigada Rutieră a Poliţiei Române pune la dispoziţie un echipaj care permite deplasarea delegaţiei oficiale în trafic. A fost nevoie să existe un astfel de protocol de colaborare după ce, în anul 2000, o delegaţie oficială a Patriarhiei a rămas blocată mai multe ore pe Bulevardul Magheru“, explica purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, Patriarhia Română nu a beneficiat de coloană oficială cu echipaje complexe de poliţie şi cu girofar. „Solicitările către MAI sunt făcute în scris, pentru situaţii speciale şi delegaţii oficiale, este solicitată o singură maşină de poliţie pentru a ajuta la uşurarea deplasării în trafic, iar maşinile nu merg cu viteză mare“, a precizat Stoica.

Oprea, general cu girofar

În ceea ce-l priveşte pe ministrul Gabriel Oprea, recent s-a aflat că a avut, în doar 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituţii publice şi la destinaţii private, inclusiv atunci când mergea la salonul de înfrumuseţare. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă de timp, primul-ministru a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.

 Informaţiile apar în ordonanţa de declinare a dosarului privind accidentul din 20 octombrie, în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în timp ce însoţea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. Cauza a fost trimisă, în 3 noiembrie, de la Parchetul Tribunalului Bucureşti la Parchetul instanţei supreme, întrucât se impune efectuarea de cercetări pentru abuz în serviciu privind folosirea coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne de către Oprea, potrivit PÎCCJ.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că dosarul privind accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină are 13 volume şi urmează să se cerceteze inclusiv legalitatea tuturor celor peste 1.600 de drumuri pe care vicepremierul Gabriel Oprea le-ar fi făcut cu coloană oficială. Anchetatorii mai au informaţii că, în seara tragediei, Gabriel Oprea venea de la o unitate militară din Băneasa şi mergea spre locuinţa sa, au precizat sursele citate.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului- ministrului. Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar „în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă“, conform prevederilor legale.

Piedone, anchetat în Dosarul  Colectiv

DNA face cercetări pentru abuz în serviciu cu privire la modul de emitere a autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv de către Primăria Sectorului 4, dosarul fiind constituit în urma datelor obţinute de anchetatori, ce vizează funcţionari şi primarul, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax. Dosarul a fost constituit la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în urma declinării de către procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a unei părţi din dosarul privind incendiul din clubul Colectiv, referitoare la modul de emitere a autorizaţiei de funcţionare emise de Primăria Sectorului 4. Sursele citate au precizat că sunt indiciile privind posibile fapte de abuz în serviciu, care ar fi fost comise atât de funcţionari din Primăria Sectorului 4, cât şi de fostul primar Cristian Popescu Piedone.

La o zi de la producerea tragediei din clubul Colectiv, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care şi-a anunţat miercuri demisia, afirma că localul nu are autorizaţii de la ISU pentru că aveau o declaraţie pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcţionare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-05

TAGURI: preafericitul daniel, coloana oficiala, dna, tiberiu nitu, procuror, oprea, piedone
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CULMEA MANIPULARII SI A VULNER
05 Noi 2015

Indiferent ce-a fost in clubul Colectiv, accident sau atentat, nu a avit nicio legatura cu biserica. Cum s-a ajuns s-o incaseze biserica? Care e legatura? Asta arata cit de mare e vulnerabilitatea noastra, cit de alienabili sintem. Cine uraste Biserica Romana, cine are interes sa o atace, adica sa ne atace?
ZORRO
05 Noi 2015

Bai nene,lasati BISERICA in pace ,ca va bate DUMNEZEU!!!........credinta ne-o manifestam zi de zi in biserici!!.....sa mai mergem si la BISERICA duminica!!!.....atacand biserica ,se ataca radacina neamului romanesc ,pentru care s-a jertfit BRANCOVEANU cu fii sai!!!.....un pensionar ,care ma rog mereu pentru binele poporului meu ,dar NU prin ura!!!....
F.CORECT, ZORRO!
06 Noi 2015

Nu e vorba despre Biserică, aici! Că se trezește mămăliga cu capsa pusă demult și detonată târziu, e treaba ei care devine și a mea, dacă te iei de Biserică al cărei Cap este Însuși Hristos! Iar Biserica nu este formată numai din cărămizi, ci și din noi - mireni, călugări, preoți și ierarhi, formând un CORP VIU! Că popa s-a făcut popă din interes, că bea, fumează, trage liniuțe sau sare pe femei...este vina popii, nu a Bisericii, clar?! Poți să ai părinți bețivi, atei, curvari, dar tu să STAI BINE, clar?!
MURANO
07 Noi 2015

Toata lumea se arata revoltata pentru faptul ca niciun cult religios recunoscut nu plateste impozite. Aparent este fie o scapare grosolana a legiuitorului, fie un act de slugarnicie cu o importanta componenta electorala. In realitate niciuna dintre acestea nu este adevarata. Totul are la baza un calcul pragmatic al statului, pe principiul : "acceptam raul cel mai mic". De ce spun asta? Pentru ca Biserica Ortodoxa are in mana o bomba cu ceas pe care a aratat-o, discret, de cateva ori, guvernantilor dar si opiniei publice (pe canale tv cu audienta restransa). Este vorba de legea secularizarii din 1863, promulgata de parlament la initiativa lui A.I. Cuza. Atunci au fost trecute in proprietatea statului averile uriase ale manastirilor romanesti si grecesti, averi ce reprezentau aproximativ 1/3 din fondul funciar al statului. Actul nu a fost insotit de despagubiri (desi Cuza a incercat sa negocieze cu grecii, insa acestia au refuzat toate sumele oferite compensator). Prin consecinta, atat BOR cat si Biserica Ortodoxa Greaca detin titluri de proprietate cu o valoare incalculabila si pe care le pot solicita pe baza legii retrocedarii, fiind vorba de o nationalizare abuziva facuta fara o despagubire justa a celui nationalizat. Aici este cheia problemei despre care nimeni nu vrea sa vorbeasca publicului. Dupa revolutie, Biserica a ajuns la un acord cu Statul, acord ce a fost respectat pana acum si care a adus beneficii si celorlalte culte religioase, desi acestea nu au fost private de bunuri prin secularizare. Trebuia sa se dea impresia de democratie, nu? Sunt curios ce se va intampla zilele urmatoare. Sper ca nu vo avea parte de un conflict deschis Stat - BOR, iar cetatenii revoltati datorita atitudinii ierarhiei BOR din zilele precedente se vor gandi si la faptul ca multe dintre cartierele bucurestene - si nu numai - s-au construit pe terenuri retrocedabile.
Random imageUltimele stiri


loading...