2018-12-16 04:37


Evaziune cu alcool de 4,5 miliarde de euro

 |  21:00
Evaziune cu alcool de  4,5 miliarde de euro

Evazioniştii de pe piaţa băuturilor alcoolice au prejudiciat statul în ultimii 7 ani cu peste 4,5 miliarde de euro, potrivit asociaţiilor din  domeniu.  Preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice, Garant, Romulus Dascălu, a acuzat DIICOT, ANAF, dar şi alte autorităţi ale statului de complicitate la fenomenul evaziunii fiscale.

Potrivit patronatelor din domeniu, industria de profil se confruntă cu o problemă majoră, care a devenit tot mai apăsătoare în ultimii ani. “Dacă până acum era vorba de băieţii deştepţi din energie, acum avem de-a face cu băieţii deştepţi din domeniul alcoolului”, a  spus preşedintele Garant, Romulus Dascălu. Acesta a mai precizat că foarte mulţi “şmecheri” cu firme înregistrate în Panama sau în Insulele Antile ajung să comercializeze sticla de vodcă cu 6 lei în hipermarketuri, în condiţiile în care în România doar acciza legală la acest tip de băutură alcoolică este de 6 lei.

Evaziune cu ajutorul statului?

Reprezentanţii patronatelor au atras atenţia că evaziunea fiscală nu se poate poate face fără ajutorul instituţiilor statului. “Aici aş vrea să includ Agenţia Naţională a Vămilor, Garda Financiară, administraţiile financiare din Ploieşti, Buzău şi din alte judeţe alte ţării, care au închis ochii la nenumărate acţiuni ilegale. Un exemplu în acest sens ar fi cel al unei firme înregistrate în Panama, care a obţinut într-o lună şi jumătate 38 de milioane de banderole necesare îmbutelierii sticlelor, în condiţiile în care în mod legal nu se pot obţine mai mult de câteva sute de mii. După ce a reuşit să comercializeze cele 38 de milioane de sticle şi a fraudat bugetul de stat cu 22 de milioane de euro prin neplata accizelor, firma a intrat în insolvenţă “, a susţinut Dascălu.

Proteste în stradă

Federaţia Agrostar a anunţat că, dacă statul nu va lua urgent măsuri dure împotriva evazioniştilor, va organiza proteste în stradă începând cu 1 septembrie. “Reprezentanţii statului au anunţat măsuri de reformă dure, însă se pare că nu îi interesează să obţină bani dintr-un domeniu de unde s-ar face rost de fonduri. La Ministerul Agriculturii zac de doi-trei ani ordine de interzicere a comerţului cu băuturi contrafăcute, însă autorităţile nu reacţionează pentru a pune în practică aceste ordine”, a declarat Nicolae Ştefan, preşedintele Agrostar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-15
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...