2017-01-22 10:16

EVENIMENT


Presa, pusă la zid de ONG-uri

 |  19:54
Presa, pusă la zid de ONG-uri

Mai multe ONG-uri sesizează derapaje grave ale presei în reflectarea protestelor din ultima săptămână şi fac apel la jurnalişti să prezinte evenimentele cu responsabilitate, echilibrat şi nepartizan.

"În ultima săptămână, odată cu declanşarea acţiunilor de protest, constatăm că mass-media s-au abătut uneori de la misiunea de a informa corect şi imparţial publicul. Menţinerea interesului public ca principal reper în activitatea presei este crucială. Într-o situaţie cu impact major asupra vieţii sociale şi politice, este explicabilă intensa preocupare a unor actoripolitici de a o valorifica în propriul interes. Considerăm însă că jurnaliştii au datoria de a servi dreptul publicului de a fi corect informat şi trebuie să evite orice situaţie ce ar aservi mass-media oricărui interes partinic", se arată într-un comunicat semnat de Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român de Jurnalism deInvestigaţie, Asociaţia Jurnalistelor din Romania ARIADNA, Societatea Jurnaliştilor din Galaţi şi Asociaţia PUBLICMEDIA.

Semnatarii comunicatului au constatat, în perioada 13-19 ianuarie, o serie de derapaje ale presei (scrise, audio-vizuale şi online) în sensul "abandonării neutralităţii şi echidistanţei cerute de bunele practici jurnalistice, accentuării senzaţionalismului şi a verificării riguroase a informaţiei".

Printre abaterile grave de la profesionalism ale mass-media, organizaţiile semnalează: instigarea făţişă la diferite acte - chemarea oamenilor la proteste sau descurajarea lor de a protesta, asocierea implicită şi explicită unui grup social, cum ar fi galeriile de suporteri sportivi, cu violenţa sau reflectarea distorsionată a realităţii din teren.

"Preocuparea pentru senzaţional ridiculizează protestul şi nu reflectă diversitatea participanţilor şi a opiniilor exprimate", afirmă ONG-urile, arătând că reporterii sau comentatorii TV au folosit discursuri exagerate sau inflamate, în timp ce imaginile comentate arătau situaţii calme.

În plus, organizaţiile mai arată că unii jurnalişti au avut o atitudine sfidătoare sau agresivă faţă de unii protestatari sau faţă de invitaţii din studio, iar moderatorii şi-au abandonat rolul în favoarea militantismului politic făţiş în unele emisiuni de dezbateri.

Printre abateri, semnatarii mai indică inducerea anumitor teme, prin întrebările adresate protestatarilor, care au avut ca rezultat expunerea unor puncte de vedere care aparţineau mai degrabă reporterilor; vehicularea ideii că grupurile din piaţă acţionează în favoarea unor actori politici pe baza unor informaţii a căror sursă nu este precizată şi lansarea unor acuzaţii nesusţinute de probe la adresa celor care au pus semnul egalităţii între actorii politici de la Putere şi din Opoziţie; difuzarea aproape exclusivă a poziţiei Jandarmeriei, ignorând punctul de vedere al protestatarilor atunci când au avut loc incidente violente; insistenţa excesivă cu care în 15 ianuarie au fost difuzate imaginile cu actele de violenţă, ignorând faptul că în Piaţa Universităţii se desfăşura în acelaşi timp un protest paşnic; reluarea excesivă a unor imagini, fără menţionarea datei şi orei la care aveau loc evenimentele din imagini.

În acest context, organizaţiile fac un apel către jurnalişti să relateze cu responsabilitate, echilibrat şi nepartizan evenimentele care se desfăşoară, ţinând cont de impactul puternic pe care acestea îl pot avea asupra vieţii sociale şi politice din România.

"Cerem jurnaliştilor, fie că acţionează pe teren sau în redacţii: să relateze evenimentele pe baza factuală, fără a răspândi zvonuri sau informaţii neverificate; să nu creeze panică, prin discursuri exagerate; să menţioneze sursa informaţiilor; să sesizeze abuzurile forţelor de ordine, precum şi distrugerile aduse proprietăţii publice sau private; să delimiteze clar informaţia de opiniile personale; să nu aducă acuzaţii fără să aducă dovezi palpabile şi fără să ofere posibilitatea celui învinuit să-şi exprime punctul de vedere; să utilizeze cu moderaţie, şi numai după verificări, informaţiile venite din zona forţelor de ordine sau a serviciilor", conchid ONG-urile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-03

TAGURI: presa, ong, piata_universitatii, protesteComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

BABA CLOANTA
21 Ian 2012

si cam care e legatura voastra cu presa? voi PUTEREA sunteti un fel de ziarul scolii sau o gazeta de perete, va vindeti - NU :D
UN OM
22 Ian 2012

- ce actiuni a intreprins ONG-urile ptr. a evita iesirea populatiei in strada, iesire determinata de lipsa de comunicare si consultare a puterii cu ... SINDICATELE, OPOZITIA PARLAMENTARA IN LEGATURA CU ... IMPRUMUTURILE LA FMI , CU DISCUTAREA UNOR LEGI FACUTE LA REPEZEALA SI IN ULTIMUL TIMP.. NERESPECTAREA UNOR DECIZII ALE INSTANTELOR DE JUDECATA , CHELTUIREA BANILOR SI REPARTIZAREA PREFERENTIALA.. , INDEPARTAREA UNOR PERSOANE CALIFICATE IN DETRIMENTUL CLIENTELEI POLITICE ...ETC = - CE AU FACUT O. N. G. -urile , domnilor ??? Se pare ca va simtiti cu musca pe caciula si dati vina pe presa ca ... ce ? .. exagereaza ! - Imaginile si interviurile cu oamenii au speriat CASE MARI in Europa . Voi acum aveti o suparare ... nu va mai baga numeni in seama si nu stiti cum sa demostrati pe ce mancati bani ..guvernamentali !

Adauga un comentariu

Random image