2018-11-14 13:42


Preşedintele Băsescu a sosit în Afganistan, unde va vizita trupele româneşti

 |  09:52
Preşedintele Băsescu a sosit în Afganistan, unde va vizita trupele româneşti

Preşedintele TraianBăsescu a sosit, marţi, în Afganistan, însoţit de ambasadorul americanla Bucureşti, Mark Gitenstein, şi de ministrul Apărării Naţionale, GabrielOprea, pentru a-i vizita pe militarii români aflaţi în teatrul de operaţiuni,în preajma Zilei Naţionale a României.

Precedenta vizită a preşedintelui Traian Băsescuîn Afganistan a avut locîn martie 2010.El le-a spus atunci militarilor români că au misiunea dea proteja lumea civilizată de terorism şi că speră ca în cel de-al doileamandat al său misiunea militară în zonă să se încheie cu succes. De asemenea,şeful statului a împărţit mărţişoare femeilor militar.

La finalul summit-ului NATO din urmă cu zece zile,preşedintele Băsescu a declarat că obiectivul este ca procesul de predare a gestionăriisecurităţii către forţele afgane de către NATO şi ISAF să se încheie la finelelui 2014, ceea ce nu presupune că atunci forţele internaţionalevor pleca indiferent de situaţia ţării.

România are în Afganistan 1.663 de militari, dintre care1.655 desfăşoară misiuni în cadrul operaţiunii ISAF (Forţa Internaţională deAsistenţă pentru Securitate) a NATO, iar 8 militari în cadrul operaţiuniiEnduring Freedom a Coaliţiei Internaţionale.

Ţara noastră va suplimenta cu 66 de jandarmi trupele din Afganistan.

În cei opt ani de prezenţă românească în teatrul de operaţiidin Afganistan, 17 militari români au căzut la datorie în misiunile pe care le desfăşurauaici. Numai în anul 2010, şase militari români şi-au pierdutviaţa în Afganistan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638949-06-15
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...