2018-12-18 21:42


Se schimbă legea pentru outleturi

 |  21:00
Se schimbă legea pentru outleturi

Consumatorii vor avea la dispoziţie mai multe zile să notifice comerciantul că renunţă la cumpărarea unui produs achiziţionat online. Proiectul de lege publicat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reglementează, totodată, organizarea magazinelor de tip Outlet şi prevede noi amenzi pentru comercianţi.

ANPC extinde de la 10 la 14 zile perioada în care consumatorul are dreptul să notifice în scris comerciantului că renunţă la cumpărare, fără penalităţi şi fără invocarea unui motiv. Comercianţii care nu respectă acest termen riscă să fie sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei, potrivit Avocatnet. În acelaşi timp, ANPC propune înlocuirea sintagmei “denunţare laterală” cu “dreptul de retragere a contractului“. Proiectul prevede, totodată, şi obligaţia comercianţilor de a informa consumatorul, în cazul vânzărilor la distanţă, asupra ofertei sale de produse preambalate, cantităţii nete conţinute de fiecare ambalaj, preţul de vânzare, precum şi preţul pe unitatea de măsură. În plus, se majorează de la 1.000 la 2.000 de lei amenzile minime pentru comercianţii care nu respectă drepturile conferite de Lege consumatorilor.

Produse de fabrică

Magazinele de tip Outlet trebuie să aibă produse al căror preţ să fie cu cel puţin 30% mai mic faţă de preţul la care au fost comercializate în mod obişnuit în reţeaua de magazine din România, sau, după caz, în reţeaua internaţională de magazine. De asemenea, toate produsele trebuie să poarte marca de fabrică, să fi rămas nevândute din colecţiile anterioare şi să nu se mai găsească la vânzare în reţeaua de magazine din România, altele decât cele de tip Outlet.

Noi perioade de reduceri

ANPC propune şi modificarea perioadelor în care au loc vânzări de soldare. Astfel, reducerile se vor efectua numai în cursul a două perioade pe an, cu condiţia ca produsele să fie oferite spre vânzare în mod obişnuit înaintea acestora. Perioadele de reduceri se stabilesc de comerciant între 1 ianuarie şi 15 aprilie inclusiv (faţă de 15 ianuarie-15 aprilie), pentru produsele de toamnă-iarnă sau între 15 iulie şi 31 octombrie inclusiv (faţă de 1 august-31 octombrie), pentru produsele de primăvară-vară. Nerespectarea acestor prevederi se va sancţiona cuamendă de la 2.000 la 10.000 lei şi cu sistarea vânzărilor de soldare.

Amenzi de 30.000 de lei

Împiedicarea sau obstrucţionarea sub orice formă de către comerciant sau de oricare altă persoană, a organelor autorităţilor administraţiei publice în exercitarea atribuţiilor lor privind controlul constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 30.000 lei (faţă de 2.000-5.000 lei, cât este în prezent).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-18

TAGURI: preturi mici, Outlet
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...