2017-01-23 04:37


Prezidenţiabilul Ninel Potîrcă, deferit instanţei pentru un prejudiciu de 18 milioane de lei

 |  18:12
Prezidenţiabilul Ninel Potîrcă, deferit instanţei pentru un prejudiciu de 18 milioane de lei

Fostul candidatla alegerile prezidenţiale din 2009 Constantin Ninel Potîrcă a fost trimis înjudecată de procurorii anticorupţie pentru o evaziune fiscală de peste 18milioane de lei, dar şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată,informează DNA. Potrivit anchetatorilor, Potîrcă a fost trimis în judecată încalitate de asociat şi administrator al SC Siatra Prod SRL Tg.-Jiu, firmăspecializată în recuperarea deşeurilor şi aflată în faliment, dar şi caadministrator al firmei SC Nynmetal SRL Tg.-Jiu.

În acelaşi dosar,vor mai fi judecaţi Tănase Potîrcă, fost asociat şi administrator la SC SiatraProd SRL Tg.-Jiu, în prezent pensionar, Dan Radu şi Mihalache Radu, asociat şiadministrator la SC Silnef SRL Râmnicu Vâlcea, în sarcina cărora s-au reţinutinfracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri subsemnătură privată, ambele în formă continuată. În rechizitoriul întocmit,procurorii au reţinut că, în perioada 2001-2004, Ninel Potîrcă a aprobat şidispus evidenţierea în actele contabile ale SC Siatra Prod SRL a unorcheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, cheltuieli justificate prindocumente fictive dintre care unele antedatate, ceea ce a condus la sustragereade la plata către bugetul consolidat al statului a sumei de 18.635.654 de lei(din care 8.011.418 lei TVA şi 10.624.236 de lei impozit peprofit).

Facturifalsificate

Pentru a-şi justificaaceste cheltuieli nereale, în perioada 2001-2005, Potîrcă a procurat şi folositfacturi fiscale emise de societăţi fictive ori facturi falsificate emise desocietăţi existente, a semnat mai multe documente (un contract de prestăriservicii, unul de intermediere, factură) în care a fostcontrafăcută semnătura administratorului societăţii emitente. Mai mult, acestai-a determinat şi pe Mihalache Radu, Dan Radu şi Tănase Potîrcăsăîntocmească/semneze documente (contract de intermediere, facturi fiscale)antedatate, unele procurate pe căi ilegale, întocmite pentru operaţiuninereale. În scopul recuperării prejudiciului, a fost instituită măsuraasigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile, respectiv terenuriidentificate în proprietatea lui Ninel Potîrcă şi TănasePotîrcă. Dosarula fost înaintat spre judecare la Tribunalul Gorj.

Reţinut împreună cu nepotul său

Potîrcă a fost reţinut, înluna noiembrie a anului trecut, alături de un nepot de-al său, care este acuzatde complicitate la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Cei doi au fost reţinuţi în urma unor descinderi făcute de poliţişti încartierul Meteor din Târgu-Jiu, unde Potîrcă locuieşte într-un palat,descinderile oamenilor legii vizând alte câteva zeci de persoane care suntimplicate în diferite afaceri, conform unor surse judiciare. Potîrcă şi nepotulsău au fost audiaţi la sediul Poliţiei Gorj, iar după câteva ore audierile s-aumutat la sediul Parchetului Tribunalului Gorj, după miezul nopţii fostulcandidat la Preşedinţie fiind reţinut pentru 24 de ore.

Procurorul de caz din cadrulParchetului Tribunalului Gorj a dispus, la vremea respectivă, reţinereasuspecţilor pentru 24 de ore, pentru evaziune fiscală şi complicitate lacomiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Prejudiciul estimat în acest caz este de aproximativ 500.000 de lei. ConstantinNinel Potîrcă a spus, în timp ce era dus de la duba Poliţiei în sediulinstituţiei, că este nevinovat, el declarându-se convins că după expirareaordonanţei de reţinere va fi pus în libertate. „Nu e nici o vină, ce vină săfie? Sunt nişte abuzuri ale Finanţelor Publice, care îşi doresc de mult treabaasta. Îşi fac şi ei socotelile, dar treaba asta ţine până mâine, că nu are nicio bază”, a declarat Potîrcă, susţinând că la mijloc este şi o „răzbunare”.

600.000 de leipagubă

Într-un comunicatde presă transmis, anul trecut, de Poliţia Judeţeană Gorj se precizează că prin activitatea infracţională a celor doi bărbaţi bugetul statului afost prejudiciat cu suma de 590.000 de lei. Potrivit surseicitate, în urma cercetărilor făcute de poliţişti, sub coordonarea procuroruluide caz, s-a stabilit că Potîrcă, în calitate de administrator al unei societăţicomerciale din Târgu Cărbuneşti, nu a înregistrat în contabilitate vânzări demărfuri în valoare de 749.000 de lei, aferente semestrului II al anului 2009,după care a creat circuite comerciale fictive pentru diminuarea TVA, precum şia bazei de impozitare de la o altă societate comercială din Târgu-Jiu.

Patronul oamenilor de afaceriromi, cercetat într-un alt dosar cu un milion de euro prejudiciu

Constantin Ninel Potîrcă estepreşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi şi fost candidat laPreşedinţia României în toamna anului trecut. El şi-a lansat candidatura în 15 octombrie 2009 într-o caleaşcă, plecareafăcându-se de la palatul său din cartierul Meteor. Caleaşca a ajuns apoi laColoana Infinitului, unde liderul filialei Gorj a Partidei Romilor, consilieruljudeţean din partea PSD Nelu Pavel, l-a proclamat pe Potîrcă drept „Obama deMeteor”, candidatul mergând apoi la Bucureşti pentru a-şi depune actele laBiroul Electoral Central. Potîrcă a administrat de-a lungulanilor mai multe firme, care s-au ocupat în special de colectarea de fiervechi.

Cu o săptămânăînainte de a intra în cursa prezidenţială, în 8 octombrie 2009, Potîrcă a fostaudiat la Biroul Teritorial Târgu-Jiu al DNA, fiind înştiinţat că este pus subînvinuire pentru evaziune fiscală, prejudiciul fiind estimat la peste un milionde euro. Anterior, Potîrcă a avut pe rolul instanţelor mai multe procese cuDirecţia Finanţelor Publice Gorj, fiind acuzat că prin firmele sale aprejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de lei. La momentul audierilorla DNA, Potîrcă spunea că deja câştigase în instanţe procesele cu statul român.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
06 Iun 2011

Puradelu’ îl întreab? pe ?igan ce este democra?ia: - Atunci când cheltuim ajutorul social în dou? zile ?i apoi mergem ?i lu?m ce-i al altuia, aia e democra?ia. - ?i ?la nu zice nimic? - Ba da, dar aia e rasism…
SPIRIDON
06 Iun 2011

Domnilor, de ce nu platiti restantele salariale????Pai cica ar trebui sa fiti cei care aratati cu degetul la hoti nu sa pungasiti angajatii!!!

Adauga un comentariu

Random image