2017-01-16 21:57

EVENIMENT


Prima concluzie a anchetatorilor: Focoasele au fost furate la Chitila

 |  19:46
Prima concluzie a anchetatorilor: Focoasele au fost furate la Chitila

Furtul celor patru lăzi cu focoase pentru rachete a avut locîn apropierea comunei ilfovene Chitila, au declarat, ieri, în exclusivitatepentru ziarul „Puterea”, surse din cadrul Ministerului Administraţiei şiInternelor. Această concluzie, neoficială deocamdată, este rezultatul coroborăriiunor informaţii legate de opririle neregulamentare ale trenului marfar şi culocurile în care au fost găsite lăzile.

Toate cele 80 de focoase au fost recuperate până după-amiază,de către trupele de jandarmi care au împânzit terasamentul de cale ferată şi pădureade lângă localitatea Chitila. Mai mult, anchetatorii au constituit deja un cercde suspecţi, printre care şi un minor în vârstă de 15 ani, despre care surselecitate susţin că ar fi participat la furt. „Până la strângerea tuturor probelorşi indiciilor în acest caz, urmărirea penală continuă in rem în cazul furtuluifocoaselor”, au precizat anchetatorii, care, până ieri după-amiază, nustabiliseră vinovăţia vreunei persoane. Surse din cadrul Ministerului Administraţiei şiInternelor au precizat, ieri, reporterilor ziarului „Puterea” că, din declaraţiamecanicului de locomotivă, rezultă că trenul mărfar încărcat cu echipamentmilitar de la SC Tohan SA Zărneşti, care urma să ajungă în Bulgaria, a încetinit,sâmbătă, în apropierea localităţii Chitila, din Judeţul Ilfov, după ce primiseo avertizare că, din cauza căldurii excesive, şinele de cale ferată sedilataseră foarte tare în acea zonă. Anchetatorii susţin însă că trenul nu a încetinit,ci chiar a oprit în zona cu pricina pentru câteva secunde, suficient ca ogrupare specializată în furturi din mărfare să poată acţiona.

Trei lăziintacte

Potrivit procurorilor militari care instrumentează aceastăcauză, încontinuarea actelor de urmărire penală efectuate în cauza privind dispariţiacelor 4 lăzi cu dispozitive militare (focoase), în baza unor date şi informaţiiobţinute de procurori militari şi echipele operative din cadrul anchetei, ladata de 18 iulie 2011, acestea au fost identificate în apropierea staţiei CFRChitila. Potrivit documentelor ridicate şi verificate de procurori a rezultat că încele 4 lăzi se aflau în total 80 de focoase, câte 20 în fiecare ladă. Astfel,au fost descoperite 79 de focoase din totalul celor 80 dispărute.

Anchetatorii mai susţin că trei dintre lăzi aufost găsite într-o fântână părăsită (secată), între hăţişurile de la marginea pădurii,amplasată la aproximativ patru kilometri depărtare de localitate, şi nuprezentau urme de forţare, ele fiind sigilate cu bandă specială. Procurorii maimenţionează faptul că lăzile cu pricina sunt confecţionate din lemn, iar îninteriorul lor se află cutii din zinc, iar în interiorul acestor cutii metalicese aflau dispozitivele militare, respectiv focoasele.

A patra ladăprezenta urme de foc

Potrivit aceloraşi surse, cea de-a patra ladă afost identificată pe o stradă din localitatea Chitila. Ea prezenta urmede ardere a părţii din lemn şi s-a constatat că aceasta a fost deschisă, iardin interior fuseseră sustrase cele 20 de focoase. Dintreacestea, 19 focoase au fost găsite într-un sac de rafie, în pădurea Chitila. Ieridupă-amiază, ultimul dintre cele 80 de focoase, negăsit iniţial, a fost descoperitşi scos cu o vidanjă dintr-o hazna. Pentru găsirea lor, procurorii au dispusperierea metru cu metru a zonei, întrucât detectorul de metale nu esteeficient, având în vedere materialul de natură neferoasă din careesteconfecţionatacesta. “În cadrul cercetărilor au fost efectuate planşefoto şi s-au prelevat urme în vederea valorificării acestora din punct devedere criminalistic. Cercetările sunt continuate in rem pentruidentificarea autorilor”, precizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţieşi Justiţie prin intermediul unui comunicat de presă.

Cauza vafi disjunsă. Jandarmii, cercetaţi de procurorii militari, hoţii, de Parchetulcivil

În noaptea de luni spre marţi, în baza unor informaţiifurnizate de către Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă aMinisterului Administraţiei şi Internelor, anchetatorii au identificat 14suspecţi, despre care spun că ar fi implicaţi în furtul focoaselor. Toatepersoanele în cauză domiciliază pe raza localităţii ilfovene Chitila. Unuldintre suspecţi are vârsta de 15 ani, iar tatăl său execută o condamnareprivativă de libertate pentru… furt din trenuri.

Surse din Parchetul General au precizat că, din punctul devedere al încadrării juridice a faptelor şi al competenţei, în cazul în care seva stabili vinovăţia unor persoane, dosarul va fi împărţit în două. O parteprivind infracţiunile de neglijenţă în serviciu şi încălcare de consemn, va fiinstrumentat în continuare de către Parchetul Militar Bucureşti, fiind vorbadespre fapte săvârşite de jandarmi. A doua parte, privind furtul, având autoricivili, va fi instrumentat de către procurorii Parchetului civil, cel maiprobabil din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, competentteritorial.

Prima concluzie a anchetatorilor: Focoasele au fost furate la Chitila
zoom

Trenul a fost prădat în cinci minute cât aaşteptat la semnalul de oprire

Trenul cu armament care a plecat de la Tohan-Zărneşti avea în compunere27 de vagoane, dintre care patru încărcate cu armament. Conform procedurilor deprotecţie, vagoanele cu armament au fost interpuse între alte vagoane goale,patru în faţă şi patru în spate. Prin acest procedeu se asigură sistemul de frânareîn siguranţă pentru vagoanele care transportă muniţie.

Trenul a plecat din Gara Zărneşti vineri, la ora 16.21, şi a oprit înBartolomeu-Braşov Triaj şi Predeal. Trenul a stat în gara din Bartolomeu 50 deminute. A ajuns în Triaj la ora 19.00 şi a plecat mai departe de-abia în jurulorei 02.00, după ce a fost schimbată locomotiva. Asta pentru că trenul a plecatdin Zărneşti cu o locomotivă Diesel, iar în Triaj a fost înlocuită cu unaelectrică, pentru că urma să se intre pe un traseu electrificat. În gara dinPredeal, trenul a stat o oră şi a plecat mai departe la 3.48. Apoi a urmattraseul Câmpina, Ploieşti, Brazi, Periş, Buftea, Chitila. Aici a ajuns sâmbătădimineaţă la ora 9.36, când opreşte la semnal. La ora 9.41, trenul pleacă de lasemnal, iar la 9.48 intră în Gara Chitila, unde este tras la linia 8. Are locrevizia, iar la ora 10.07 pleacă din Chitila pe traseul Buturugeni, Videle şiajunge la Gara Răduleşti la ora 12.23 (aici angajaţii CFR Marfă au schimbatlocomotiva electrică cu una diesel). Pleacă la ora 13.41 pe traseul Botoroaga -Toporu, dar înainte de Gara Stăneşti are o oprire de 21 de secunde, timp încare mecanicul de locomotivă vinde cei 75 de litri de motorină apoi ajunge înGara Stăneşti unde staţionează 15 minute şi ajunge în Giurgiu Nord la ora 15.25.

Contractele de muncă ale mecaniculuişi mecanicului-ajutor de locomotivă de pe trenul care transporta cele patru lăzicu focoase dispărute sâmbătă au fost desfăcute, începând de luni, informează uncomunicat de presă remis de CFR Marfă.

Potrivit sursei citate, La nivelulCFR Marfă s-a constituit, duminică, o comisie care a demarat o anchetă internăpentru a verifica modul în care au fost îndeplinite atribuţiile de serviciu decătre angajaţii societăţii în legătură cu circulaţia trenului numărul 91950 cetransporta obiecte de natură militară cu destinaţia Bulgaria. "Ancheta ascos la iveală faptul că personalul de locomotivă, compus din mecanic delocomotivă şi mecanic-ajutor de locomotivă, a sustras o cantitate de 75 litrimotorină, încălcând astfel sarcinile de serviciu", se arată în comunicatulcitat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-27

Mai multe imagini:
Prima concluzie a anchetatorilor: Focoasele au fost furate la Chitila
zoom
Prima concluzie a anchetatorilor: Focoasele au fost furate la Chitila
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image