2018-10-17 15:38


Primar şi viceprimar, REŢINUŢI de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu

 |  10:46
Primar şi viceprimar, REŢINUŢI de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu

DNA a informat vineri, într-un comunciat de presă, că primarul orașului Hârlău, Constantin Cernescu, și viceprimarul localității Florin Țăpușă au fost reținuți de procurorii anticorupţie, ei fiind acuzaţi de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și instigare la fals intelectual.

Anchetatorii au mai dispus reţinerea şefului Ocolului Silvic din Hârlău, Ioan Amariei, și șoferului personal al acestuia, Mihai Vătafu.

Procurorii DNA susţin că, „în perioada iunie–septembrie 2014, inculpatul Amariei Ioan, în calitate de șef al Ocolului Silvic Hîrlău și reprezentant al achizitorului - Direcția Silvica Iași, a pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) mai multe foloase, care au constat în: 3 uși de garaj în valoare de 7.000 lei, montate la o anexă a Ocolului Silvic Hîrlău: neplata unei lucrări în valoare de 7.000 lei, pe care omul de afaceri o executase la locuința acestuia. Aceste foloase au fost obținute de inculpat fie amenințându-l pe omul de afaceri că societatea sa nu va mai fi propusă pentru alte contracte de lucrări pe raza Ocolului Silvic Hîrlău, fie ca urmare a promisiunilor că va face propunere la Direcția Silvică Iași, pentru ca o lucrare să fie atribuită firmei administrate de martorul denunțător”.

Potrivit DNA, în septembrie 2014, „inculpatul Amariei Ioan, „a uitat” promisiunea făcută și i-a solicitat omului de afaceri 10.000 de lei din suma pe care acesta urma să o obțină din contractul respectiv. În perioada februarie - decembrie 2015, inculpatul Amariei Ioan, în aceeași calitate, și-a încălcat atribuțiile de serviciu, în sensul că a dispus și a determinat mai mulți gestionari să elibereze diferite cantități de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară”.

Anchetatorii susţin că șeful Ocolului Silvic Hîrlău a beneficiat de ajutorul lui Mihai Vatavu, şofer personal al acestuia, care a ridicat și transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidențele instituției al cărei angajat era.

La data de 11 august 2015, în calitate de șef al Ocolului Silvic Hîrlău, acesta „nu a dispus măsurile legale ce se impuneau privind confiscarea unei cantități de material lemnos de la o persoană, ce fusese depistată de către angajați ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare transportând materialul respectiv fără documente legale”.

Potrivit DNA, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a acționat la instigarea lui Constantin Cernescu, primar al orașului Hîrlău.

2Acționând în maniera de mai sus, inculpatul Amariei Ioan a provocat un prejudiciu necuantificat până în prezent instituției pe care o conduce, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos”, arată DNA.

Amariei Ioan, în calitatea de șef al Ocolului Silvic Hîrlău, a luat cunoștință despre o sesizare depusă la Comisariatul Regim Silvic Suceava, care-i privea pe mai mulți pădurari aflați în sfera sa de influență și a aflat detalii referitoare la activitatea de control ce urma a fi demarată în vederea verificării aspectelor reclamate.

Astfel, „la data de 22 octombrie 2015, inculpatul l-a anunțat pe unul din cei reclamați, i-a dat indicații cu privire la perioada exactă a controlului ce urma să aibă loc și ce aspecte trebuie să remedieze sau să ascundă în vederea eludării activității respective, prin aceasta urmărind să obțină un folos nepatrimonial pentru acel angajat”.

În decembrie 2015, Constantin Cernescu, în calitate de Primar al Orașului Hîrlău, a dispus și a determinat un subaltern să întocmească un proces verbal de recepție în care să consemneze faptul că lucrarea „Extindere rețea alimentare cu apă și branșamente în Pîrcovaci zona Anișoara Smit și Pod Hrisculeni” era finalizată, aspect nereal.

Astfel a fost creată o pagubă Primăriei Hîrlău în cuantum de 2433.43 lei, ce reprezintă cuantumul lucrărilor nefinalizate dar achitate de către unitatea administrativ teritorială.

„În perioada august – septembrie 2015, Țăpușă Florin a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de viceprimar al orașului Hîrlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt al unei societăți comerciale (ce deține un restaurant, o pizzerie și o florărie), s-a implicat în negocierea și încheierea de contracte, a ținut legătura cu consultanți ai firmei, a primit comenzi în numele societății și a efectuat plăți către angajați”.

De asemenea, Florin Țăpușă Florin a mai determinat un angajat al Poliției Locale să permită unui autovehicul încărcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevăzut cu barieră, fără ca șoferul să plătească taxa de 250 lei expres prevăzută de o Hotărâre a Consiliului Local.

Inculpaţii în acest dosar urmează să fie prezentați vineri Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-22

TAGURI: primar, viceprimar, retinut, dna, luare, mita, abuz, serviciu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...