2018-12-10 16:00


Primăria Piteşti, la un pas de executare

 |  21:00
Primăria Piteşti, la un pas de executare

Municipalitatea piteşteană este la un pas de executare silită din cauza unui litigiu privind gestionarea deşeurilor. Scandalul este vechi de 12 ani, iar mâine se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de strămutare a procesului de la Curtea de Apel Piteşti. Motivul este suspiciunea de părtinire, mai ales că judecătorii acestei instanţe îşi desfăşoară activitatea într-un sediu pus la dispoziţie de Primăria Piteşti, aflat însă în litigiu pe Legea 10.

După cele 70 de milioane de euro obţinute în instanţă de creditori, în urma gestionării cel puţin neglijente a Termoelectrica SA 2000, se apropie deznodământul unui alt scandal costisitor. Este vorba despre litigiul de 12 ani cu firma Lea Impex Internaţional. Între aceasta şi Consiliul Local al Municipiului Piteşti s-a încheiat, în vara anului 2000, contractul nr. 25569 având ca obiect construirea şi exploatarea unei unităţi ecologice de tratare a deşeurilor urbane. Primăria se angaja să pună la dispoziţia firmei, cu titlu gratuit, o suprafaţă de 12,5 hectare, urmând să obţină o cotă de 20 la sută din profit. În 2002, după ce a obţinut toate avizele, firma a început investiţia, realizând o serie de lucrări de amplasament şi terasamente. După câteva luni,  a descoperit pe teren o conductă a SNP Petrom, fapt care a dus la oprirea lucrărilor. A fost invocată forţa majoră şi i s-a cerut Consiliului Local o altă suprafaţă de teren, liberă de sarcini. Răspunsul acestuia a fost pur şi simplu rezilierea unilaterală a contractului, lăsând firma cu ochii în soare şi cu banii investiţi.

Alegătorii îi plătesc oalele sparte

Încă de când semnase contractul cu Lea Impex Internaţional primarul Pendiuc a semnat o asociere, pentru a obţine fonduri europene nerambursabile, cu Consiliul Judeţean Argeş, în scopul declarat al derulării unui proiect intitulat pompos „Managementul integrat al deşeurilor solide din judeţul Argeş”.

Povestea fondurilor europene s-a sfârşit pentru primarul Pendiuc într-un mod dezastruos. Tocmai pentru că a „uitat” să informeze Comisia Europeană că terenul atribuit proiectului este sub contract cu o altă societate, OLAF l-a obligat, în urma unui audit, să restituie 315.461 de euro. Nota de plată a primarului a fost achitată, în aprilie 2007, de piteşteni, inclusiv cei care l-au ales.

Afacerea „Termoficare 2000”

O altă afacere păguboasă pentru urbea argeşeană a fost cazul societăţii de termoficare, Termoficare 2000 SA. Primăria Piteşti este executată silit din cauza datoriilor neachitate, care au ajuns la aproape 70 de milioane de euro. Suma reprezintă valoarea facturilor neplătite de-a lungul anilor de municipalitatea piteşteană. Curtea deApel Timişoaraa pronunţat deja o decizie definitivă în acest sens. Datoriile s-au acumulat din cauza unei stratageme a autorităţilor administraţiei locale piteştene. În 2009, Termoficare 2000 SA a fost falimentată. A fost creat apoi un serviciu public, cu acelaşi obiect de activitate, pentru a scăpa de datorii. Când a intrat în insolvenţă, vechea societate, la care unic acţionar era Consiliul Local, avea datorii imense către furnizori de gaze, de electricitate, firme de construcţii şi chiar către Ministerul Finanţelor Publice. Creditorii s-au adresat justiţiei, astfel că 68 de procese au fost deschise pentru recuperarea datoriilor. Unii dintre ei au avut câştig de cauză şi au cerut executarea silită. Astfel, transferul patrimoniului, făcut prin încredinţare directă, s-a dovedit păgubos pentru piteşteni. În final, la facturile neachitate la timp s-au adăugat penalităţile. Un furnizor de gaze a obţinut un titlu executoriu pentru o suprafaţă de 154.000 de metri pătraţi, pe care a fost unul dintre CET-uri, pe teritoriul comunei Bradu. Numai că Primăria Piteşti „negociază“ trecerea terenului din cartea funciară a comunei în cea a Piteştiului pentru ca, prin schimbarea proprietarului, executorul să nu mai poată pune terenul în posesie.

Curtea de Apel Piteşti, într-un sediu dat de primărie

În toţi aceşti 12 ani, s-au derulat zeci de procese între Lea International şi Consiliul Local al Muncipiului. În toate, primăria a pierdut. Ultima speranţă a edilului-şef i-a rămas la instanţa Curţii de Apel Piteşti (pe care a cadorisit-o cu un spaţiu evacuat abuziv şi cu ai cărui foşti chiriaşi se mai află încă în litigiu) care l-ar putea scoate basma curată. Asta în cazul în care Înalta Curte nu strămută procesul de la această instanţă la o alta din ţară. Cererea de strămutare este justificată tocmai pe suspiciunea de părtinire a judecătorilor care îşi desfăşoară acum activitatea într-un sediu pus la dispoziţie de primărie. Oricum, daunele care urmează să-i fie cerute municipalităţii vor greva drastic bugetul, deja împovărat de o administraţie defectuoasă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-06

TAGURI: primaria pitesti, tudor pendiuc
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...