2017-01-16 15:01

EVENIMENT


Primarii penali ai anului 2011

 |  21:00
Primarii penali ai anului 2011

Administraţia publică este în continuare zona preferată de aleşii poporului unde corupţia se simte, dar mai ales se desfăşoară ca la ea acasă. Fără frică. Funcţionarii aparatelor centrale şi locale de stat nu au nici o jenă în a pretinde ori a-şi însuşi în mod fraudulos bani şi bunuri de mare valoare, chiar şi suprafeţe mari de terenuri, de unde te aşteptai cel mai puţin.

Ioan Toșa (PDL)

Primul primar inculpat care apare în fruntea listei din acest an pentru fapte de corupţie este un membru PDL. Ioan Toşa, primar al comunei Vânători din Tg.-Mureş a falsificat mai multe documente oficiale pentru a beneficia pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene. Toşa a obţinut în 2009, în mod nelegal, suma de 82.633,10 lei (peste 19.000 de euro).

Ovidiu Hada (PNL)

Tot la început de an, DNA a mai trimis în judecată alţi doi inculpaţi, ambii din PNL. Primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, şi viceprimarul Dan Nicolae Robert au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la infracţiunea de conflict de interese. Împreună, aceştia au comis în perioada septembrie 2008-iunie 2009 un total de 89 de infracţiuni.

Cristian Poteraș(PDL)

Al treilea primar inculpat în dosare de corupţie de anul acesta este nimeni altul decât Cristian Poteraş, primarul în funcţie al sectorului 6 din Capitală. Membru de vază al PDL, Poteraş a fost pus pe “făraş” de procurorii anticorupţie încă din prima parte a anului. Motivul deschiderii dosarului este săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. El este acuzat că a obţinut pentru sine sau pentru alţii avantaje patrimoniale în formă continuată. În dosarul penal al lui Poteraş pentru tranzacţii ilegale cu terenuri apare un prejudiciu de toată frumuseţea, sumă ce depăşeşte 82 mil. euro. În vederea recuperării prejudiciului creat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale actualului primar şi ale celorlalţi şase complici ai săi (toţi din cadrul primăriei – n.r.).

Constantin Pârvulescu (PSD)

Cel care a “spart gheaţa” la capitolul luare de mită anul acesta este un membru PSD: Pârvulescu Constantin, primar al comunei Fârcăşeşti, jud Gorj. El a mai fost acuzat de DNA şi de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri. Pentru aceste fapte a primit mandat de arestare pentru 29 de zile.

Karoly Racz (UDMR)

Oameni politici şi ei, nici ungurii nu sunt mai breji când vorbim de acte de corupţie.

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly (UDMR), a “primit în dar” de la DNA un dosar pentru infracţiunea de luare de mită în formă continuată. Flagrantul organizat în martie anul acesta când a fost pusă la bătaie suma de 10.000 lei a confirmat fără tăgadă suspiciunile procurorilor, Karoly fiind reţinut pentru 24 de ore.

Ioan Șerban și Dumitru Dincă (PSD)

Judeţul Prahova a fost şi el serios afectat, cazul în sine fiind unul extrem de interesant. Şerban Ioan, primar din partea PSD al comunei Păuleşti, judeţul Prahova în perioada 2000-2004, şi Dincă Dumitru, primar al comunei Păuleşti, judeţul Prahova în perioada 2004-2008, au săvârşit infracţiuni de înşelăciune şi de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false. Aceştia şi-au asumat pe nedrept fonduri europene şi din bugetul local în valoare de aproximativ 900.000 de euro.

Mitu Rusu (PSD)

Ceva mai departe de munte, la Vaslui, primarul comunei Codăeşti, Mitu Rusu, membru PSD, a căzut şi el în plasa procurorilor anticorupţie. El a fost acuzat că a săvârşit infracţiuni de fals intelectual şi prezentare de documente ori declaraţii false.

Petre Popescu (PNL)

Popescu Petre, primar PNL al comunei Boişoara din județul Vâlcea, n-a scăpat nici el de acuzaţii grave de corupţie. În sarcina lui au fost reţinute infracţiunile de luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Aşa se face că în luna martie a.c. instanţele de judecată pronunţaseră 12 hotărâri definitive de condamnare a unui număr de 22 de inculpaţi, dintre care un primar.

FlorinBoriga (PDL)

Al 14-lea “şef curat de administraţie” intrat în vizorul DNA a fost Boriga Florin, primar PDL al oraşului Târgovişte. El este judecat pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată şi avantaje patrimoniale.

Sorin Apostu (PDL)

Încheiem retrospectiva cu, poate, cel mai spectaculos caz de corupţie din administraţia publică locală de anul acesta, Sorin Apostu, fost primar al oraşului Cluj. Dar nu înainte de a pomeni şi alte câteva nume aflate pe lista celor cu “lipici la banii şi bunurilor altora”. Aşadar, alţi 11 primari şi alţi 2 viceprimari, majoritatea membri ai partidului de guvernământ, au fost anul acesta principalii protagonişti ai celor mai grave cazuri de corupţie.

Cristian Pîrvulescu: Comasarea alegerilor este un atu

Cristian Pîrvulescu, preşedintele Pro Democraţia, e de părere că “actuala Putere, chiar dacă are cel mai mare număr de primari corupţi, comparativ cu celelalte partide de pe eşichierul politic, nu va cântări semnificativ numărul de voturi date în favoarea unui primar, deocamdată cercetat, dată fiind comasarea alegerilor de anul viitor”. Acesta mai consideră că “printr-o astfel de lege, aleşii deja şi-au luat măsuri de precauţie care să îi avantajeze la alegerile de anul viitor”, precizând în acelaşi timp că “logica de vot a populaţiei nu ţine cont de faptul că un primar al actualei Puteri este acuzat şi cercetat pentru fapte de corupţie. Doar în cazurile flagrante se poate schimba semnificativ opţiunea de vot, dar aşa cum am constatat şi la alegerile din 2004 şi în cazul primarului din Vâlcea, cetăţenii, după ce acesta a fost eliberat, tot pe el l-au votat”, conchide Pîrvulescu.

Primarii Jilavei și Snagovului au fost arestați

Probabil ultimii primari arestați în 2011 sunt cei ai Jilavei și Snagovului, Adrian Mladin, respectiv Apostol Mușat (foto), pe numele cărora Curtea de Apel București a emis, miercuri seară, mandate de arestare. Alături de ei, a fost încarcerat și vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Gheorghe Roman, membru PSD, dar cu un picior în barca UNPR. Cei trei sunt acuzați de DNA că au cerut peste 1,5 milioane euro șpagă unei persoane, denunțătorul, în fapt, pentru a-i procura și aviza documentația cadastrală a unor terenuri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-05

TAGURI: primari penali, ioan tosa, ovidiu hadaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TIBU VIORICA
23 Dec 2011

primarul hada nu e pnl e pdl,
GICU
23 Dec 2011

Gabriel Diaconu (PDL)(vic eprimar Slatina,Olt)

Adauga un comentariu

Random image