2018-12-18 13:16


Primele declaraţii ale patronilor de la Colectiv

 |  15:12
Primele declaraţii ale patronilor de la Colectiv

Cei trei acţionari ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, reţinuţi luni seară de procurori, au fost prezentaţi marţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. La închiderea ediţiei era încă aşteptată decizia judecătorilor. Patronii clubului sunt acuzaţi de ucidere din culpă, în dosarul privind incendiul în care 32 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

Tot marţi, unul dintre ei, Costin Mincu, a transmis, prin intermediul avocatului său, un mesaj în care spune că regretă tot ce s-a întâmplat şi că, acum, nu poate decât să stea “cu capul plect în faţa judecăţii”. „Sunt împietrit de durerea din mine şi din jurul meu. Am pierdut colegi şi prieteni dragi în noaptea care ne-a îndoliat pe toți. Alții se zbat la margine de viață, pe paturi de spitale. Sunt cu ei, cu toți, în gând în fiecare clipă de acum și până când voi închide ochii. (…) Aș vrea să pot șterge lacrimile de pe obrajii celor care îi plâng pe cei care s-au dus. În schimb, nu pot decât să stau cu capul plecat în fața judecății. Regret enorm tot ce s-a întâmplat”, spune Costin Mincu în prima sa declaraţie publică.

Aglomeraţia şi artificiile, combinaţia letală

Pe de altă parte, ancheta penală scoate la iveală detalii sumbre legate de tragedia din Colectiv. Tot ce putea arde în local a ars în nici două minute, spun surse din rândul anchetatorilor, citate de Digi24. Oamenii legii au aflat că patronii clubului au condiţionat trupa Goodbye to Gravity, deşi ştiau că ceea ce solicită este ilegal. Astfel, deşi erau autorizaţi pentru doar 80 de locuri, acţionarii clubului le-ar fi cerut băieţilor care urmau să urce pe scenă minimum 400 de invitaţi, altfel ei trebuind să achite 1.000 de euro pentru închirierea sălii. Ori, tocmai nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de funcţionare a clubului este “cheia” întregii tragedii. De altfel, procurorii PÎCCJ sunt categorici atunci când susţin că incendiul din clubul Colectiv s-a produs tocmai ca urmare a faptului că a fost permis accesul unui număr de persoane, mult peste limita admisă a localului, precum şi a desfăşurării unui foc de artificii în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi.

"Din datele şi probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club", se arată într-un comunicat al PÎCCJ.

Numărul deceselor creşte zilnic

Numărul celor decedaţi în urma tragediei din clubul Colectiv creşte de la zi la zi, iar starea celor răniţi rămâne în continuare critică. Bilanţul deceselor a urcat, marţi dimineaţă, la 32 de persoane, după ce o tânără de 28 de ani, internată la Spitalul "Sfântul Pantelimon", a murit.Managerul spitalului, Gheorghe Popescu, a declarat, pentru Mediafax, că tânăra avea arsuri pe aproximativ 50 la sută din suprafaţa corpului. Ea era printre cei cinci pacienţi care au ajuns după incendiu, în stare gravă, la Spitalul "Sfântul Pantelimon". Cu o zi înainte, luni, şi-a pierdut viaţa un tânăr rămas neidentificat şi care era internat la Spitalul Militar Central. Un număr de 135 de persoane se aflau încă internate, marţi, în spitalele din Bucureşti, în cea de-a patra zi de la producerea incendiului, aproape 40 dintre acestea fiind în stare critică sau gravă.

Pe de altă parte, o echipă de chimişti de la Universitatea Politehnică a analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din Colectiv, depistând un gaz foarte toxic - monoxid de carbon, acid cinahidric, acid clorhidirc, mono şi dioxid de azot, dar şi substanţe inflamabile.

"Am luat o bucată de burete. Am ars-o în instalaţii speciale şi am analizat gazul rezultat în urma arderii. Ne-am şocat, nu ne-am imaginat să găsim atât de multe substanţe toxice, puternice la un loc. Se ştie că orice arde consumă oxigen. Din gazul analizat am putut constata că ponderea cea mai mare era a monoxidului de carbon. Acesta se leagă de hemoglobina din sânge şi formează carboxihemoglobina, care omoară fără să simţi. Este cazul celor care mor din cauza improvizaţiilor la instalaţiile de gaz, spre exemplu. Apoi, acidul cinahidric care prin descompunere formează cianurile. Nu cred că mai este cazul să spunem că aceste cianuri sunt otrăvuri foarte puternice. Monoxidul şi dioxidul de azot sunt alţi produşi foarte toxici - îi putem vedea ieşind pe coşurile combinatelor chimice, este gazul de culoare roşiatică", a explicat Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-03
Citeste si:
Ajutor financiar din partea Guvernului pentru familiile celor care au murit în incendiul de la Colectiv
Polonia, dispusă să trimită medici specialişti pentru a-i trata pe răniţii din incendiul de la Colectiv
Nicolae Bănicioiu: Aproximativ 90 de pacienți rămân în continuare în stare critică și gravă
Ancheta incendiului de la Colectiv. Procurorii ridică documente de la Primăria Sectorului 4
Slujbă de pomenire a victimelor incendiului de la Colectiv, oficiată de Patriarhul Daniel

TAGURI: patroni, club colectiv, tragedie, costin mincu, alin anastasescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...