2017-01-23 08:44


Primul rezidenţiat cu subiecte proprii

 |  21:00
Primul rezidenţiat cu subiecte proprii

Examenul de rezidenţiat s-a desfăşurat ieri descentralizat în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara. La concurs au fost înscrişi 5.025 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie, care au susţinut un test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, la această sesiune au fost scoase la concurs 2.998 de locuri şi 812 posturi. Dintre cele 2.998 de locuri în rezidenţiat scoase la concurs, 2.600 sunt pentru medicină, 290 pentru medicină dentară şi 108 pentru farmacie.

Cei mai mulţi candidaţi au optat pentru a susţine concursul în centrele din Bucureşti (1.773), Cluj-Napoca (821) şi Iaşi (770). Restul candidaţilor au optat pentru Timişoara (601), Craiova (552) şi Târgu-Mureş (508).

În premieră, subiectele de examen au fost proprii pentru fiecare universitate, dar tematica a fost comună şi s-a respectat o metodologie unică, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

O primă corectură a lucrărilor candidaţilor s-a făcut pe loc, imediat la ieşirea din sală. Viitorii medici au putut depune contestaţiile în 24 de ore, urmând ca răspunsul la acestea să fie dat în 48 de ore.

Medici pentru specialităţile deficitare

Ministrul sănătăţii, Ladislau Rittli, a declarat că anul acesta ministerul va pune accent pe pregătirea medicilor în specialităţile deficitare. Astfel, posturile scoase la concurs sunt, în principal, pentru medicina de urgenţă, ATI, neonatologie, oncologie, farmacie clinică, specialităţi unde nu există, în prezent, o acoperire suficientă cu personal calificat. Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pe centru universitar pentru fiecare domeniu. Pentru rezidenţiatul pe post, clasificarea se face pe fiecare post. Posturile scoase la concurs pentru care nu au fost candidaţi înscrişi sau posturile pentru care candidaţii nu au obţinut punctajul minim de promovare nu vor putea fi alese de alţi candidaţi. Punctajul minim de promovare este de 60% din punctajul maxim al celor 200 de întrebări pentru fiecare specialitate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-01-10

TAGURI: medici rezidenti, subiecte propriiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image