2017-01-24 23:25


Prinţul Paul, pe urmele averii Regelui Mihai

 |  19:51
Prinţul Paul, pe urmele averii Regelui Mihai

Înalta Curte de Casaţie de la Bucureşti l-a recunoscut pe Prinţul Paul drept moştenitor al Regelui Carol al II-lea. Decizia Curţii de Casaţie confirmă sentinţa din anul 1955 de la Lisabona prin care fiul Regelui Carol al II-lea cu Zizi Lambrino, Carol Mircea, era recunoscut drept moştenitor al fostului suveran. Înalta Curte de Casaţie a respins apelul Regelui Mihai, astfel că fiul lui Carol al II-lea, Paul Lambrino (căruia i s-a recunoscut dreptul de a-şi spune Paul de România), va putea să ridice pretenţii asupra averii Regelui Mihai care a fost retrocedată acestuia în ultimii ani.

Averea Casei Regale

În Topul 300 cei mai bogaţi români ai revistei “Capital”, Regele Mihai figureză în anul 2011 pe locul 78 cu o avere estimată la 75-80 de milioane de euro. Totuşi mare parte a averii din România a Regelui Mihai nu poate fi evaluată, deoarece este alcătuită din bunuri de patrimoniu.

Regelui Mihai au început să îi fie retrocedate în anul 2002 multe din proprietăţile confiscate de regimul comunist. Printre bunurile retrocedate se numără Castelul Peleş de la Sinaia, Castelul de la Săvârşin, Palatul Elisabeta din Bucureşti, complexul turistic Furnica şi un domeniu forestier la Poiana Ţapului. În anii trecuţi ziariştii au încercat în mai multe rânduri să afle exact care sunt retrocedările către Regele Mihai, însă Casa Regală a refuzat să răspundă solicitărilor.

Conform deciziei de la Lisabona din 1955, averea Regelui Carol al II-lea s-a împărţit astfel: 37,5% pentru Regele Mihai, 37,5% pentru Prinţul Carol Mircea (tatăl Prinţului Paul) şi 25% pentru Elena Lupescu. Rămâne de văzut dacă se va aplica aceeaşi decizie şi în România pentru bunurile retrocedate Regelui Mihai şi dacă va exista un nou proces pentru această împărţeală.

Bătălia Prinţului Paul

Paul Lambrino a cerut în 1991 să fie recunoscut şi în România drept moştenitor al Regelui Carol al II-lea. Primul proces l-a câştigat în 1999, însă în 2002 procurorul general a cerut rejudecarea procesului, ceea ce a atras critici aspre din partea Uniunii Europene. În 2005, Prinţul Paul a deschis un proces împotriva României la CEDO, pe care l-a câştigat în 2010. Tot în 2010 este câştigat din nou procesul de la Bucureşti, care ajunge prin recurs la Înalta Curte de Casaţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-17

TAGURI: print, mihai, casa regala, paul de romaniaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image