2018-12-14 21:29


Procurorii cer arestarea lui Bercea Mondial pentru spălare de bani

 |  14:33
Procurorii cer arestarea lui Bercea Mondial pentru spălare de bani

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova cer arestarea preventivă a lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, sub acuzațiile de evaziune fiscală, spălare de bani şi înşelăciune.

Potrivit anchetei, Bercea a acordat, sub formă de avans (marfă şi împrumuturi  financiare), peste 1 milion de euro, în condiţiile în care nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, a ridicat din conturile societăţilor administrate, în baza unor documente fictive, 1,8 milioane lei reprezentând salarii, sume pe care le-a introdus   în circuitul financiar al societăţilor sale.

În  baza unor documente  fictive, Sandu Anghel a ridicat din conturile unei societăţi din Slatina dividende de 196.800 lei, iar din contul unei alte societăţi din Drăgăneşti Olt, 324.350 lei, în condiţiile în care firmele au înregistrat pierderi lună de lună. Sumele ridicate au fost reintroduse în circuitul financiar al societăţilor  administrate de el, cu scopul de ascundere sau disimulare a originii ilicite a veniturilor realizate. Prin intermediul societăţilor  sale, Sandu Anghel a retras ori depus lunar sume de ordinul miliardelor de lei vechi fără a avea corespondent în evidenţele contabile ale societăţilor pe care le administra şi fără a avea justificare.

Pentru spălarea banilor, Bercea a folosit ca acoperire firmele administrate de el, astfel încât sumele obţinute din comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi înşelăciune au fost reintroduse în circuitul economic legal prin depunerea acestora ca aport la capitalul social al respectivelor societăţi, acordarea de împrumuturi financiare persoanelor fizice şi juridice sau prin efectuarea de plăţi cu titlu „avans  marfă”.

„Prin practicarea în mod sistematic a evaziunii fiscale, constând în special în oferirea de împrumuturi  financiare către terţe persoane fizice şi juridice de la care  percepea o dobândă lunară de minim 10%, inculpatul Anghel Sandu a acreditat ideea că beneficiază de imunitate în faţa legii, impunându-se astfel o reacţie fermă din partea autorităţilor judiciare competente, ca o necesitate stringentă”, susțin procurorii.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului, s-au luat măsuri de aplicare a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpat, valoarea acestuia ridicându-se până la concurenţa sumei de 1.300.000 euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-04-07
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...