2019-01-24 14:56


Procurorii cer închisoare cu executare pentru Cristian Cioacă. Dosarul spargerii calculatorului Elodiei, rejudecat la Judecătoria Braşov

 |  19:37
Procurorii cer închisoare cu executare pentru Cristian Cioacă. Dosarul spargerii calculatorului Elodiei, rejudecat la Judecătoria Braşov
Înalta Curtede Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, ieri, să admită recursurile în dosarulîn care Cristian Cioacă e acuzat că a spart căsuţa de e-mail a avocatei ElodiaGhinescu, soţia sa, şi să trimită cauza spre soluţionare la Judecătoria Braşov.Decizia instanţei supreme este definitivă.

La termenuldin 28 martie, procurorul de şedinţă a cerut instanţei să admită contestaţiaîmpotriva deciziei Curţii de Apel Braşov, prin care Cioacă a fost condamnat latrei ani de închisoare cu suspendare, iar hackerul Adrian Niţu, la un an şişase luni de închisoare cu suspendare. Reprezentul Ministerului Public asolicitat pronunţarea unei noi decizii, prin care Cristian Cioacă să fiecondamnat la o pedeapsă cu executare, invocând faptul că instanţa de fond nu aavut în vedere impactul pe care difuzarea în spaţiul public a corespondenţeielectronice a avocatei Elodia Ghinescu l-a avut asupra cabinetului său deavocatură, dar şi asupra familiei sale. La rândul său, avocata părinţilorElodiei Ghinescu a solicitat pronunţarea de pedepse cu executare, dar şi ca instanţasă îl oblige pe Cioacă să le plătească clienţilor săi daune morale de 200.000de lei. Avocata a susţinut că poliţistul a avut o atitudine nesinceră pe duratacercetărilor făcute în acest dosar, dar şi în cel referitor la dispariţiasoţiei sale.

Pe de altăparte, avocata lui Cioacă a cerut ca acesta să fie achitat pentru toatecapetele de acuzaţii, afirmând că, în momentul în care a accesat căsuţa de e-maila soţiei sale, nu a vrut decât să caute indicii cu privire la locul unde s-arputea afla aceasta. Mai mult, avocata a susţinut că poliţistul a fosttraumatizat de informaţiile obţinute din corespondenţa soţiei sale, precum şide ancheta care a urmat.

Cioacă şi Niţufuseră condamnaţi cu suspendare

Cristian Cioacă afost condamnat, pe 27 septembrie 2010, la trei ani de închisoare cu suspendare,pentru acces fără drept la sisteme informatice, restricţionare fără drept aaccesului la date informatice şi transferul neautorizat de date. Totodată, magistraţii Curţii de Apel Braşov au decis şi condamnareahackerului Adrian Niţu, care l-a ajutat să spargă căsuţa de e-mail a fosteisale soţii, Elodia Ghinescu, acesta primind o pedeapsă de un an şi jumătate cususpendare. Mai mult, judecătorii braşoveni au decis ca ambii să fie obligaţila plata a 20.000 de lei daune morale către partea vătămată. PoliţistulCristian Cioacă şi Adrian Marin Niţu a fost trimişi în judecată de procuroriidin cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Braşov în februarie 2009, pentruaccesarea fără drept a serverelor de e-mail unde erau stocate mesajele avocateiElodia Ghinescu. Cioacă şi Niţu au fost trimişi în judecată în stare delibertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de „acces fără drept la sistemeinformatice” şi „restricţionare fără drept a accesului la date informatice”, precumşi pentru „transferul neautorizat de date informatice”. Potrivit procurorilor,"inculpatul Cioacă Constantin Cristian, cu sprijinul învinuitului BreazuMarius, a accesat fără drept sistemul informatic al serverelor de e-mail undeerau stocate mesajele avocatei Ghinescu Elodia-Marilena şi l-a determinat peinculpatul Niţu Marin Adrian să acceseze, de asemenea fără drept, sistemulinformatic al serverelor de e-mail, pe care erau stocate mesajele de la adresa dee-mail a avocatei Ghinescu Elodia-Marilena, încălcând astfel măsurile desecuritate prin folosirea în mod fraudulos a numelui de utilizator şi a paroleide autentificare – fără a fi titulari ai acestora – şi să transfere dateinformatice în alte sisteme informatice". Poliţistul a fost arestat preventivpentru câteva zile în 2008, după ce a fost acuzat de procurorii DIICOT că ar fiaccesat, fără drept, e-mailul soţiei sale, Elodia Ghinescu, dată dispărută.

E-mailurileElodiei au ajuns în presă

Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Braşov au dispus, pe 15 ianuarie 2008, începerea urmăririipenale în dosarul constituit ca urmare a plângerilor formulate de familiaavocatei dispărute din Braşov şi a Baroului de Avocaţi din Braşov faţă deCristian Cioacă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la accesfără drept la sisteme informatice, instigare la restricţionare fără drept aaccesului la date informatice şi instigare la transferul neautorizat de dateinformatice, fapte aflate în concurs real, precum şi faţă de Marius SebastianBreazu şi Marin Adrian Niţu pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fărădrept la sisteme informatice, restricţionare fără drept a accesului la dateinformatice şitransfer neautorizat de date informatice, fapte aflate, deasemenea, în concurs real. Din actele de urmărirepenală a reieşit că, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în lunaseptembrie 2007, Cristian Cioacă i-a determinat pe Marius Sebastian Breazu şipe Adrian Niţu să acceseze fără drept sisteme informatice prin înlăturareaparolelor de acces, în scopul obţinerii conţinutului mesajelor de poştăelectronică destinate avocatei Elodia Ghinescu. De asemenea,i-adeterminat pe aceştia să restricţioneze fără drept accesul la adresele respectivede e-mail şi să transfere neautorizat date dintr-un sistem informatic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-04
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri





loading...