2017-01-24 11:15


Procurorii DNA îl obligă pe senatorul Mircea Banias să îşi facă vacanţa în ţară. Încă 30 de zile interdicţie de a părăsi România

 |  19:26
Procurorii DNA îl obligă pe senatorul Mircea Banias să îşi facă vacanţa în ţară. Încă 30 de zile interdicţie de a părăsi România

Senatorul Mircea Banias, cercetat în dosarul Vama Constanţa, s-aprezentat, ieri-dimineaţă, la sediul DNA, unde procurorii l-au înştiinţat că nupoate părăsi ţara pentru încă 30 de zile. În jurul prânzului, magistraţii ÎCCJau început şedinţa de judecată a recursului intentat de cei 28 de inculpaţi dindosarul Vama Constanţa la măsura de prelungire a arestării preventive. Laînchiderea ediţiei, judecătorii nu încă nu se pronunţaseră.

Senatorul PDL Mircea Banias a fost chemat ieri la DNA pentru a i seaduce la cunoştinţă că procurorii vor cere magistraţilor Înaltei Curţi deCasaţie şi Justiţie menţinerea interdicţiei de a părăsi ţara pentru încă 30 dezile. După ce a luat la cunoştinţă acest lucru, senatorul PDL a părăsit sediulDNA. La ieşire, acesta a declarat că va contesta măsura impusă de procurori,deoarece în materialul prin care procurorul susţine prelungirea nu se spunenimic nou şi, mai mult, nu se ţine cont de declaraţia dată săptămâna trecută încauză.

În jurul orei 12.00, Completul de cinci Judecători al Înaltei Curţi de Casaţieşi Justiţie a început judecarea recursului celor 28 de persoane arestatepreventiv în dosarul Vama Constanţa Sud Agigea împotriva prelungirii mandatelorde arestare cu 30 de zile, măsură dispusă sâmbătă de Secţia Penală a instanţei.Fostul secretar general din Ministerul de Interne, Laurenţiu Mironescu, şi alte27 de persoane implicate în dosarul de corupţie de la Vama Constanţa Sud Agigeavor rămâne în arest încă 30 de zile, a decis sâmbătă noapte Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie.

Mironescu vrea audierea luiTraian Igaş

Şedinţa de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cares-a decis prelungirea mandatelor lui Laurenţiu Mironescu şi celorlalte 27 de persoane din dosarulVămii Constanţa, a durat mai bine de şase ore, timp în care au fost audiaţi patrudintre inculpaţii care au dorit să-şi completeze declaraţiile. În faţacompletului de judecată, fostul secretar general al Ministerului de Interne,Laurenţiu Mironescu, a declarat că, dacă va fi cercetat în stare de libertate,este dispus să se pună la dispoziţia anchetatorilor pentru a clarifica acestcaz. Totodată, avocatul fostului secretar de stat a declarat că, pentru adovedi nevinovăţia lui Laurenţiu Mironescu, va cere audierea unor persoaneimportante din lumea politică. Este vorba despre pedelistul Mircea Toader, darşi despre ministrul de interne, Traian Igaş.

„Foarte mulţi demnitari din cadrul anchetei care are loc au fostsolicitaţi de noi ca apărare în numele lui Mironescu pentru a fi audiaţi laDNA. Unul dintre cei care va fi audiat este chiar domnul Toader, Mircea Toader,şi, de asemenea, vom solicita audierea ministrului administraţiei şi internelorpentru că instituţia domniei sale nu a depus nici un fel de plângere faţă deactivitatea domnului Mironescu atât timp cât a fost secretar general”, adeclarat Cătălin Dancu, avocatul lui Mironescu.

Profund nesinceri

Pe parcursul întregii urmăriri penale desfăşurate până în prezent încazul privind afacerile din Portul Constanţa, absolut toţi inculpaţii - care nuau uzat de dreptul de tăcere - au dat declaraţii profund nesincere, fabricândexplicaţii neverosimile, susţine DNA. Potrivit procurorilor anticorupţie,organizarea tuturor inculpaţilor într-un grup infracţional, extrem de binestructurat, prezentând o subordonare ierarhică clar conturată şi beneficiind deun palier eficient de protecţie politică, demonstrează de o manieră pregnantă„o activitate infracţională extrem de periculoasă pentru existenţa şifuncţionarea normală a statutului de drept în România”. „Pe parcursul înregiiurmăriri penale desfăşurate până în prezent, absolut toţi inculpaţii (care nuau uzat de dreptul de tăcere) au dat declaraţii profund nesincere, fabricândexplicaţii neverosimile pentru convorbirile telefonice interceptate în prezentacauză şi care se desfăşoară, în majoritate, într-un limbaj codat, propriu şicreat de grupul infracţional organizat, tocmai pentru a îngreuna sau chiar aîmpiedica aflarea adevărului în cauză”, se arată în referatul procurorilor DNAprivind cererea de prelungire a mandatelor de arestare preventivă ainculpaţilor din dosarul „Mironescu – Banias - Bogatu”, solicitare admisă.

Au aşteptat să vadăconţinutul interceptărilor

Potrivit anchetatorilor, mare parte a inculpaţilor nu au dat, până înacest moment, declaraţie în faza de urmărire penală nici înaintea procuroruluişi nici înaintea celor două complete ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie(care au judecat cererea de arestare şi recursul privind încarcerarea celor 28de inculpaţi - n.r.).

„Desigur că dreptul la tăcere este o componentă esenţială a dreptuluila apărare, consacrat atât de legislaţia procesual penală română, cât şi de opleiadă de tratate şi convenţii internaţionale în domeniul respectăriidrepturilor omului (CEDO, Pactul Internaţional cu privire la Drepturile Politiceşi Civile - ONU 1966, Convenţia Universală a Drepturilor Omului etc.). Cu toateacestea, o mare parte din persoanele care şi-au exercitat dreptul la tăcere auformulat în ultimele zile cereri prin care să fie audiate în calitate deinculpaţi în cauză. Alegerea unui astfel de moment procesual pentru a da odeclaraţie de inculpat în cauză, după ce anterior şi-a exercitat dreptul latăcere, conturează totuşi convingerea procurorului că respectivii inculpaţi audorit ca, întâi să devină publice conţinutul convorbirilor telefoniceinterceptate în cauză, precum şi ceea ce au declarat ceilalţi inculpaţi, înscopul evident de a-şi plăsmui explicaţii pentru mijloacele principale de probăexistente împotriva lor”, explică DNA, în documentul citat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-20

Mai multe imagini:
Procurorii DNA îl obligă pe senatorul Mircea Banias să îşi facă vacanţa în ţară. Încă 30 de zile interdicţie de a părăsi România
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image