2018-12-15 20:32


Procurorii lui Vîntu scapă nepedepsiţi

 |  21:00
Procurorii lui Vîntu scapă nepedepsiţi

Procurorii Irinel Păun şi Cătălin Purcărin, doi dintre anchetatorii care au instrumentat dosarele în care a fost cercetat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, riscă doar o sancţiune administrativă pentru modul în care au efectuat actele de urmărire penală.

Surse din cadrul Parchetului General au dezvăluit, în exclusivitate pentru ziarul “Puterea”, că atât în plan administrativ, cât şi într-un eventual plan penal, faptele celor doi procurori sunt prescrise.

Acuzaţii

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Parchetului General traseul documentelor din dosarele FNI, Banca Agricolă, Banca Română de Scont şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare. Ancheta administrativă vizează modul în care procurorul şef Irinel Păun a disjuns dosarul mamut în mai multe dosare, timp în care au fost disparate probe esenţiale. La final, Vîntu a fost absolvit pentru infracţiunea de spălare de bani, fiind trimis în judecată doar pentru fals. Ulterior, prin rezoluţie, Irinel Păun l-a însărcinat pe procurorul Cătălin Purcărin să se ocupe de dosarele privind constituirea şi falimentarea Băncii Române de Scont şi a Băncii de Investiţii şi Dezvoltare. Ambele dosare au fost clasate.

Acum, toată arhiva de lucru a acestor cauze penale urmează să fie transferată către Secţia pentru Procurori a CSM. Dacă se va dovedi că cei doi procurori au instrumentat defectuos dosarele, ei riscă o sancţiune disciplinară. Care însă nu va fi aplicată în fapt, spun surse judiciare. Asta deoarece sancţiunile prevăzute pentru abaterile disciplinare se prescriu într-un an de la comiterea lor.

Sancţiuni

Ancheta administrativă a CSM va viza şi identificarea unor abateri penale în modul în care cei doi procurori au instrumentat cauzele. „Teoretic, poate fi vorba despre infracţiuni de neglijenţă în serviciu sau de abuz în serviciu. În ce priveşte abuzul în serviciu, este o infracţiune aproape imposibil de probat şi instrumentat. Asta întrucât trebuie dovedită intenţia de a săvârşi abuzul şi, mai ales, mobilul unei asemenea fapte. Un procuror este suveran pe dosarul pe care îl instrumentează, iar opinia juridică pe care o are într-o cauză penală nu poate fi trasă ea însăşi la răspundere penală”, susţin sursele noastre. În ce priveşte neglijenţa în serviciu, ea este pedepsită cu închisoare până la doi ani sau cu amendă. Însă, în cazul procurorilor Păun şi Purcărin, chiar dacă ar fi găsiţivinovaţi, această faptă ar fi, de asemenea, prescrisă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-02

TAGURI: SOV, Sorin Ovidiu Vantu, procurori, scapa, nepedepsiti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...