2017-01-22 01:52

EVENIMENT


Combinația Boc: mărul cu lapte

 |  21:00
Combinația Boc: mărul cu lapte

Executivul condus de Emil Boc i-a pus gând rău programului “Cornul şi laptele”, anunţat şi implementat de Guvernul Adrian Năstase, în urmă cu aproape 10 ani. Începând cu 31 octombrie 2011, fiecare elev va primi zilnic la şcoală câte un măr. Alături de lapte şi corn. Ziarul „Puterea” a studiat cu atenţie actul normativ emis de Guvernul Boc şi vă anunţă că e o problemă legată de gramajul merelor.

Miercurea trecută, Cabinetul Boc e emis o hotărâre de guvern prin care se implementează programul „Mărul în şcoli”. Articolul 1 al actului normativ e foarte clar: „Pentru anul şcolar 2011-2012, se vor acorda gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0,315 lei/elev, pentru o perioadă de maximum 94 de zile de şcolarizare, începând cu 31 octombrie 2011”. Programul a primit o finanţare de 52 de milioane de lei, din care, după cum se arată în hotărâre, aproximativ 50 de milioane vor fi cheltuiţi pentru cumpărarea merelor. Din calculele noastre a reieşit că mărul Guvernului Boc nu are acelaşi preţ cu mărul producătorilor. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat recent că un măr va costa în jur de 30 de bani per elev. Calculul este corect dacă împărţim suma alocată de Guvern la numărul total al elevilor din clasele I-VIII (1.623.857), respectiv la numărul de zile de studiu într-un an (94 de zile). Suma exactă: 0,315 de lei pentru un măr fiecărui elev, zilnic.

Cine cântăreşte mărul?

Dacă e să comparăm datele din hotărârea de guvern amintită mai sus cu ordinul ministrului agriculturii privind aprobarea specificaţiilor tehnice pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a fructelor în şcoli, descoperim o mare diferenţă de gramaje. În ordin se spune că se vor furniza mere cu greutate între 90 şi 150 de grame. Din discuţiile pe care le-am purtat cu mai mulţi producători, kilogramul de mere se vinde la sursă cu circa 80 de bani. Calculul e simplu: dacă kilogramul de mere costă 80 de bani, iar Guvernul alocă 0,315 de lei pentru un măr, fructul ar trebui să aibă peste 250 de grame. Marea afacere în acest caz o reprezintă, deci, diferenţa dintre mărul cântărit în hotărârea de guvern (250 g) şi mărul cântărit prin ordinul ministrului agriculturii (maxim 150 g). Precizăm că ordinul ministrului agriculturii este dat în iunie 2010.

Mere mici, de 110 grame

Anul acesta, merele vor fi, se pare, şi mai mici.  Voicu Gabriel, producător particular din zona Voineşti, susţine că fructele trebuie să aibă mai nou maxim 110 grame. Acesta ne-a spus că ar fi vrut să vândă merele prin acest program, doar că recolta lui nu este acceptată. „Ştiţi, programul şcolar cere ca merele să aibă maxim 110 grame, iar merele noastre depăşesc uneori şi 250 de grame. Deci nu ne facem speranţe prea mari să prindem vreun contract, cu toate că ne-ar fi de folos”, ne-a spus producătorul.

O explicaţie posibilă pentru diferenţa de gramaje ne-o oferă şi un alt producător autohton, care a dorit să nu-i dăm numele. El susţine că Guvernul ar încerca să elimine de pe piaţă merele din import, care sunt îndeobşte fructe mari, ce depăşesc 250 de grame. „Din informaţiile mele, programul «Cornul şi laptele» se execută în proporţie de 95% cu producători interni. Acest lucru se doreşte, cred, şi cu programul cu merele. Dar tare mă tem că haosul va fi de nestăvilit pentru că mărul românesc nu se va califica la preţ cu cel importat, din motive evidente de organizare”, afirmă producătorul.

Pericol de diaree

În 2011, începând cu luna octombrie, elevii din şcoli se vor bucura în paralel de două programe guvernamentale: „Cornul şi laptele”, respectiv „Mărul în şcoli”. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, şeful Institutului de Cercetări Alimentare, afirmă, citat de realitatea.net, că merele nu trebuie consumate la aceeaşi masă cu laptele şi cornul. „Dacă li se dă laptele, cornul şi mărul la aceeaşi masă nu e bine. Mărul trebuie consumat pe stomacul gol, la două trei-ore după lapte şi corn, pentru că altfel există riscul de tulburări de digestie, diaree, balonare”, afirmă Mencinicopschi. Aşa se explică probabil de ce în Ordonanţa de urgenţă nr. 24 din 2010, la articolul doi se spune aşa: Fructele se vor distribui în pauza de dinaintea ultimei ore”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

METIN CERCHEZ
12 Sep 2011

cea mai tare combinatie-in turceste boc inseamnacacat iar basescu e base-deci combinatie intrebasina sicacat egal diaree-votati diareea

Adauga un comentariu

Random image