2019-01-21 23:00


Protest la Mina Paroşeni. Ortacii refuză să iasă din galerii

 |  18:27
Protest la Mina Paroşeni. Ortacii refuză să iasă din galerii
Ionuţ Mureşan

Aproximativ 200 de mineri din schimbul unu de la Mina Paroşeni, sucursală a Societăţii Naţionale Închideri Mine Valea Jiului, au refuzat, ieri, după terminarea programului de lucru, să iasă din subteran, nemulţumiţi că reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara nu le preiau cărbunele.

Potrivit liderului sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo, cei 202 ortaci de la Mina Paroşeni, care au lucrat în schimbul unu, nu au mai ieşit din subteran după terminarea programului, oamenii fiind nemulţumiţi că, de la începutul acestei săptămâni, Complexul Energetic Hunedoara - singura piaţă de desfacere pentru cărbunele din Valea Jiului - nu le-a mai preluat huila. Laszlo a declarat presei că nemulţumirea oamenilor este justificată şi ortacii au anunţat încă de la intrarea în şut că vor recurge la acest gest. Potrivit liderului sindical, în luna iulie, Complexul Energetic Hunedoara a preluat doar o singură săptămână cărbune de la Mina Paroşeni, doar pentru că sindicatul a ameninţat cu protestele. Laszlo spune că producţia realizată în iulie este de doar 40 la sută, iar mina are unde însiloza cărbunele extras. Potrivit sursei citate, şi cei circa 85 de ortaci care au intrat în schimbul doi au spus că se vor alătura colegilor care au refuzat să iasă din subteran. Pe de altă parte, personalul de la suprafaţă - angajaţii din birouri şi de la ateliere - va rămâne la locurile de muncă după terminarea programului, în semn de solidaritate cu minerii blocaţi în subteran. La rândul lor, minerii din schimbul doi de la minele Petrila şi Uricani au declarat că vor rămâne în subteran după ce îşi termină programul. „Dacă nu începem să livrăm, o să fim nevoiţi să plecăm acasă, în concediu neplătit. Am ajuns bătaia de joc a celor care conduc această activitate”, a declarat Ioan Temneanu, preşedintele sindicatului de la Mina Petrila.

CE Hunedoara, unic cumpărător

Consiliul de Administraţie al CEH s-a întrunit, miercuri, la Bucureşti pentru a discuta problema livrării cărbunelui de la SNIMVJ şi a decis că directorul general al CEH, Daniel Andronache, trebuie să stabilească dacă are nevoie de acest cărbune şi preţul cu care îl cumpără, astfel încât situaţia economică a complexului să nu fie afectată. Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) are în componenţă trei unităţi miniere - Petrila, Paroşeni şi Uricani, huila extrasă de la aceste mine având un singur cumpărător - Complexul Energetic Hunedoara. Reprezentanţii CEH afirmă că nu pot prelua cărbune din Valea Jiului fiindcă depozitele de la termocentralele Mintia şi Paroşeni sunt pline, iar energia electrică produsă de complex nu se vinde în această perioadă a anului, fiind scumpă. La sfârşitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a făcut un import de 455.000 de tone de cărbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului, Daniel Andronache, relevă că nu era oportun. Ultimul protest al minerilor de la Mina Paroşeni a avut loc în data de 27 mai, când pste o sută de ortaci au refuzat să iasă din subteran la terminarea programului din schimbul doi. Şi atunci ei şi-au exprimat nemulţumirea  că termocentralele din judeţul Hunedoara nu mai preiau huila şi la unitatea minieră nu mai este loc pentru stocarea cărbunelui, exploatarea fiind sistată. În aceste condiţii, minerii fac doar lucrări de asigurare a locurilor de muncă, revizii, reparaţii şi de eliminare a pericolelor. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-18

TAGURI: mina, paroseni, mineri, protest, galerii, refuza, iesire
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...