2017-01-21 00:04

EVENIMENT


Proteste contra disponibilizărilor discriminatorii în MAI. Loturile de poliţişti din dosarele DNA sau DIICOT scapă de valul de concedieri

 |  18:40
Proteste contra disponibilizărilor discriminatorii în MAI. Loturile de poliţişti din dosarele DNA sau DIICOT scapă de valul de concedieri
Peste100 de angajaţi de la Poliţia de Frontieră Vaslui s-au adunat, vineri, în faţasediului instituţiei, fiind revoltaţi că ei riscă să fie disponibilizaţi întimp ce poliţiştii din "lotul Albiţa", cercetaţi pentru corupţie, auscăpat de şomaj, fiind puşi la dispoziţia Inspectoratului Judeţean al Poliţieide Frontieră Vaslui.

Dela IJPF Vaslui vor fi disponibilizaţi87 de angajaţi, dintre care 11ofiţeri. Disponibilizările se vor face în urma unor testări.

Ceamai mare nemulţumire a protestatarilor este faptul că cei 47 depoliţiştide frontieră din "lotul Albiţa", implicaţi în scandalul de corupţie,vor fi ocoliţi de acest val de disponibilizăripentru că sunt puşi ladispoziţia IJPF. În cazul acestora, potrivit Statutului poliţistului,raporturile de serviciu nu pot înceta decât în momentul în care o instanţăjudecătorească se pronunţă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă cuprivire la vinovăţia lor.

Maimult, spun protestatarii, pe statul de funcţii sunttrecuţi laolaltă, încondiţiile în care cei din lotul Albiţavin la lucru, dar nu fac aproapenimic, pentru că sunt puşi la dispoziţia inspectoratului, în timp ce colegiilor merg pe teren.

Protestatariicer să fie modificată legislaţia astfel încât şi cei suspectaţi de corupţiesăpoată fitrimişi la testare. Poliţiştii ameninţă că vor continuaprotestele dacă situaţia nu se rezolvă.

Protestatariiau stat în faţa instituţiei câteva ore. Ei au cerut să vină prefectul sădiscute cu ei. În zonă a venit subprefectul Ciprian Iftimoaie, care le-a spuscă va transmite nemulţumirile lor la Bucureşti, la Ministerul de Interne.

Înziua în care poliţiştii de la IJPF Vaslui au ieşit în curtea instituţiei,ziarul „Puterea” dezvăluia faptul că MAI stă pe un butoi cu pulbere din cauzalegislaţiei controversate. Poliţiştii suspendaţi, aflaţi în cercetare sautrimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, nu vor da examen pentrurămânerea în sistem, fiindcă Legea 360/2002 nu permite acest lucru. Conformarticolului 65, “în cazul în care împotriva poliţistului s-a început urmărireapenală sau acesta a fost trimis în judecată, menţinerea sa în activitate sehotărăşte după soluţionarea definitivă a cauzei, cu excepţia situaţiei în carea comis şi alte abateri disciplinare, când operează procedura disciplinarăobişnuită”. Conform acestui text de lege, poliţiştii trimişi înjudecată sunt suspendaţi din funcţie până la pronunţarea instanţei de judecată.Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, atunci vor fi excluşi automat din sistem. Dar dacănu se vor dovedi faptele de corupţie, atunci aceştia trebuie repuşi în funcţiefară nici un fel de examen. Aici întră şi cei peste 150 de poliţişti defrontieră

de la Vămile Siret, Moraviţa, Naidăş, cercetaţi pentruinfracţiuni de corupţie sau conexe. Surse din MAI au declarat pentru „Puterea” căîn jur de 8.000 de angajaţi civili vor pleca din sistem. Aceleaşi surse au declaratcă în jur de 3.000 de militari vor ieşi din jandarmerie (2.000 de cadre şi1.000 de civili), circa 2.000 din Poliţia de Frontieră, 1.000 - 1.300 din aparatulcentral, iar diferenţa, de la Arhive, ISU şi Inspectoratele de Poliţie dinţară.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image