2017-01-20 06:07

EVENIMENT


Proteste şi violenţe la Londra. Zeci de mii de britanici manifestează la Londra împotriva austerităţii. Manifestanţii s-au încăierat cu poliţiştii VEZI IMAGINI

 |  21:41
Proteste şi violenţe la Londra. Zeci de mii de britanici manifestează la Londra împotriva austerităţii. Manifestanţii s-au încăierat cu poliţiştii VEZI IMAGINI

Zeci de mii debritanici manifestează sâmbătă în centrul Londrei, pentru a protesta faţă deausteritate, răspunzând în număr mare la apelul sindicatelor. Un purtător decuvânt al confederaţiei sindicatelor britanice, Trades Union Congress (TUC), aapreciat la peste "200.000 de persoane" numărul participanţilor lamiting.

Nicio estimare oficială nu era însă disponibilă după-amiază.

"Participareaeste dincolo de tot ce am visat. Este fantastic. Este cea mai mare manifestaţiedin această generaţie la Londra", a afirmat secretarul general alsindicatului Unite, Len McCluskey.

"Există o furiepalpabilă în această ţară şi sute de mii depersoane au veniti aici pentru a spune acest lucru", a adăugat el.

Înainteamanifestaţiei, TUC preconiza "peste 100.000 de persoane şi cu siguranţămai multe", iar presa miza pe 250.000-300.000 de persoane.

Sindicatele speră căacest miting va fi cel mai important din Londra după cel din 2003 împotrivarăzboiului din Irak (un milion de persoane) şi cea mai vastă mişcare socialădin ultimele două decenii.

În pofida unuiimportant dispozitiv de securitate, confruntări cu poliţia au izbucnit întimpul manifestaţiei pe strada Oxford,una dintre marile artere comericale din Londra.

Un grup a aruncat"fiole pline cu amoniac" în direcţia forţelor de ordine, potrivitinformaţiilor poliţiei.

Aproximativ 4.500 depoliţişti au fost mobilizaţi de teama unor violenţe, cum au fost lamanifestaţiile studenţilor de la sfârşitul anului. Sindicatele au prevăzut deasemenea un important serviciu de ordine, pentru a menţine "atmosferafamilială" a manifestaţiei, care reuneşte oameni de toate vârstele.

Cotegiul a plecat cupuţin înainte de prânz, trecând prin faţa Parlamentului şi a reşedinţeipremierului David Cameron, pentru a ajunge la Hyde Park, unde era prevăzut unmiting de amploare după-amiază.

"Nu distrugeţiMarea Britanie!", "Să ne apărăm serviciile publice!", proclamaupancartele manifestanţilor. Mulţi au venit în familie, cu cărucioare de copiişi vuvuzele.

Mai mulţi scoţienicântau la cimpoi, alţii suflau în fluiere. Muzicieni şi dansatori s-au alăturatmitingului, oferindu-i un aer de carnaval.

"Sunt aici pentrucă Guvernul ne face să plătim pentru a repara ce au făcut bancherii", adeclarat Gillian Siddons, un pensionar în vârstă de 60 de ani.

"Vrem să arătămGuvernului ce credem despre politica sa", a afirmat la rândul său JimWaters, în vârstă de 62 de ani.

Guvernul a decis săimpună o cură de rigoare fără precedent în Marea Britanie, cu reduceri bugetarede peste 90 de miliarde de euro până în 2015.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-11-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image