2017-01-17 17:06

EVENIMENT


Protestele împotriva ACTA au cuprins mai multe oraşe din Europa

 |  07:16

Protestele împotriva Acordului multilateral împotriva contrafacerii (ACTA), contestat de internauţi, care îl consideră 'un atentat la adresa libertăţilor pe internet', au cuprins sâmbătă mai multe oraşe din Europa.

În Germania, au ieşit în stradă împotriva ACTA mai mult de 4.000 de persoane, dintre care circa 2.000 la Munchen, 1.900 la Hamburg şi aproape 700 la Berlin. De asemenea, manifestaţii au avut loc şi la Leipzig sau Koln.

La Viena, circa 3.000 de persoane, majoritatea tineri, au defilat fără incidente până la parlament la apelul Verzilor, al Partidului Piraţilor şi al Tinerilor Socialişti. Preferând să aştepte votul Parlamentului European, Austria a anunţat, la 22 februarie, că suspendă ratificarea ACTA.

La Paris, sute de persoane, multe purtând masca 'Anonymus', au defilat pentru a denunţa atentatele la adresa libertăţilor pe internet. De asemenea, sute de protestatari au ieşit în stradă la Lille, Rennes, Lyon, Marsilia şi Toulouse. 

Pentru a verifica dacă acordul nu încalcă drepturi fundamentale, Comisia Europeană a anunţat, la 22 februarie, că intenţionează să sesizeze Curtea de Justiţie a UE, ceea ce ar putea, potrivit unor deputaţi europeni, să ducă la amânarea cu doi ani a votului în Parlamentul European programat pentru această vară.

Mai multe state, printre care Germania, Polonia, Cehia, Bulgaria şi Letonia, au îngheţat deja procesul de ratificare, după ce au fost organizate manifestaţii în Europa. Primele proteste pentru a denunţa pericolele ACTA au avut loc la 11 februarie.

ACTA urmăreşte să combată contrafacerea în sens larg, de la medicamente la filme sau produse muzicale descărcate ilegal pe internet, fiind negociat între Uniunea Europeană, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-14

TAGURI: ACTA, proteste, Europa, InternetComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image