2017-01-22 07:57

EVENIMENT


Protocol pentru Băsescu în casa cumătrului

 |  21:00
Protocol pentru Băsescu în casa cumătrului

Decizia de marţi a instanţei supreme în procesul deschis de Paul de România nu generează avantajul pe care îl speră acesta, respectiv de a moşteni ceva din bunurile Casei Regale.

Avocatul Casei Regale, maestrul Adrian Vasiliu, ne-a declarat că decizia nu face decât să recunoască filiaţia lui Paul faţă de Carol al II-lea. Practic, el a devenit oficial şi în România vărul Majestăţii Sale Regele Mihai I, chestiune stabilită încă din 1955 în Portugalia, de către Tribunalul Lisabona.

Avocatul Adrian Vasiliu ne-a precizat că prin hotărârea judecătorească s-a stabilit că Paul are dreptul să participe la moştenirea bunurilor care i-au aparţinut lui Carol al II-lea şi numai lui. El nu poate avea pretenţii la cele ale Regelui Mihai. De fapt, atât Paul, cât şi Regele Mihai pot împărţi bunurile lui Carol al II-lea, dar nu pe ale Majestăţii Sale. Cu toate acestea, potrivit reprezentantului Casei Regale, Regele Mihai I nu doreşte să participe la procesul de moştenire a bunurilor bunicului celor doi, Carol al II-lea, din care fiecare ar putea primi câte o treime. Adrian Vasiliu ne-a spus că acesta din urmă ar fi avut câteva terenuri şi construcţii. Printre acestea se numără un castel de la Lăpuşna, nişte terenuri la Predeal şi un castel la Scroviştea.

Potrivit Casei Regale, decizia de marţi „nu creează nici un drept dinastic, şi nici nu stabileşte apartenenţa persoanei sus-numite, astăzi decedată (Mircea Grigore – n.r.) la Familia Regală. Aceasta este valabil şi pentru descendenţii săi, indiferent cine ar fi aceştia”. Casa Regală precizează că din poziţia sa de „Şef al Familiei Regale a României, MS Regele Mihai I este singurul care se poate pronunţa asupra chestiunilor dinastice”. „Nici Majestatea Sa Regele Mihai I al României şi nici foştii Şefi ai Familiei Regale a României - Regele Ferdinand I şi Regele Carol al II-lea - nu au recunoscut sau acordat vreodată vreun titlu lui Mircea Grigore Lambrino sau descendenţilor săi. Folosirea, în orice context, public său privat, a titlului de Principe al României sau a apelativului Alteţa Regală rămâne prerogativa exclusivă a membrilor Familiei Regale”, conchide Casa Regală într-un comunicat.

Averea Casei Regale, estimată la 80 milioane de euro

Deşi averea familiei regale este greu de evaluat, revista „Capital” i-a aproximat-o anul trecut în Top 300. Astfel, potrivit publicaţiei, familia regală deţine patru castele cu un total de peste 450 de camere, aproape 20.000 de hectare de pădure, trei imobile şi un teren în Bucureşti, un imobil în Versoix-Elveţia care a fost vândut contra sumei de 1,5 milioane de euro, un imobil şi terenuri în Poiana Ţapului, câteva cabane şi cantoane în Azuga-Predeal, zeci de kilometri de drumuri forestiere etc. Astfel, averea estimată a familiei Regelui Mihai este, conform ultimei ediţii a TOP 300 Capital, de 75-80 milioane de euro.

Prinţul Paul a rămas în ofsaid

Fostul Rege Mihai a luat pe 10 mai 2011 o decizie care pare să fie în legătură directă cu procesul cu Prinţul Paul Lambrino: a hotărât ruperea legăturilor cu Casa de Hohenzollern. În procesul intentat încă din 1991, Paul de Lambrino cerea să îi fie recunoscută apartenenţa la familia regală de Hohenzollern. Prin ruperea legăturilor cu Casa de Hohenzollern şi schimbarea numelui în Casa Regală a României, Regele Mihai l-a lăsat în ofsaid pe Prinţul Paul de Lambrino.

Succesiunea familiei regale a României este una încurcată din cauza legăturilor avute de Regele Carol al II-lea. Acesta a avut un fiu nelegitim cu Zizi Lambrino, Carol Mircea, care este tatăl Prinţului Paul. Regele Mihai este fiul lui Carol al II-lea cu Regina Elena. Cei doi fraţi, Mihai şi Carol Mircea, s-au judecat în mai multe rânduri la Lisabona, Paris şi Londra după moartea tatălui lor. În toate procesele, lui Carol Mircea i-a fost recunoscută calitatea de moştenitor al lui Carol al II-lea, iar proprietăţile fostului rege au fost împărţite între Regele Mihai, Carol Mircea şi văduva Elena Lupescu. În urma hotărârilor de la Lisabona, Paris şi Londra, lui Carol Mircea i-a fost recunoscut titlul de Prinţ de Hohenzollern, numele familiei regale a României. În 1991, Prinţul Paul a deschis la Bucureşti un proces prin care cerea să îi fie recunoscut în România acest titlu, recunoaştere care a venit prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie din 14 februarie. Decizia Regelui Mihai de a schimba denumirea Casei Regale în Casa Regală de România îl lasă astfel pe prinţul Paul de Hohenzollern în afara dinastiei.

Domeniul Scroviştea, administrat de RAAPPS şi folosit de Preşedinţie

Interesant este că imobilele de la Scroviştea sunt administrate de Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat şi sunt folosite, în principal, potrivit unei hotărâri de Guvern date de Călin Popescu Tăriceanu, drept protocol pentru Preşedinţie, adică, în acest moment, de Traian Băsescu, nimeni altul decât cumătrul lui Paul Lambrino.

Proprietatea de la Scroviştea este compusă din:

• 4 vile, corp administrativ, corp gardă, Club bazin, popicărie, cramă, ferme şi secţii de producţie, crescătorie fazani, piscicultură, pădure şi terenul aferent din Scroviştea

• teren Rustica-Cramă conţinând vii, livezi şi pădure în comuna Snagov

• complex Palat Snagov compus din palat, centru de conferinţe, hotel, anexe, poarta şi terenul aferent din Snagov.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-09

Mai multe imagini:
Protocol pentru Băsescu în casa cumătrului
zoom
Protocol pentru Băsescu în casa cumătrului
zoom

TAGURI: protocol, basescu, cumatru, peles, scrovisteaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SOVAMIZA
16 Feb 2012

Referitor la acest subiect: "Monarhia" in Romania, rog pe cei doi semnatari ai articolului sa citeasca Constitutia din 1923 art. 78 si 79. Prin urmare daca prin referendum populatia Romaniei hotaraste cu majoritate simpla (jumatate +1) ca Romania devine Monarhie atunci Parlamentul ales al Romaniei se intruneste in maxim 8 zile de la validarea referendumului si alege un monarh din randurile dinastiilor europene. Si cu asta s-a rezolvat...Cat despre restul...Mihai si Paul...ei se incadreaza la capitolul "Fosti demnitari" in rand cu Ion Iliescu, Emil Constantinescu...Mai clar de atat ce mai vreti?

Adauga un comentariu

Random image