2019-01-22 21:34


PROTOCOLUL dintre Parchetul General și DIPI, DESECRETIZAT. Ce conține

 |  20:41
PROTOCOLUL dintre Parchetul General și DIPI, DESECRETIZAT. Ce conține

Protocolul secret încheiat în 2015 între Parchetul General şi Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul Ministerului de Interne, a fost declasificat în publicat pe site-ul Ministerului Public. Acesta a fost semnat de către fostul procuror general Tiberiu Niţu şi fostul vicepremier Gabriel Oprea.

Potrivit protocolului, făcut public vineri, se stabilea "constituirea de echipe operative comune; participarea la programe comune de formare, specializare, pregătire sau perfecţionare profesională".

Cu alte cuvinte, aceleași echipe comune de acțiune care apar și în cazul celorlalte protocoale semnate de SRI cu sistemul judiciar și declasificate.

Documentul menționează și modul în care se face schimbul de informații, fiind folosite locuri conspirative. "Schimbul de informaţii, date, documente şi materiale se efectuează la sediul unităţilor de parchet sau în locuri anume stabilite de conducătorii acestora şi şefii structurilor centrale sau teritoriale ale Departamenului, prin procurori şi ofiţeri anume desemnaţi, cu respectarea confidenţialităţii, respectiv a protecţiei informaţiilor clasificate".

Totodată, părțile se obligau să se informeze reciproc cu privire la datele sau informaţiile obţinute din activitatea specifică. "În cauze complexe sau ori de câte ori Părţile apreciază necesar, cooperarea efectivă se realizează pe baza unor planuri comune, cu precizarea sarcinilor concrete ce revin fiecăreia", se arată în protocol.

Sursa citată specifică faptul că la cerere sau din oficiu, părţile se informează reciproc şi oportun cu privire la datele sau informaţiile obţinute din activitatea specifică care pot prezenta interes pentru realizarea misiunilor celeilalte părți. Documentul precizează însă că părțile nu au voie să vorbească despre această înțelegere.

"Atunci când consideră necesară introducerea în dosarele penale a acelor informaţii, documente sau materiale clasificate cu utilitate probatorie determinantă pentru soluţionarea unor cauze, puse la dispoziţie de Departament, Parchetul solicită acestuia. în scris şi argumentat, declasificarea. (3) în cadrul activităţilor de cooperare, Parchetul nu poate deconspira personalul, mijloacele, metodele, tehnica şi echipamentul de lucru, precum şi sursele secrete de informaţii ale Departamentului (...) Art. 13 Părţile au obligaţia de a păstra, cu titlu permanent, confidenţialitatea asupra încheierii protocolului, precum şi a datelor înscrise în acesta sau rezultate în cadrul cooperării", prevede protocolul, conform B1tv.

În momentul intrării în vigoare, în luna august 2015, alte trei protocoale de colaborare între cele două instituții au fost abrogate. "Părţile vor asigura însuşirea, cunoaşterea temeinică şi aplicarea întocmai a prevederilor protocolului de către personalul propriu, inclusiv de către structurile/unităţile de parchet teritoriale şi serviciile de informaţii şi protecţie internă judeţene, în raport cu sarcinile ce le revin în aplicarea acestora", mai arată documentul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-08-03

TAGURI: protocol secret, parchetul general, dipi, gabriel oprea, tiberiu nitu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TRADATORI DE TARA
05 Aug 2018

BAI NEAMULE ; NU IL INTREABA DE BLOCURI , TERENURI , CUMETRI , AVERI , RELATIA CU MAFIOTI NIRO , TRADARILE SI DISTRUGEREA FACUTE IN ARMATA , DOCTORATUL LUI SI A INCA 15 000 DE DOCTORI IN APARARE ? SI CIND TE GINDESTI CA CRISTOIU , ANDRONIC , ANTENELE , BADEA , GIDEA SI GASCA LOR IL VREA PREASEDINTELE TARI .
Random imageUltimele stiri

loading...