2017-01-23 14:57


2 miliarde de euro pe an aruncaţi pe agenţii

 |  21:00

Cu toate că premierul Emil Boc se lăuda, în urmă cu doi ani, că va restructura din temelii agenţiile guvernamentale pentru a face economii la buget, se constată acum că lucrurile stau cu totul invers. În prezent există peste 220 de agenţii, regii, companii naţionale şi tot felul de instituţii care înghit anual din bugetul de stat peste 2 miliarde de euro, reprezentând sume alocate pentru cheltuieli de funcţionare, de administrare, dar şi salariale. Secretariatul General al Guvernului se remarcă prin multitudinea de instituţii publice subordonate, adevărate “guverne” paralele. Doar Ministerul Afacerilor Europene, înfiinţat de curând, nu a apucat să îşi creeze vreo agenţie, oficiu sau regie.

Deşi România se pregăteşte să intre în al doilea val de recesiune, Guvernul Boc face în continuare risipă de fonduri. Ziarul “Puterea” a numărat vreo 220 de agenţii, regii, oficii, companii, consilii sau centre aflate în subordinea Executivului şi a ministerelor, care se alimentează din surse bugetare. Acest număr imens arată că nici după mai bine de doi ani de criză, Executivul nu e în stare să ia măsuri care să micşoreze cheltuielile prin comasarea sau desfiinţarea sutelor de agenţii guvernamentale, regii sau companii, multe dintre ele aflate pe pierdere sau creatoare de găuri negre la bugetul de stat. Specialiştii sunt de părere că Guvernul Boc ar fi trebuit să taie din rădăcină pagubele, împiedicând transformarea birourilor în servicii, a serviciilor în direcţii, a direcţiilor în direcţii generale şi a direcţiilor generale în agenţii, consilii sau instituţii, aşa cum se întâmplă de 20 de  ani. Cheltuielile de funcţionare a acestor instituţii au crescut constant, funcţionărimea, în special directorii şi şefii de servicii, beneficiind de salarii nesimţite, maşini de lux şi multe alte facilităţi.

SGG ţine sub aripă 28 de agenţii, autorităţi sau oficii

Caracatiţa birocratică numită Secretariatul General al Guvernului (SGG) coordonează şase oficii, autorităţi sau agenţii. Pe lângă acestea, alte 21 de structuri sunt finanţate prin bugetul SGG, printre care două aparate, cinci departamente, un corp de control, trei instituţii, trei agenţii, un oficiu, un secretariat, trei autorităţi şi două comisii. “Vaca de muls”a Guvernului  rămâne Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, structura cea mai vânată, datorită imobilelor de lux pe care le administrează.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului are 56 de “pui”

Printre cele mai stufoase ministere este cel al Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Pe lângă cele 37 de teatre, muzee sau centre culturale din întreaga ţară, ministrul culturii, Kelemn Hunor, administrează sau coordonează şi 19 studiouri, oficii, societăţi, edituri sau companii.

Şi ministrul transporturilor şi infrastructurii, Anca Boagiu, se poate lăuda cu 30 de regii, agenţii, administraţii, companii sau instituţii, fără să punem la socoteală spitalele CF, care toacă bani de la bugetul de stat.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri administrează sau coordonează 15 structuri - între care birouri, asociaţii, centre sau administraţii - fără a socoti companiile de stat.

Funeriu păstoreşte 17 structuri

“Caracatiţa” numită Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului are în subordine cel puţin17 agenţii, comisii, unităţi, federaţii, cluburi, centre sau autorităţi.

În structura Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se află 11 agenţii şi organisme guvernamentale.

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, are în subordine nouă agenţii, cinci birouri, două instituţii, un inspectorat şi o companie.

În organigrama Ministerului Muncii am găsit patru agenţii, două autorităţi şi încă două structuri.

Ministerul Finanţelor administrează şapte organisme guvernamentale. Şi în organigrama Ministerului Mediului şi Pădurilor se găsesc tot şapte agenţii, administraţii sau regii.

Ministerul Sănătaţii, Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Administraţiei au în subordine câte şase structuri. Cele mai puţine agenţii guvernamentale sunt în organigrama Ministerul Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei şi Ministerului Afacerilor Externe. Cele trei ministere au în coordonare 11 agenţii.

Boc se lăuda, în 2009, că “va da cu coasa” în agenţii

Emil Boc declara, în  urmă cu mai bine de doi ani, că Guvernul a hotărât desfiinţarea a 9.200 de posturi din cadrul agenţiilor guvernamentale. Acesta preciza că în urma eliberării acestor posturi, rezultată prin comasarea sau eliminarea unor astfel de instituţii, “se va face o economie de 50 milioane de euro la bugetul de stat”. “Astfel, din 226 de agenţii guvernamentale, vor rămâne în funcţiune numai 107”, se lăuda Emil Boc. Mai mult, premierul preciza că veniturile proprii ale unor agenţii guvernamentale vor fi preluate la bugetul de stat, urmând să fie gestionate de acesta. “În urma acestei preluări se va realiza o economie de aproximativ 100 milioane de lei. Mai multe unităţi controlate de Guvern sunt în prezent în curs de evaluare şi lichidare, miniştrii de resort urmând să pregătească actele normative prin care se realizează restructurarea agenţiilor guvernamentale”, spunea Emil Boc. După mai bine de doi ani, se vede că nimic nu s-a făcut, iar de economii nu poate fi vorba.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-24

TAGURI: executiv, emil boc, funeriuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CURIOSUL
08 Noi 2011

De curiozitate, de trei ani incoace, AVAS, cat a vandut (active), cat a privatizat, ce venituri a obtinut din cele doua activitati si ce cheltuieli a inregistrat ?!
CURIOASA
08 Noi 2011

Asta este nimic. Poate intr-o zi faceti o ancheta cu Agentia Nationala pentru Romi. Practic acolo toti banii sunt acaparati direct sau indirect de Nicolae Paun prin marioneta sa, Gheorghe Dinca. De fapt nu e nimic nou, toti stiu ca tiganii fura.
Random image