2019-01-22 15:34


UPDATE. Radu Vasile, fostul premier al României, a murit

 |  11:15
UPDATE. Radu Vasile, fostul premier al României, a murit

UPDATE, ora 15.05: Prim-ministrul Victor Ponta îşi exprimă profundul regret faţă încetarea din viaţă a fostului premier Radu Vasile, subliniind că acesta a marcat istoria post-decembristă a României.

"Trecerea în nefiinţă, după o grea suferinţă, a fostului premier Radu Vasile reprezintă o pierdere grea pentru România. Radu Vasile a marcat istoria post-decembristă a României, fiind prim-ministru într-o perioadă dificilă a tranziţiei. În numele Guvernului, şi al meu personal, adresez sincere condoleanţe şi îmi exprim compasiunea şi solidaritatea faţă de familia îndoliată. Dumnezeu să-l odihnească în pace", se arată într-un comunicat transmis de Guvern. 

UPDATE, ora 14.50: Reprezentanţii Partidului Poporului - Dan Diaconescu îşi exprimă regretul faţă de decesul fostului premier Radu Vasile şi transmit condoleanţe familiei îndoliate.

''PP-DD a luat act cu tristeţe de dispariţia lui Radu Vasile, fost prim-ministru al României. Perioada în care Radu Vasile a condus Guvernul României, deşi scurtă, ceva mai mult de un an, a fost una extrem de agitată şi plină de evenimente, unele dintre ele extreme. Executivul condus de Radu Vasile s-a confruntat cu Mineriada din 1999, când forţele de ordine ale statului au fost depăşite de protestatarii violenţi şi ţara s-a aflat în pragul unui război civil. În aceste condiţii, primul-ministru Radu Vasile a reuşit, prin negocieri, să stopeze violenţele care alarmaseră populaţia şi îngrijoraseră străinătatea'', se arată într-un comunicat al PP-DD transmis Agerpres.

Totodată, aceştia au remarcat că perioada guvernării Cabinetului Radu Vasile a fost şi una tulbure din punct de vedere economic, ''când România îşi căuta încă drumul către Europa civilizată''.

''Cu toate acestea, au fost realizate câteva privatizări de succes, iar programe de dezvoltare iniţiate de Guvernul condus de Radu Vasile se mai implementează şi astăzi'', spun reprezentanţii PP-DD.

UPDATE, ora 14.20: Partidul Naţional Liberal îşi exprimă regretul profund faţă de dispariţia fostului premier al României, Radu Vasile, precizând că acesta a fost o personalitate politică de excepţie.

"Om de caracter, de o înaltă ţinută morală şi intelectuală, Radu Vasile a fost o personalitate politică de excepţie care şi-a pus amprenta asupra scenei politice româneşti de la sfârşitul anilor '90. Prim ministru într-o perioadă dificilă pentru ţara noastră, Radu Vasile a reuşit, cu echilibru şi responsabilitate, să menţină România pe o linie economică stabilă. Partidul Naţional Liberal transmite condoleanţe familiei îndurerate", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de PNL.

Fostul premier Radu Vasile a fost un om în adevăratul sens al cuvântului, un profesionist desăvârşit şi o mare personalitate politică, apreciază liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu.

"Cuvintele sunt de prisos pentru a exprima tristeţea ce ne cuprinde la dispariţia fulgerătoare a celui care a fost profesor Radu Vasile, istoric, doctor în ştiinţe, cercetător ştiinţific şi premier al României. A fost un om în adevăratul sens al cuvântului, un profesionist desăvârşit şi mare personalitate politică. În numele meu, personal, şi al colegilor senatori din Grupul Parlamentar PSD din Senat, transmitem sincere condoleanţe şi gânduri de compasiune familiei sale în aceste momente grele pricinuite de trecerea la cele veşnice a celui ce a fost prim-ministru Radu Vasile. Fie ca bunul Dumnezeu să îi dea odihnă veşnică!", se arată într-un mesaj de condoleanţe transmis miercuri Agerpres. 

UPDATE, ora 14.00: Guvernul condus de Radu Vasile în perioada 1998 - 1999 a făcut reforme curajoase, într-o perioadă complicată, a susţinut preşedintele Senatului, Crin Antonescu, care a primit cu tristeţe vestea încetării din viaţă a fostului premier.

"Îmi amintesc de perioada complicată şi de reformele curajoase făcute de Guvernul condus de Radu Vasile într-un context social dificil, cel al anilor 1998 - 1999. Este o pierdere pentru întregul popor român. Sincere condoleanţe familiei. Sunt cu gândul alături de cei ce l-au avut aproape, iar eu mă număr printre românii norocoşi care au avut privilegiul de a-l cunoaşte. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a subliniat Crin Antonescu, potrivit unui comunicat al Senatului. 

UPDATE, ora 13.26: Fostul şef al statului Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD, regretă moartea fostului premier Radu Vasile, apreciind că acesta a fost un om al dialogului, o persoană deschisă, civilizată, responsabilă.

"Cu Radu Vasile am avut întotdeauna relaţii deschise şi civilizate. Era un om al dialogului, un om deschis, civilizat, responsabil şi am apreciat calităţile acestea", a declarat Ion Iliescu la Antena 3.

UPDATE, ora 12.55: Partidul Democrat Liberal îşi exprimă regretul faţă de decesul lui Radu Vasile, fost premier al României, şi transmite sincere condoleanţe familiei şi apropiaţilor acestuia.

UPDATE, ora 12.10: Prin decesul fostului premier Radu Vasile ţara a pierdut unul dintre intelectualii de primă mână, care după 1990 s-a implicat în construcţia unei drepte în politica românească, a declarat miercuri pentru Agerpres fostul deputat PNŢCD Vasile Lupu.

„Radu Vasile a făcut proba unui om de curaj, unui om responsabil, unui om devotat ţării. Şi-a slujit ţara corespunzător numelui şi istoriei partidului în care a intrat. Condoleanţe familiei. Sunt alături de prietenii şi colaboratorii cu care timp de 23 de ani am iniţiat proiecte, am schimbat opinii, am încercat să ducem România pe drumul cel bun”, a spus Vasile Lupu.

Pe de altă parte, el a afirmat că va încerca să reunifice Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, îndeplinind astfel testamentul politic al lui Iuliu Maniu.

„Reunificarea Partidului Naţional Ţărănesc este ultima dorinţă a profesorului şi fostului prim-ministru Radu Vasile. Voi încerca cu toate puterile mele să readuc pe scena politică PNŢCD. I-am asigurat pe toţi cei implicaţi că nu mă interesează nicio demnitate în stat şi nici preşedinţia partidului. Nu mă interesează decât să îndeplinesc testamentul lui Iuliu Maniu lăsat nouă prin Corneliu Coposu, premierului Radu Vasile, mie şi celorlalţi, sub imperativul "nu lăsaţi partidul să moară”, a mai spus Vasile Lupu. 

Radu Vasile, premier al României în perioada 1998-1999, din partea PNŢCD, a murit astăzi în Israel. Fostul politician, în vârstă de 71 de ani, suferea de mai mulţi ani de cancer la colon.

Radu Vasile s-a născut la 10 octombrie 1942, la Sibiu. A fost un om politic şi istoric român, fost prim ministru al României între 1998 și 1999. Radu Vasile a fost senator în legislaturile 1992- 1996, 1996 - 2000 și 2000 - 2004 din partea Partidului Democrat. A fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Libanul și UNESCO. De asemenea, Radu Vasile a fost profesor la ASE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-03

TAGURI: radu, vasile, murit, deces
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...