2017-01-22 14:17

EVENIMENT


Răspunsul sindicatelor la asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii: Grevă generală în transportul feroviar, energie şi administraţie publică

 |  17:05
Răspunsul sindicatelor la asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii: Grevă generală în transportul feroviar, energie şi administraţie publică

Ministrul Muncii, Nelu Ioan Botiş, se foloseşte de modificările aduseCodului Muncii pentru a face rost de sponsori care să-l sprijine în campaniapentru ocuparea fotoliului de primar al Bistriţei, susţine preşedintele Confederaţieinaţionale “Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Sindicatele ameninţă cu blocarea drumurilor publice şigrevă generală în transportul feroviar, domeniul energetic şi în administraţiapublică, după ce premierul Emil Boc a anunţat că e foarte posibil ca Guvernulsă-şi asume răspunderea pe Codul Muncii.

Cele cinci confederaţii sindicale se întâlnesc lunipentru a stabili planul de acţiuni împotriva deciziei Executivului de-aşi asumarăspunderea pe noul Cod al Muncii.

Conducerea confederaţiei sindicale “Cartel Alfa” propune proteste fărăprecedent împotriva Guvernului Boc, mergând până la declanşarea grevei generaleîn numeroase domenii bugetare. “Luni vom stabili, de comun acord, toate cele cinci confederaţii, cum vomacţiona. «Cartel Alfa» propune organizarea unor proteste în stradă până ladeclanşarea grevei generale, inclusiv blocarea drumurilor naţionale. Vomdeclanşa greva, în mod special, în domeniile ce au efect imediat, adicădomeniul transporturilor feroviare, problema energetică şi domeniul administraţiei publice. Dacă acestprotest nu are efect imediat, atunci Guvernul nu va reacţiona. Dacă Guvernul vacontinua să-şi asume răspunderea pe proiectul Codului Muncii, atunci, pe lângăprotestele din teritoriu, vom organiza o acţiune masivă în Capitală, înmomentul în care Opoziţia va depune moţiunea de cenzură şi când va fi dezbătutăîn plen a asumării răspunderii”, ne-a declarat preşedintele “Cartel Alfa”,Bogdan Iuliu Hossu. Liderul sindical îl acuză pe ministrul muncii, Nelu IoanBotiş, că se foloseşte de Codul Muncii pentru a face rost de bani pentrualegerile locale. “Am avut cinci şedinţe încare Guvernul a manifestat un total dezinteres faţă de părerile partenerilor dediscuţii sociali. Guvernul, prin ministrul muncii, merge, în continuare, înaceeaşi direcţie. Orice încercare a partenerilor sociali, şi aici mă refer şila patronate, de a găsi o soluţie amiabilă, este anulată de Guvern. Esteregretabil faptul că, membrii ai Guvernului, în speţă ministrul muncii, suntpreocupaţi de alte proiecte. Domnul Botiş, din informaţiile pe care le avem, vacandida la funcţia de primar al Bistriţei. Se pare că are o înţelegere desponsorizare a campaniei cu multinaţionala Leonu, în condiţiile în care domniasa va promova nişte reglementări, care nu înseamnă decât transformareasalariatului român într-un sclav al angajatorului”, ne-a mai spus Hossu.

Preşedintele “Cartel Alfa” nu exclude caprotestele sindicale să devină violente. “Când discutăm de proteste violente este clar că guvernanţii nu au nici unfel de disponibilitate pentru dialog social şi pentru a ocupa o poziţierezonabilă faţă de partenerii de discuţii. Constatăm că guvernanţii actuali nureacţionează decât la presiunea forţei. Nu este normal, dar se pare că aceastaeste singura soluţie pentru salariaţii din România. Orice încercare de aexplica faptul că se încalcă legi ale Uniunii Europene, că aceste măsuri nuaduc nici o îmbunătăţire la bugetul de stat, ci, din contră, se va stimula încontinuare frauda fiscală, este blocată. Se pare singura măsură de oprire aacestui Guvern este o ieşire în stradă, care să ameninţe integritatea personalăa acestor indivizi, pentru că se pare că numaio bună «bătaie» va aduce minteala cap acestor guvernanţi.

Conducerea Confederaţiei Sindicale Naţionale (CSN)Meridian susţine că forma Codului Muncii propusă de Guvern este atât împotrivaangajaţilor, cât şi a angajatorului. “Noi am cerut un Cod al muncii care să vină atât în sprijinul salariaţilor,cât şi al angajatorului. Proiectul de modificare a Codului Muncii propus deguvernanţi nu îndeplineşte nici una dintre aceste cerinţe. Noul Cod transformă,practic, angajaţii în sclavi”, ne-a declarat preşedintele CSN Meridian, Ion Popescu.

Patronate:Noul Cod va încuraja evaziunea fiscală şi va provoca tulburări sociale

Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, a afirmat că adoptareaCodului Muncii în forma propusă de Guvern duce la creşterea nivelului muncii lanegru şi la descurajarea investitorilor pe o piaţă a muncii dereglementată."Ceea ce este acum în noul Cod al Muncii va încuraja evaziunea fiscală pepiaţa forţei de muncă şi va duce la tulburări sociale, la haos. Nici un investitorserios nu poate avea interesul lipsei oricărei reguli", a declarat Corâcila finalul discuţiilor cu premierul, discuţii despre care reprezentantulpatronatelor a spus că au fost marcate de jigniri între participanţi. "Eupersonal mi-am epuizat momentan toate posibilităţile de convingere, atmosferaeste una foarte urâtă, pe care nu vi-o puteţi imagina, insulte şi atacuri lapersoană. Până şi premierul m-a insultat la începutul discuţiilor", a declaratCezar Corâci. Acesta a afirmat că primul-ministru nu a datrăspunsuri clare legate de forma finală a Codului. "Am încercat până înultimul moment să obţin de la premier răspunsuri la întrebările esenţiale, amîncercat să-i spun ca aş dori ca acest răspuns să fie la masa negocierilor, nuîn intervenţii publice, nu am reuşit să aflu nici în acest moment dacă vom aveasau nu contracte colective de muncă în acest an, alt gen de contracte", aspus preşedintele UGIR 1903. În privinţa acţiunii pe viitor a patronatelor, Corâci a afirmat că, încazul în care nu va exista o asumare a răspunderii, se va face lobby pe lângăparlamentarii PDL ca proiectul să fie amendat astfel încât să se ţină seama şide propunerile partenerilor sociali."Orice tulburaresocială mă sperie, dar asta e tot ce-ar mai lipsi României, bomboana pecolivă", a mai spus Corâci despre intenţia sindicatelor de a declanşaproteste de amploare.

Botiş, în urmă cu olună: Guvernulnu îşi va asuma răspunderea pe Codul Muncii”

Lajumătatea lunii ianuarie, ministrul muncii, Ioan Nelu Botiş, declara căGuvernul nu îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe Codul Muncii, “chiardacă în negocierile cu sindicatele şi patronatele nu se va ajunge la unconsens”. „Ministerul Muncii cu siguranţă va avea o poziţie finală pe CodulMuncii, dar în acest moment nu s-a luat în discuţie această variantă (aasumării răspunderii în Parlament - n.r.)”, preciza Botiş.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-06-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image