2018-11-16 20:26


RĂZBOI între Tăriceanu și DNA: Kovesi l-a reclamat pe șeful Senatului la CSM

 |  19:00
RĂZBOI între Tăriceanu și DNA: Kovesi l-a reclamat pe șeful Senatului la CSM

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut miercuri Consiliului Superior al Magistraturii să efectueze verificări cu privire la afirmațiile pe care președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, le-a făcut la Parlament și pe care le consideră ca fiind "de o gravitate extremă" la adresa DNA.

"În temeiul dispozițiilor art. 75 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind statutul judecătorilor și procurorilor, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție cere Consiliului Superior al Magistraturii să efectueze verificări cu privire la situația constatată în legătură cu afirmațiile domnului Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, făcute la Parlamentul României, în cadrul unei declarații de presă, la data de 22.11.2017, preluate de majoritatea instituțiilor mass-media din România", se arată într-un comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit DNA, "gravitatea" atacurilor lui Călin Popescu-Tăriceanu "sporește zi de zi", în ciuda unor hotărâri ale CSM care au constatat acest fapt.

"Deși CSM, așa cum rezultă din comunicatul de presă din 7 februarie 2017, a invitat reprezentanții autorităților statului, instituțiile de presă și societatea civilă, la o abordare echilibrată și rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de asumare a poziției democratice și a echilibrului între puteri, în concordanță cu principiile separării puterilor în stat, al cooperării ferme și loiale între instituții, al independenței justiției și cu efectiva respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare, președintele Senatului continuă același tip de mesaj public și face afirmații de o gravitate extremă la adresa Direcției Naționale Anticorupție, parte a sistemului judiciar din România. (...) Gravitatea atacurilor domnului Călin Popescu Tăriceanu sporește zi de zi și, în ciuda faptului că, prin hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii, s-a statuat cu privire la alte afirmații grave făcute de președintele Senatului, aceste atacuri în mass media continuă", se susține în comunicat.

DNA afirmă că președintele Senatului a făcut următoarele afirmații de o "gravitate extremă": "... DNA a devenit un jalnic instrument politic. Tot ceea ce face DNA în ultima perioadă devine limpede ca lumina zilei că face justiție selectivă și că ... Nu mai am niciun fel de îndoială. Din ce în ce mai mulți români văd lucrul ăsta, această chestiune e foarte gravă, pentru că duce la pierderea încrederii într-o instituție fundamentală care este justiția. DNA face extrem de mult rău și justiției și percepției pe care o au românii și face rău foarte mult și asupra imaginii pe care noi o proiectăm în străinătate".

"Afirmațiile menționate mai sus sunt de o gravitate extremă de natură să reprezinte un potențial serios de prejudiciu adus unei instituții cu statut constituțional, ale cărei atribuții sunt de investigare a faptelor de corupție de la nivel înalt, fiind singura autoritate învestită prin lege să cerceteze fapte de corupție comise, între alții, de către senatori, deputați, membri din România ai Parlamentului European, membri ai Guvernului, secretari de stat ori subsecretari de stat și asimilații acestora, consilieri ai miniștrilor", indică DNA.

Conform sursei citate, declarațiile făcute miercuri reprezintă încă unul dintre "numeroasele atacuri care se succed cu o frecvență îngrijorătoare".

DNA amintește în acest context mai multe declarații ale președintelui Senatului: "Fac apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. (...) DNA nu mai slujește de mult Justiția"; "sistemul judiciar din România nu este independent, iar DNA nu mai trebuie tolerat"; "După 20 de ani, justiția din România este condusă, din păcate, securistic, controlată de oamenii din vechiul sistem sau școliți de aceștia. (...) Eu cred că justiția din România trebuie să iasă, o dată pentru totdeauna, de sub controlul unor instituții de forță care fac jocurile din umbră, iar justiția să fie pusă să lucreze în interesul cetățeanului"; "sistemul judiciar nu este independent, iar unii magistrați își desfășoară abuziv activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal și a libertăților civile".

Sesizarea CSM are în vedere, explică DNA, că "afirmațiile calomnioase și denigratoare" sunt făcute de o persoană care ocupă o înaltă demnitate publică în stat și reprezintă "judecăți de valoare cu potențial de a submina autoritatea judecătorească și de a pune în discuție deontologia profesională a magistraților".

În opinia DNA, declarațiile șefului Senatului "urmăresc decredibilizarea DNA și a activității procurorilor anticorupție, precum și a sistemului judiciar în general", prin inducerea în opinia publică a ideii că activitatea nu se desfășoară în limitele cadrului legal.

Potrivit DNA, afirmațiile lui Tăriceanu au un impact "major" asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-11-22

TAGURI: dna, kovesi, tariceanu, csm
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DOAMNA ICOANA
22 Noi 2017

Dumneata nu ti dai seama ca incalci constitutia si legile statului prin modul in care intelegi sa participi la executarea actului juridic Da ti seama ce faci pana nu i prea tarziu Lasa locul liber pentru o persoana cinstita si instruita Dumneata ai multe bube in cap si esti amatoare in probleme de justitie
ANONIM
22 Noi 2017

KOVESI NU ESTI DUMNEZEU. ASA A PROCEDAT SI CEAUSESCU. NU A INTELES CA IN VIATA TREBUIE SA MAI SI PLECI. SUA TE VREA DAR NU ESTE NUMAI EA IN LUMEA ASTA ...MAI SUNT SI ALTE FORTE...
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
22 Noi 2017

Motocicleanu e pisat si cacat in pantaloni...face circ degeaba..........ai vrut sa fii mare miliardar...de cumetrie......acum sa stai cu curul intr-o teapa la Targoviste impreuna cu bastardul PULICA-paulica
CRIS
22 Noi 2017

Un mare mincinos care s-a îmbogățiț din privatizările făcute cand era prim.Acum este contra Justiției, contra statului de drept numai sa-si apere pielea ! Bine a spus fostul șef de stat ca mai rar un caracter mai josnic ca a lui tăriceanu !
LEVST.
23 Noi 2017

Eu cred ca aici este vorba de hormoni...ma rog, la taratzeanu , la resturile de hormoni daca-i mai are si pe aia, sau cei sintetici...Cei doi se tachineaza mimand jocurile legii, pentru ca -in secret- sunt amorezati unul de altul , insa amandoi fiind cu nabadai, optiunile sunt divergente, insa vom avea -f.curand- rezultatul: ori la bal, ori la spital...
LEVST.
23 Noi 2017

Si apropos de hormonii sintetizati din taratza9DECI NATURALI), s-ar putea ca, cazul taratzeanu sa fie chiar mai "bine", adica precum in bancul acela cu Grasunul care a agatat-o pe domnisoara Piggy la discotroc si a invitat-o la bucataria sa (spaniola), dupa care s-a asezat pe un dovleac pe jumatate mancat si a zis:"Si acum, sa-ti povestesc cum am fost castratat..."
Random imageUltimele stiri


loading...