2017-01-21 15:25

EVENIMENT


Recalcularea pensiilor militare se suspendă până la soluționarea definitivă a cererii de anulare a HG 735 | CITESTE SENTINTA

 |  17:35
Recalcularea pensiilor militare se suspendă până la soluționarea definitivă a cererii de anulare a HG 735 | CITESTE SENTINTA

Înalta Curte de Casație și Justiți a făcut publicămotivarea deciziei de respingere arecursurilor formulate de Guvern și Ministerul Administrației și Internelor.Potrivit documentului, sentința este valabilă pentru toți (erga omnes - în ce-iprivește pe toți; fără excepție) și nu așa cum au susținut guvernanții,respectiv doar pentru cei care au atacat HG 735/2010. Magistrații instanței supremeau fost deosebit de tranșanți și au spus că HG 735 trebuie suspendată până lasoluționarea definitivă și irevocabilă a cauzei prin care se solicită anulareaactului normativ.

Magistrații notează în cadrul motivării deciziei din 7ianuarie că „așa cum în mod corect a reținut prima instanță, la o analiză înaparență a Legii 119/2010, se observă că ea nu conține dispoziții care săoblige pensionarii să depună cereri de recalculare a pensiei, să solicite și sădepună acte doveditoare privind veniturile realizate sau în temeiul cărora săfie obligați să suporte o consecință, ca urmare a neefectuării de către aceștia a demersurilor prevăzute înactul normativ. La rândul său, nici dispozițiile Legii 19/2000 nu impun o asemeneaobligație, ci se referă doar la posibilitatea beneficiarilor săi de a-șidovedi, în situațiile prezentate în reglementarea cu înscrisuri probatoriistagiile de cotizare. Cu toate acestea, art. 2 alin 3 și 4, art. 6 alin. 2 șiart. 10 alin. 2 din HG 735 din 21.07.2010 obligă pensionarii aflați subincidența sa să solicite documentele necesare recalculării pensiilor și sădepună cererile de recalculare și actele doveditoare privind veniturileobținute”.

Pede altă parte, „instanța de control judiciar are în vedere faptul că HG 735 din21.07.2010 - act administrativ unilateral cu caracter normativ - produce efecteerga omnes, ca și sentința recurată”. În concluzie, magistrații au decis că „prinaplicarea art. 15 alin. 4 din Legea 544/2004, modificată, măsura suspendării HG735 din 21.07.2010, dispusă de prima instanță, se prelungește ope legis (prinputerea legii – n.r.) până la soluționarea definitivă și irevocabilă a cauzeiavând ca obiect anularea acestui act administrativ unilateral cu caracter normativ”.

MAI: Hotărârea ICCJ produce efecte doar pentru cei care au formulat reclamaţii

Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) produce efecte doar pentru persoanele care au formulat reclamaţii, fiind vorba despre admiterea unor cereri de suspendare a recalculării pensiilor, precizează, vineri, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).Comunicatorul MAI, Marius Militaru, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că decizia ICCJ nu are efecte generale, ci doar pentru pensionarii din minister care au formulat reclamaţii în instanţă."În ceea ce priveşte MAI, în situaţia admiterii unor cereri, structurile competente vor dispune de îndată măsuri de informare şi de punere în aplicare a deciziei la Casa de Pensii a MAI", a mai spus Marius Militaru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-05-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
22 Ian 2011

Undeva in biblie, la Isaia cap 10 pct 1,2 si 3 scrie ceva despre hotaririle judecatorilor.Dar e problema lor. In momentul in care hotarile lor incep sa nu mai fie respectate, ar trebui sa inceapa sa se sperie. Daca nu o fac, e tot problema lor.O zi buna !
MENATWORK
22 Ian 2011

Grasul asta vocal e pe toate televiziunile. Cred ca isi gasea mai bine locul in Legiunea Straina, la ce fizic de mercenar are.

Adauga un comentariu

Random image