2018-10-20 03:57


Rechizitoriul lui Traian Băsescu

 |  21:00
Rechizitoriul lui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a lansat, ieri, un atac virulent, în nota obişnuită, la adresa judecătorilor, făcându-i responsabili de o iminentă prăbuşire a macroeconomiei şi de refuzul Comisiei Europene de a finanţa proiectele derulate de firme care au câştigat licitaţii în instanţă, în urma unor contestaţii.

Şeful statului a catalogat (pentru a câta oară?) justiţia drept ineficientă din cauza amânărilor la nesfârşit a proceselor. „(...) este o reacţie de neîncredere transmisă de la Bruxelles legată de cum se câştigă prin justiţie licitaţiile, şi nu prin comisiile de specialişti care adesea sunt supervizate de Bruxelles în alocarea câştigătorului. Deci s-a mers prea departe, avem un caz acum, un contract pentru Coridorul paneuropean numărul 4, care, deşi la instanţele administrative i s-a respins contestaţia, s-a dus în instanţă, a găsit un judecător care a spus «tu eşti câştigătorul» şi Bruxelles-ul a spus «spălaţi-vă pe cap cu câştigătorii stabiliţi în felul acesta»”, a afirmat  preşedintele.

Pe de altă parte, Băsescu a criticat judecătorii că dau hotărâri privind acordarea unor drepturi salariale a căror aplicare de către Guvern ar duce România în derapaj şi s-a întrebat retoric dacă justiţia se consideră responsabilă de această situaţie dificilă. „La Ministerul de Finanţe, ultimele cifre erau nouă miliarde obligaţii de plată din hotărârile judecătoreşti. Nouă miliarde de RON. Asta înseamnă peste două miliarde de euro. La ora asta! Sigur, vor mai veni, pentru că veselia-i mare! Alte procese întârzie câte zece ani (...), dar astea merg şnur! Am o întrebare pentru voi, aici, pentru toţi, pentru că sunteţi responsabili şi de mersul justiţiei şi de mersul statului. Cum se poate pune justiţia în situaţii atât de delicate, având în vedere că nimeni nu are banii ăştia? O ţară care se împrumută ca să îşi achite costurile, de unde credeţi că scoate nouă miliarde de lei mâine, ca să respecte hotărârile judecătoreşti? E o veselie totală! De unde scoate Guvernul nouă miliarde ca să-şi arate respectul pentru hotărârile justiţiei?”, a întrebat preşedintele.

„Corect ar fi ca magistraţii, când dau hotărâri - nu mă refer la cele care vizează un om nedreptăţit, ci la cele care vizează categorii sociale - spuneţi-ne şi sursa de finanţare! Sigur, putem merge la punerea lor în executare; blocăm toate instituţiile statului de la Ministerul Justiţiei până la ultima primărie. Unde e raţiunea acestui mod de a proceda?”, a adăugat el.

Şi tăcerea (magistraţilor) este un răspuns

După acuzele lansate de şeful statului, nici una dintre cele două organizaţii profesionale ale magistraţilor, Uniunea Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor, şi nici Consiliul Superior al Magistraturii nu au răspuns în nici un fel. Dacă de obicei, la orice fel de atac asupra unei instanţe sau a unui judecător, CSM, UNJR sau AMR sar cu indignare în apărare, ieri, toate cele trei instituţii au tăcut mâlc. Fie de teamă, fie că se simţeau cu musca pe căciulă. Singurul reprezentant al puterii judecătoreşti care i-a răspuns lui Băsescu a fost liderul Asociaţiei Magistraţilor, Mona Pivniceru, care consideră criticile preşedintelui drept o încercare de a alimenta starea de tensiune, deja existentă în magistratură. „Consider că declaraţiile domnului preşedinte Băsescu întreţin o atmosferă incendiară asupra nerealizărilor sistemului judiciar şi, în general, din societatea românească, fără a aduce o contribuţie constructivă la rezolvarea problemelor... Judecătorul are dreptul de a constata doar dacă dreptul legat de o persoană a fost sau nu încălcat. Este problema debitorului cum execută, în cazul nostru statul român”, a declarat Mona Pivniceru pentru Ştirile B1 TV.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-28

Mai multe imagini:
Rechizitoriul lui Traian Băsescu
zoom

TAGURI: basescu, rechizitoriu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NAD
04 Noi 2011

Nu mai este nici un dubiu. Aici în România apocalipsa este la ea acasă, şi nu ştiu de ce trăiesc cu impresia că nu vom scăpa de ea decît după dispariţia marinarului. Băsescu este pentru români şi pentru România postdecembristă răzbunarea lui Ceauşescu. Um om de o incompetenţă crasă, on om din categoria celor care nu ştiu că nu ştiu, va aduce această ţară în ruină. Bine că suntem în UE şi copii noştrii pot opta să părăsească această ţară. Probabil că România următorilor ani va fi România neamurilor pri alianţă a Băseştilor, mă refer aici la Bercea. Aşa crede cineva, fost vaporean că România poate ajunge regat sau împărăţie, in ideea că Cioabă şi Iulian ar renunţa la demnităţile lor. Succes marinare, oricum şi eu voi părăsi cu regret ţara.
GEORG
04 Noi 2011

DU-TE D-LE.DAR MACAR RECUNOASTE CA BASE ARE DREPTATE IN LEGATURA CU JUSTITIA,MAREA CANGRENA A ROMANIEI ESTE JUSTITIA,IN PRIMUL RAND,EA A ADUS TARA UNDE ESTE,DE ACEEA PLECI MATALE
GEORGETA
05 Noi 2011

da,justitia nu si-a facut treaba in cazul lui traian basescu - vezi dosarele puse la sertar ,dar si gravele incalcari ale Constitutiei. Noi, romanii de rand, inca asteptam rechizitoriul pentru traian basescu. Alo,opozitia,magistratii ,dormiti?
Random imageUltimele stiri


loading...