2017-01-19 23:43

EVENIMENT


Regele Mihai anunţă ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern

 |  16:48
Regele Mihai anunţă ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern

Regele Mihai anunţăruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern şi renunţareala titlurile "Hohenzollern-Sigmaringen", respectând astfel deciziadin 1921 a Regelui Ferdinand I de a conferi un caracter naţional şi independentDinastiei şi Casei Regale a României.

"Noi,Mihai I, în virtutea autorităţii noastre nedisputate ca şef al Casei Regale aRomâniei, luând în considerare decizia iubitului nostru bunic, Regele FerdinandI, de a conferi un caracter naţional şi independent dinastiei şi Casei NoastreRegale, şi urmând datoria mea faţă de istorie şi faţă de urmaşii şi succesoriimei, ţinând cont de articolele 1(10), 15 şi Anexa 1 ale Normelor Fundamentaleale Familiei Regale a României, adoptate de noi la 30 decembrie 2007, acţionândîn conformitate cu voinţa mea liberă, fac cunoscut: Art. 1 Ruperea tuturor legăturiloristorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern", se arată într-un documentsemnat de Regele Mihai I şi transmis, marţi, prin Biroul său de presă.

Regele Mihai anunţă îndocumentul citat, care are trei articole, că din 10 mai 2011 iau sfârşit toatelegăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară deHohenzollern.

"În conformitatecu dorinţele regretatului nostru bunic, Majestatea sa Regele Ferdinand I, şi cudecizia sa din anul 1921, familia regală a României şi membrii săi au purtat şipoartă numele de «al (a) României». Dar începând cu 10 mai 2011, Casa Regală aRomâniei nu va mai purta numele de «Hohenzollern-Sigmaringen», şi nu va mai ficunoscută de la această dată sub numele de«Casa de Hohenzollern-Sigmaringen». CasaRegală română va fi cunoscută de acum înainte numai sub numele de «Casa Regalăa României», se mai arată în primul articol al documentului.

De asemenea, membriifamiliei regale a României renunţă la titlurile conferite de capii familieiprinciare de Hohenzollern.

"Începând cu datade 10 mai 2011, niciun membru al familiei regale a României nu va mai purta şinu va mai avea dreptul să poarte, sau să folosească vreun titlu conferit(ereditar sau ad personam) de orice şef al casei princiare de Hohenzollern.Capul Casei Regale a României rămâne singura autoritate pentru aprobarea sauacceptarea oricărui titlu sau distincţie", potrivit articolului doi aldocumentului.

În documentul semnatde Regele Mihai I se mai arată că Normele Fundamentale ale Familiei Regale aRomâniei se amendează prin excluderea particulelor de "Hohenzollern","de Hohenzollern-Sigmaringen" şi "deHohenzollern-Veringen", în măsura în care se referă la oricare dintremembrii Casei Regale a României.

"NormeleFundamentale ale Familiei Regale a României, amendate, vor fi transmisemembrilor Familiei Regale a României", se mai arată în ultimul articol aldocumentului citat.

Casa de Hohenzollerneste una dintre cele mai importante dinastii din istoria Europei, care a datde-a lungul vremii regi şi împăraţi ai casei conducătore de Brandenburg-Prussia(1415 - 1918) şi Germania Imperială (1871 - 1918). Şi-a luat numele de la uncastel din Swabia, iniţial menţionat ca Zolorin sau Zolre (actualulHohenzollern, din sudul Tübingen, în landul Baden-Württemberg).

Burchard I este primulcare a fost înregistrat ca strămoş al dinastiei, conte de Zollern în secolul al11. La a treia şi a patra generaţie de la acesta s-au format două linii desuccesiune, Zollern-Hohenberg, dispărută până în 1486, şi conţii din Nürnberg,ai cărei moştenitori au ajuns până în zilele noastre.

Hohenzollern-Sigmaringeneste o ramură a dinastiei de Hohenzollern care au condus Prusia şi ulteriorGermania până în 1918.

În România, în anul1866, casa de Hohenzollern este aleasă ca dinastie domnitoare de cătreconducerea politică în frunte cu Ion Brătianu.

Din această dinastieau făcut parte Carol I, principe al României între 1866 - 1881 şi rege între1881 şi 1914, Ferdinand I al României (1914 - 1927), Mihai I al României (1927- 1930 şi 1940 -1947) şi Carol al II-lea al României (1930 - 1940).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri