2018-12-13 11:31


Regulamentul CSM bulversează magistraţii

 |  21:00
Regulamentul CSM bulversează magistraţii

Noul regulament de ordine interioară al instanţelor de judecată, elaborat recent de Consiliul Superior al Magistraturii, le dă judecătorilor din toată ţara frisoane din cauză că ar putea fi mutaţi de la o secţie la alta, chiar împotriva voinţei lor.

Regulamentul a fost aşteptat ca să simplifice, să completeze legislaţia în ceea ce priveşte modalitatea de citare a părţilor, soluţionarea cauzelor prin mediere, accesul grefierilor la bazele electronice de date şi stabilirea competenţelor judecătorului delegat cu unificarea practicii judiciare. Cea mai mare problemă însă este echilibrarea volumului de activitate a judecătorilor, după ce s-a stabilit că magistraţii de la secţiile civile sau penale aveau un număr mai redus de dosare faţă de cei de la secţiile contencios administrativ şi fiscal. Colegiile de conducere ale fiecărei instanţe vor stabili cum vor echilibra repartizarea dosarelor. În această situaţie, judecătorii vor resimţi şocul schimbării profesionale, mai ales cei care s-au specializat în penal, în civil şi care vor fi obligaţi să judece cauzele contencioase fiscale, asigurări sociale (litigiile pensionarilor împotriva Guvernului) sau administrative. 

„Judecătorul să judece în materii pe care le cunoaşte”

Ileana Ruxandra Dănăilă, preşedintele Secţiei a IX-a Civilă şi pentru cauze privind proprietatea intelectuală, din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, ne-a declarat că regulamentul are implicaţii profunde în ceea ce priveşte cariera magistraţilor. Este practic imposibil, susţine judecătorul Dănăilă, ca un magistrat penalist să judece, mai cu seamă la exigenţele unei instanţe de recurs, cauzele contencioase sau civile. „Aceste prevederi erau, neîndoios, necesare, în vederea unei bune gestionări a resurselor umane în cadrul instanţei, având în vedere că schimbările legislative şi realităţile sociale determină în timp creşterea sau scăderea volumului de activitate în diferite materii. Cu toate acestea, sarcina Colegiului de conducere de a asigura echilibrul în încărcarea secţiilor instanţei este circumscrisă, în acelaşi timp, şi interesului (general) ca judecătorul specializat de multă vreme într-o anumită materie, care a depus efort uman şi uneori material pentru pregătirea sa profesională, să nu fie pus în situaţia de a soluţiona cauze într-o materie specială pe care nu o cunoaşte”, apreciază judecătorul Dănăilă.

Transferul judecătorilor trebuie făcut cu respectarea unor criterii, cel mai important fiind acordul magistratului. „Existenţa acestor criterii, împreună cu dispoziţia care prevede posibilitatea judecătorului de a solicita Colegiului de conducere ca timp de maxim două luni să nu participe la şedinţe de judecată, pentru a se forma profesional, constituie, credem, garanţii în sensul că măsurile din Regulament vor fi aplicate fără producerea de abuzuri”, ne-a declarat preşedintele Secţiei a IX-a Civilă şi pentru cauze privind proprietatea intelectuală din cadrul Curţii de Apel Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-04-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
15 Aug 2011

Vorba lunga , saracia omului. Instrumentul cu care opereaza justitia e LEGEA. Ori in conditiile actualului cotet legislativ cladit pe o constitutie gaunoasa, justitia noastra ramine o forma fara fond. E mai bine sa nu ai nevoie de ea. O zi buna !
Random imageUltimele stiri


loading...