2018-11-16 14:27


Remus Pricopie: Elevii nu vor susţine din nou proba de Limba română de la bacalaureat

 |  20:03
Remus Pricopie: Elevii nu vor susţine din nou proba de Limba română de la bacalaureat

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat marţi că nu există nici un indiciu că proba de Limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat ar fi fost fraudată. „Au fost mai multe incidente în ţară, dintre care situaţia cea mai gravă a fost cea de la Liceul Bolintineau din Capitală. Au fost investigaţii ale Procuraturii şi, în acest moment, nu există nici un indiciu că proba de română ar fi fost fraudată. S-au formulat ipoteze cum că ar trebui reluat examenul. Avem 154.000 de elevi care au fost înscrişi numai la proba de Limba şi literatura română. Eu cred că o astfel de afirmaţie, de reluare a examenului, este foarte periculoasă. Nu sunt semne care să conducă la o repetare a probei”, a declarat Remus Pricopie.

Şeful învăţământului a mai precizat că Parchetul nu a reţinut nici una dintre tezele de la proba de Limba şi literatura română. „Este important să transmitem părinţilor şi elevilor că nici o teză nu a fost reţinută de către Parchet. Au existat semnale că o fraudă s-ar fi produs după încheierea probelor. Aşteptăm ca în această după-amiază (n.r. - marţi) Parchetul să ne transmită mai multe informaţii în legătură cu această anchetă. Menţionez că mâine (n.r. - miercuri) proba scrisă la Matematică sau Istorie a bacalaureatului se va ţine la Liceul Bolintineanu cu o comisie de examen nouă. A fost schimbat inclusiv preşedintele comisiei”, a mai spus Pricopie.

93 de elevi eliminaţi

Ministrul Educaţiei Naţionale a prezentat şi situaţia elevilor eliminaţi din examenul de bacalaureat la prima probă scrisă. Potrivit lui Pricopie, au fost eliminaţi 93 de elevi, dintre care cele mai multe cazuri au fost înregistrate în judeţul Constanţa - 21, Bucureşti - 19 şi judeţul Dolj - 7. Ministrul a refuzat să răspundă la alte întrebări legate de incidentele recente de la bacalaureat.

Comisie influenţabilăşi supraveghetori permisivi

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus, marţi, reţinerea pentru 24 de ore a fostei directoare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, cercetată pentru trafic de influenţă. Vărzaru a luat bani de la elevi înscrişi la bacalaureat, intervenind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori „permisivi” şi o comisie care să poată fi influenţată în fraudarea examenului.

Potrivit Mediafax, Costica Vărzaru a dat o declaraţie substanţială în faţa anchetatorilor, în care a avut o atitudine de recunoaştere parţială a acuzaţiei care i se aduce. Avocatul ei a arătat că peste o sută de elevi au dat câte 100 de lei, sub pretextul strângerii unui fond de protocol pentru comisia de examen, un singur candidat oferind 600 de euro. Procurorii au stabilit că, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, Costica Vărzaru a pretins şi a primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unităţii de învăţământ, astfel încât aceştia „să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului”. Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei. Elevii care au susţinut luni proba de Limba română de la bacalaureat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Scandalul a izbucnit după ce profesorii de la liceul bucureşten au fost prinşi cu subiectele pentru proba scrisă de română desigilate înainte de începerea examenului, existând suspiciunea chiar că acestea ar fi fost puse pe net, împreună cu rezolvările.

Perlele absolvenţilor de clasa a XII-a, la prima probă scrisă

Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, cea de limba şi literatura română, a produs, ca de obicei, un nou şirag de perle. PUTEREA vă prezintă o parte din „creaţiile” absolvenţilor de clasa a XII-a de la un centru de corectare din judeţul Dâmboviţa.

Profil uman

Subiect I

 

Punctul 9. ,,Acea fotografie are ca scop terminarea pe memoria sa afectivă ce arată suspansul dar şi refuzul”

Punctul 7. rolul verbelor la imperfect - audierea autorului

Subiect II

 

• Jurnalul este un prieten pentru noi care nu va spune niciodată secretele e foarte important să scrie un jurnal la vârsta maturităţii, deoarece ai trecut prin multe şi gândeşti alfel. Un prim exemplu sunt chiar eu care m-am hotărât să îmi scriu un jurnal pentru a-mi pune gândurile pe foaie.

• Un alt argument care arată importanţa unui jurnal este reprezentat de faptul că acesta ne permite să ne amintim experienţele neplăcute prin care am trecut. De exemplu: cum trecem peste problema reprezentată de faptul că trebuie să prezentăm tema şi viziunea despre lume într-un text poetic, când noi ne-am axact strict pe proză, respectiv romanul. Sunt sigur că această pagină va fi una amuzantă peste câţiva ani, mai ales că acum încă nu ştiu cum să rezolv problema menţionată.

• Aşa cum M. Eliade s-a folosit de jurnal pentru a scrie romanul Maitreyi, aşa putem face şi noi la vârsta a doua, după modelul din viaţa cotidiană. De exemplu David Beckam a promovat o carte despre viaţa lui ajungând la un profit de cinci milioane de euro pe vânzări.

Subiect III

 

Plumb, de T.Arghezi

 

Ţinând cont că plumb este un metal greu şi semnifică tristeţe, în poezie nu e vorba despre plumb ca şi metal.

Profil real

 

Subiect II

• Conform unor studii bazate pe cercetare reiese că fiecare om are milioane de vise doar că acestea nu pot fi realizate. În concluzie e bine să visăm şi să ne dorim să ajungem cineva în viaţă după modelul dorit, dar trebuie să ne gândim cât mai mult timp la acest lucru.

• În opinia mea este foarte importantă alegerea unui model de viaţă pentru că acest model din: televiziune, lectură, din jurul unde locuieşti etc. este negativ, în direcţia aceea ne vom îndrepta şi noi.

Subiect III

 

Riga Crypto dorea ca Lapona Enigel să se căsătorească cu acesta şi să fie regină a ciupercilor, însă Lapona Enigel îl refuza şi îi spuse să părăsească lumea subterană şi să vină la suprafaţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-02

TAGURI: bacalaureat, frauda, repetare, proba, romana, elevi, examen, frauda, liceu, bolintineanu, directoare, varzaru
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...