2019-01-22 21:37


REPORTAJ 1 Decembrie. Cum am petrecut Ziua Naţională în tramvaiul 41, îngheţat

 |  19:52
REPORTAJ 1 Decembrie. Cum am petrecut Ziua Naţională în tramvaiul 41, îngheţat

Mi-am imaginat că de Ziua Naţională o să măsimt bine, că doar e o zi de sărbătoare pentru toţi românii, credeam că o săfiu copleşită cu bucurii, ca mireasa în ziua nunţii. Numai că a fost exact cala nunta la care mesenii s-au îmbătat şi au vărsat vin pe rochia miresii.Meseanul beţiv şi mitocan a purtat numele RATB care ne-a făcut bucuria, mie şicelorlalţi locuitori din Militari şi Drumul Taberei, de a ne lăsa fără tramvaiul41 pe motiv că nu au fost în stare să cureţe gheaţa depusă pe firul de contact.

Ziua Naţională am sărbătorit-o prin muncă,iar o misiune greu de îndeplinit a fost să ajung la serviciu. Echipată de iarnă, cu gluga pe ochi, ampornit de dimineaţă către staţia de la Piaţa Moghioroş a tramvaiului 41,metroul uşor care mă poartă la Casa Presei în fiecare zi. Am rezistat eroic vântuluicare secera al dracului şi boabelor de lapoviţă care picau din cer şi-mispintecau faţa. Umbrela am băgat-o în geantă că oricum întoarsă pe dos nu măproteja de nimic şi îmi îngheţau mâinile pe ea. Am ajuns în staţie dejagârbovită de intemperii. În staţie erau vreo 3-4 persoane, lucru ce m-a bucuratcă nu sunt singura găină zăpăcită de pe acolo. Vreun sfert de oră am aşteptatrăbdătoare să vină 41. Asta în timp ce mă uitam cu jind la o coloană de vreo 10tramvaie care staţionau ordonat la vreo 200 de metri distanţă de mine. Şistăteau, stăteau, stăteau. Am încercat să fac o şmecherie de-a mea paranormală,m-am uitat fix la ele şi mi-am dorit intens să se mişte, dar nu mi-a ieşit niciasta. Tramvaiele stăteau blocate cu nesimţire de monstru de metal la oaruncătură de băţ de mine şi nu răspundeau mesajelor mele spirituale. La unmoment dat, de peste drum, din staţia de autobuz, o pensionară cu nasulîngheţat de frig ne-a strigat nouă ăstora care stăteam ca papagalii în staţiade tramvai că 41 nu mai vine, că e blocaj mare şi că în locul lui mergeautobuzul 641.

Gheaţă în cap şi pe picioare

Repede în staţia de autobuz că mamaie aredreptate, ne-au uitat ăştia de la RATB pe aici şi nimeni nu s-a gândit să punăun anunţ să ne spună şi nouă cum stau lucrurile. Nici la autobuz n-am avut însăsucces. Am mai aşteptat şi aici vreo jumătate de oră peste sfertul de la tramvai.I-am invidiat nespus, în timp ce tropăiam din picioare de frig prin băltoace,pe bunicii care se întorceau de la piaţa, încărcaţi de zarzavaturi, cu pascalculat să nu alunece, pentru că îşi permiteau să ajungă acasă pe jos,două-trei staţii. Şi pe elevii care mergeau la şcolile din zonă. Parcă se uitausfidător la mine că ei se pot deplasa liber, iar eu rămân în staţie, rebegită. Tabloula fost întregit de gheaţa care îmi cădea în cap de pe panoul publicitar şi pepicioare de la maşinile ce treceau pe stradă. Încet-încet, în staţie s-austrâns vreo 30 de amărâţi ca şi mine. De câte ori se vedea un autobuz îndepărtare se crea vânzoleală în mulţime. “E 105, face dreapta”, se auzea însăcum se dezumflau de fiecare dată navetiştii.

Tancurile şi Băsescu, în centrul discuţiilor

Nu pot descrie cu câtă bucurie m-am urcat în641 când, în sfârşit, după aproape o oră de dârdâit, a venit, aglomeratexcesiv. Pentru că nu-mi permiteam luxul să rămân la următorul, m-am înghesuitşi m-am urcat. Apariţia autobuzului adezlegat gurile călătorilor care s-au întrecut în blesteme la adresa şoferului.“Fir-aţi ai dracu’, aţi stat o oră la capăt. De ce mai e autobuz dacă voi staţila capăt?”. O dată urcaţi în autobuz, oamenilor le-a venit chef de politică. Personajulprincipal care a primit cele mai multe “salutări” de Ziua Naţională a fost,evident, primul cetăţean al ţării, Traian Băsescu. “Băsescu ne-a adus în halulăsta, am ajuns să îngheţăm în staţie ca animalele”, a dat tonul un brunet cu obentiţă pe urechi. “Ce Băsescu dom’le, de ce nu aţi ales voi preşedintele? Dece nu a ajuns ăla al vostru preşedinte?”, i-a răspuns un şaten cam la 40 deani. “Noi trăim în România liberă cu lanţuri la gât”, a ripostat bentiţavorbitoare căutând sprijin la cei din jur. “De 60 de ani trăiesc în ţara asta,dar niciodată nu am fost mai batjocorit”, iese la interval un nou combatant, cucăciulă de blană. “Hai dom’le, gata, nu vedeţi că pe noi nu ne interesează,deranjaţi lumea din autobuz”, intervine autoritar un tuns periuţă, cu vatăîntr-o ureche şi cu o femeie atârnată de braţ. Vocea lui bubuitoare a reuşit sărestabilească liniştea pentru câteva secunde. La scurt timp, mare parte dincombatanţi au coborât şi părea că s-a făcut pace. La uşa din mijloc însă aizbucnit un nou conflict. O doamnă oxigenată voia cu orice chip să deschidăgeamul “că pute”. Un domn uşor afumat s-a opus pe motiv că nu vrea să răcească.“Din cauza dumitale trebuie să suportăm noi mirosul, că ăştia nu se spală.Du-te peste drum la cârciumă că acolo e locul dumitale şi de acolo ai venit”,reuşeşte doamna oxigenată ultimul asalt. “Nu are ăsta bani de cârciumă. Nu vezică are bască?”, găseşte o explicaţie care pare logică un licean. În tot acesttimp, prin dreapta mea au trecut nestingherite tancurile şi camioaneleparticipante la paradă, în aplauzele şi exclamaţiile de bucurie ale unui copilde grădiniţă care m-a călcat pe picioare să-l las “la geam”.

Untramvai numit coşmar.Linia41, paralizată de ger şi de ignoranţa unor directori din RATB

Circulaţiatramvaielor pe linia 41, ce leagă cartierul Ghencea de Piaţa Presei Libere, afost blocată, ieri, toată ziua, din cauza gheţii depuse pe firul de contact şidin cauza ignoranţei manifestate de directorii de exploatare ai RATB. Într-unBucureşti cu trafic sufocat de condiţiile meteo şi de parada de la Arcul deTriumf, incidentul de pe linia rapidă 41 a fost ceea ce mai lipsea.

Încăde la primele ore ale dimineţii, adevărate scene de „revoluţie” puteau fiurmărite pe linia 41 din cauză că nimeni nu i-a informat pe bucureşteni despreblocarea mai multor tramvaie la Podul Ciurel. După ce au „îngheţat” aproape ooră în staţiile tramvaiului 41, valuri de bucureşteni s-au “luptat” să îşigăsească un loc în autobuzele puse la dispoziţie de RATB pe ruta Ghencea-CasaPresei. În jurul prânzului, în momentul în care două autobuze aflate pe acesttraseu au oprit în staţia Lujerului, peste 50 de oameni au încercat să urce. Învalul de mulţime, trei persoane vârstnice au fost “secerate”de un grup de tineri, una dintre bătrâne fiind trasă în autobuz de ceilalţicălători. “Maică, nu mai pot, nu mai simt piciorul, credca mi-am rupt piciorul”, se plângea bătrâna, care mai căra şi o sacoşă dupăea. La staţia Caşin, unul dintre călători a ajutat bătrâna să coboare, persoanaîn vârstă rămânând căzută la pământ. “Cine a pus-o să plece deacasă pe vremea asta? Ce vremuri am ajuns să trăim... Înainte de’89, kilogramul de marmeladă era 3 lei, acum ne omorâm să urcăm în autobuz”,spunea călătorul care a ajutat bătrâna să coboare. (Ş. Etveş)

Directorisuspendaţi din funcţii

Directorulgeneral al RATB, Adrian Criţ, a declarat, ieri, că a dispus sancţionarea celorcare nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu şi nu au asigurat un fluxcontinuu al tramvaielor. "M-am deplasat la faţa locului pentru a vedea cuexactitate ce s-a întâmplat şi am dispus sancţionarea pesoanelor care, prinneîndeplinirea sarcinilor de serviciu, nu au asigurat continuitatea tramvaielorpe această linie", a afirmat directorul RATB, Adrian Criţ. Ca prime măsuridispuse, şeful exploatării, Gheorghe Aron, şi şeful exploatării transportuluielectric, Niculae Voinea, au fost suspendaţi din funcţii pentru a fi cercetaţidisciplinar pentru că nu au respectat Planul de Deszăpezire 2010-2011, nu ausuplimentat transportul cu autobuze, au ignorat avertizările directorul generalcu o zi în urmă, dar şi condiţiile meteo, şi nici nu au introdus alte tipuri detramvaie care ar fi putut să circule pe linia 41, în condiţii de iarnă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-16

Mai multe imagini:
REPORTAJ 1 Decembrie. Cum am petrecut Ziua Naţională în tramvaiul 41, îngheţat
zoom
REPORTAJ 1 Decembrie. Cum am petrecut Ziua Naţională în tramvaiul 41, îngheţat
zoom
REPORTAJ 1 Decembrie. Cum am petrecut Ziua Naţională în tramvaiul 41, îngheţat
zoom

REPORTAJ 1 Decembrie. Cum am petrecut Ziua Naţională în tramvaiul 41, îngheţat
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...