2017-01-25 01:24


Republica Moldova încearcă încă o dată să-şi aleagă preşedintele

 |  14:25
Republica Moldova încearcă încă o dată să-şi aleagă preşedintele

Parlamentul Republicii Moldova a hotărât vineri ca pe data de 16 decembrie să aibă loc alegeri pentru desemnarea preşedintelui ţării. Criza politică de la Chişinău ar putea să ia sfârşit după mai bine de doi ani, de când Moldova nu are un şef de stat învestit de Parlament.

Votul din 16 decembrie este ultima oportunitate pentru ca parlamentarii republicii să poată alege preşedintele, după ce anterior alte tentative au eşuat. Ultima dată, pe 18 noiembrie, şeful statului nu a putut fi ales pentru că pur şi simplu nici un candidat nu a fost înregistrat.

Blocajul politic din Republica Moldova este provocat de faptul că formaţiunile care constituie majoritatea în Parlament, reunite sub titulatura de Alianţa pentru Integrare Europeană, nu deţin cele 60% din mandatele necesare pentru învestirea preşedintelui.

Opoziţia fermă a comuniştilor, precum şi eşecul unui referendum pentru schimbarea Constituţiei astfel încât preşedintele să fie ales direct prin vot popular au prelungit impasul în care Republica Moldova se află din primăvara lui 2009.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-28

TAGURI: alegeri Moldova, parlament Chisinau, Alianta pentru Integrare Europeana, presedinte MoldovaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DIACONU GABRIELA
03 Dec 2011

bucurati va daca ve ti reusi san e vedeti si mai aproape .........
Random image