2018-10-17 09:11


Republica Moldova, tot mai departe de Europa

 |  16:15
Republica Moldova, tot mai departe de Europa

Impasul politic din Republica Moldova a cunoscut vineri încă un episod în urma căruia incertitudinea privind învestirea unui preşedinte după mai bine de doi ani şi direcţia în care acest stat se îndreaptă rămâne la cote înalte. Parlamentarii moldoveni nu au reuşit să ajungă la un consens pentru votarea preşedintelui ţării, după ce până la momentul votului nici un candidat nu s-a înscris pentru a fi validat.

Alianţa pentru Integrare Europeană, formată din Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat, mai are nevoie de votul a doi parlamentari proveniţi din rândul opoziţiei comuniste sau al celor care au părăsit Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, dar nu au reuşit să ajungă la un consens pentru a sprijini un candidat al AIE. Valul de optimism generat de mişcările tinerilor care au provocat schimbarea de regim de la Chişinău, din 2009, începe astfel să se spulbere, iar drumul european pe care Republica Moldova părea că l-a început devine tot mai nesigur. În ultima vreme, mai mulţi oficiali din partea Uniunii Europene au transmis semnale de nelinişte care sugerează că răbdarea începe să dispară la Bruxelles în contextul în care mediul politic de la Chişinău nu reuşeşte să se pună de acord pentru învestirea unui şef de stat. Şeful delegaţiei europene din Moldova, Dirk Schuebel, şi-a exprimat regretul pentru încă un eşec al parlamentarilor de a desemna un preşedinte. „Sper că preşedintele va fi ales cât mai curând posibil. Ar fi mult mai bine pentru Republica Moldova să aleagă un preşedinte decât să ţină o nouă rundă de alegeri anticipate”, a declarat acesta.

O serie de reprezentanţi din partea UE a sugerat chiar că varianta propusă de parlamentarii rebeli care au părăsit PCRM, fostul premier Zinaida Greaceanîi, ar putea fi acceptată în vederea demarării discuţiilor de aderare a R. Moldova la structurile UE. Spectrul unor noi alegeri anticipate, un instrument agreat până acum aproximativ un an de reprezentanţii AIE nu mai este însă atât de atractiv. Comuniştii au propus ca următoarea dată pentru alegerea preşedintelui să fie 15 decembrie, moment în care să se organizeze alegeri repetate. Dacă şi acestea vor eşua, va trebui declanşată din nou procedura de alegeri anticipate. Alianţa pentru Integrare Europeană a înregistrat însă două eşecuri electorale majore de la preluarea puterii guvernamentale după protestele violente de la Chişinău din 2009. Chiar dacă au obţinut majoritatea parlamentară, cele trei partide pro-europene nu au reuşit să obţină cele 60% de mandate parlamentare necesare pentru învestirea unui preşedinte. Între cele două scrutinuri, AIE a înregistrat un alt eşec major, nereuşind să treacă un referendum de schimbare a Constituţiei, care propunea alegerea directă a preşedintelui, prin vot popular. Comuniştii s-au opus atunci şi i-au îndemnat pe alegători să nu se prezinte la vot, pentru ca referendumul să nu fie validat. Pe de altă parte, potrivit unor sondaje ale fundaţiei Soros-Moldova, partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană ar obţine 48% din voturi în cazul unor alegeri anticipate, un scor insuficient pentru deblocarea impasului politic în care se află acest stat actualmente. Trendul comuniştilor este de asemenea într-o uşoară creştere, în timp ce încrederea moldovenilor în principalele instituţii ale statului - preşedinţie şi guvern - a atins un minim al ultimilor ani.

Propunerea ca următoarea dată pentru alegerea preşedintelui să fie 15 decembrie pare mai degrabă în acest context o modalitate a parlamentarilor de a grăbi declanşarea procedurii de alegeri anticipate, fiind puţin probabil că în mai puţin de o lună vor putea fi găsite soluţii convenabile între cele două tabere. Între timp, comuniştii aşteaptă ca neînţelegerile dintre partidele din cadrul AIE, precum şi prelungirea impasului să fie plătite de cele trei partide proeuropene, urmând să încerce să capitalizeze aceste avantaje cât mai mult la următorul scrutin. Orientarea proeuropeană a Republicii Moldova devine astfel tot mai nesigură şi pare că se înscrie pe aceeaşi traiectorie urmată de Ucraina şi Belarus, alte două state care au părut că au întors spatele Europei în ultimii ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-30

TAGURI: republica moldova, europa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RITA
18 Noi 2011

Singurul lucru pe care ar trebui sa-l faca cei din Republica Moldova, dupa parerea mea, este modificarea acelui punct din Constitutie referitor la alegerea Presedintelui. Acesta ar trebui ales de catre popor.
Random imageUltimele stiri


loading...