2017-01-20 14:03

EVENIMENT


Mizeria din fotbal

 |  21:00
Mizeria din fotbal

Şeful arbitrilor, Vasile Avram, a primit ieri mandat de arest preventiv pentru 29 de zile, alături de un alt membru al Comitetului Executiv condus de Mircea Sandu, Sorin Ţerbea. Primul e acuzat pentru luare de mită, iar al doilea pentru dare de mită, suma totală fiind de 19.000 de euro pentru ca FCM Târgu-Mureş să beneficieze de clemenţă din partea arbitrilor.

Noul sezon al Ligii 1 a adus cu sine zeci de greşeli de arbitraj. CFR Cluj, Dinamo sau FCM Târgu-Mureş se numără printre echipele care au beneficiat de erorile cavalerilor fluierului. De altfel, în etapa a 7-a, ultima înainte cu Avram preşedinte, Târgu-Mureş a beneficiat de două erori grave în partida cu Universitatea Cluj, când central a fost Alexandru Deaconu, băiatul magazionerului FRF, Gelu, care e finul lui Mircea Sandu. Inclusiv Avram a confirmat greşelile, precizând că “U” a avut două penalty-uri neacordate. De altfel, momentan, toate acuzele procurorilor pentru Avram sunt legate de FCM Târgu-Mureş, echipă pe care ar fi ajutat-o în acest debut de sezon prin delegarea unor arbitri agreaţi de ardeleni. Totuşi, mita pe care ardelenii ar fi oferit-o pentru arbitraje favorabile nu i-a ajutat foarte mult pe elevii lui Sabău. În primele şapte etape, FCM a obţinut doar şase puncte şi este printre codaşele Ligii 1.

Cadouri costisitoare

În schimb, avocaţii celor doi susţin că suma de 19.000 de euro nu a ajuns niciodată în buzunarul lui Vasile Avram, iar elicopterul ar fi fost un cadou în semn de prietenie. “Pentru că nu aveau timp să se vadă, fiind foarte buni prieteni, domnul Ţerbea i-a oferit lui Vasile Avram elicopterul. Aşa s-au întâlnit şi au putut să discute. Acei bani despre care se vorbeşte au ajuns în Germania, la afacerile domnului Ţerbea, care oricum nu are legătură cu FCM Târgu-Mureş”, îi apără avocaţii. Afacerist local în Târgu-Mureş, Sorin Ţerbea este patronul echipei de futsal City’usşi, totodată, membru în Comitetul Executiv al FRF.

Axa CFR – „U“ via Deaconu

Dincolo de scandalul cu FCM Târgu-Mureş, sare în ochi numele aceluiaşi arbitru Alexandru Deaconu. Acesta a condus în actualul sezon patru meciuri în care au fost implicate formaţii din Cluj. Două ale celor de la CFR şi două ale Universităţii. Interesant că echipa din Gruia a câştigat ambele partide, 2-0 cu Astra şi 6-1 cu Sportul, la ultimul meci fiind acuzat vehement de studenţi, în timp ce “U” nu a câştigat nici una dintre întâlniri, 1-2 cu Steaua şi 1-1 cu FCM Târgu-Mureş. În cele două meciuri, aceştia susţin că nu au primit în total trei lovituri de pedeapsă. “Deaconu ne-a privat de un penalty şi o eliminare cu Steaua, cu Târgu-Mureş a recidivat scandalos. Cerem să se taie în carne vie”, susţine Cosmin Irimeş, directorul executiv al Şepcilor Roşii.

Promovări rapide pentru arbitrii de casă

La scurt timp după ce a fost instalat în funcţie, în 2009, Avram a fost bănuit că încearcă să creeze un pol al arbitrajului în Capitală pentru a avea o relaţie directă cu fluieraşii. În timp, suspiciunile s-au confirmat, mai ales că, în acest moment, dintr-un total de 22 de centrali din lotul A, nu mai puţin de opt sunt bucureşteni, iar la capitolul asistenţi, 10 provin din Capitală. Fiii lui Avram, Marius şi Valentin, din care al doilea este tuşier, au beneficiat de promovări rapide. Primul poartă deja ecuson FIFA, deşi anul trecut a comis câteva erori grave, în vreme ce Valentin a fost la rândul său propus, deşi a ajuns în Liga 1 abia în urmă cu mai puţin de doi ani, bineînţeles tot în mandatul seniorului Avram.

De asemenea, alţi doi bucureşteni sunt suspectaţi că prestaţiile nu au fost cele decisive pentru promovare. Dacă acum şapte ani arbitra în Liga a IV-a, Dragoş Istrate, fiul directorului de la Ambasador, care avea contract cu CCA, a crescut într-un an cât alţii în zece. Fost membru al Corpului de Control al lui Adrian Năstase, Istrate nu a excelat în cei doi ani petrecuţi în lotul A, dar a fost păstrat în continuare de Avram. Şi Andrei Chivulete, fiul fostului arbitru Florin Chivulete, cunoscut pentru scandalul „Folcloristele”, a promovat în mandatul lui Avram, după ce ani de-a rândul a fost rezervă în eşaloanele inferioare. Din 12 meciuri conduse în Liga 1, nu mai puţin de patru au fost ale celor de la FCM Târgu-Mureş, acesta fiind şi motivul pentru care a fost chemat sâmbătă la DNA pentru a oferi declaraţii.

În schimb, fiii foştilor preşedinţi au fost trecuţi deoparte. Augustus Constantin a fost retrogradat în această vară din elita arbirajului românesc şi a pierdut totodată ecusonul FIFA, în vreme ce Teodor Crăciunescu a fost retrogradat în Liga a II-a.

Sandu se face că plouă

Deşi este al doilea caz de corupţie prezentat în fotbalul românesc în ultimii doi ani, Mircea Sandu nu a dorit să ofere prea multe declaraţii, precizând doar faptul că va colabora cu cei de la DNA dacă procurorii îi vor cere acest lucru. În 2009, doi oficiali ai FRF, Gheorghe Constantin şi Florin Prunea, s-au aflat printre vizaţi, în timp ce acum alţi doi au ajuns după gratii. În schimb, Sandu a ales să ofere un drept la replică la o declaraţie a fostului vicepreşedinte al CCA, Dan Lăzărescu, despre care spune că, “în general până în ora 11.00, sustrăgea din biroul unui fost preşedinte al CCA câte o sticlă de whisky, golind-o, apoi, aproape instantaneu”. Acesta a promis că va lămuri situaţia în cursul zilei de azi.

Mititelu, chemat la DNA

Patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, a fost solicitat de procurorii DNA să ofere probe despre modul în care clubul a fost dezafiliat de Comitetul Executiv al FRF, semn că ancheta se va extinde şi în afara lui Vasile Avram şi Sorin Ţirbea. Cel mai probabil în aceste zile, oficialul oltean va ajunge la Bucureşti pentru a da declaraţii. De asemenea, patronul Stelei, Gigi Becali, a anunţat că este gata să colaboreze cu DNA pentru a dezvălui legăturile din fotbalul românesc.

Fiului său i-a fost retrasă delegarea

Băiatul cel mare al lui Avram, Marius, fusese delegat la partida dintre Pandurii Târgu-Jiu şi Astra Ploieşti, însă în urma acestui scandal, s-a decis protejarea lui, fiindu-i retrasă delegarea. “M-am uitat şocat la televizor.  Tata e puternic, dar eu sunt în stare de şoc. Nu sunt capabil să conduc meciul”, a spus acesta, care a fost înlocuit cu Dragoş Istrate, unul dintre arbitrii de casă ai lui Vasile Avram.

Înlocuit la CCA cu un alt personaj controversat

Mircea Sandu a anunţat că până la rezolvarea situaţiei, prerogativele lui Vasile Avram vor fi preluate de vicepreşedintele Constantin Gheorghe, cunoscut în lumea fotbalului drept Costică Suceava. Fost senator PC, acesta a fost acuzat de mai multe ori de oficiali de faptul că ar face jocurile unor echipe. “Toate nenorocirile din fotbal se vor termina doar atunci când vor muri Costica Suceava şi Copos", tuna patronul Stelei în 2007.

Meciurile lui FCM Târgu-Mureş în sezonul 2011-2012

Etapa 1: Dinamo - FCM Tg.-Mureş 1-0. A arbitrat Augustus Constantin (Rm. Vâlcea).

Etapa 2: FCM Tg.-Mureş - CFR Cluj 0-2. A arbitrat Robert Dumitru (Braşov).

Etapa 3: Voinţa Sibiu - FCM Tg.-Mureş 1-1. A arbitrat Andrei Chivulete (Bucureşti).

Etapa 4: FCM Tg.-Mureş - Mioveni 2-0. A arbitrat Adrian Comănescu (Rm. Vâlcea).

Etapa 5: Steaua - FCM Tg.-Mureş 2-0. A arbitrat Sebastian Colţescu (Craiova).

Etapa 6: FCM Tg.-Mureş - Astra 2-2. A arbitrat Augustus Constantin (Rm. Vâlcea).

Etapa 7: FCM Tg.-Mureş - "U" Cluj 1-1. A arbitrat Alexandru Deaconu (Bucureşti).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-11-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

METIN CERCHEZ
26 Sep 2011

de ce nu i aresteaza dna pe mircea sandu-contracte cu adrian tarau jr-false?-cel cu contrabanda ,caz procuror lele-pe mitica dragomir-caz excludere u craiova-milioane uro pe jucatori-pe adrian videaanu si consilierii primariei bucuresti ptr milioane de euro furati din bani publici cu nemtii si italienii-dna lucreaza la comanda politica

Adauga un comentariu

Random image