2017-01-18 14:32

EVENIMENT


Reţeaua MIC.RO îşi închide porţile

 |  21:00
Reţeaua MIC.RO îşi închide porţile

Lanţul de magazine de cartier MIC.RO, deţinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, se închide astăzi. Reţeaua de peste 700 de magazine de proximitate dezvoltată în mai puţin de doi ani îşi închide porţile din cauza managementului defectuos, a preţurilor ridicate şi a expansiunii prea rapide.

MIC.RO, deţinut de firma Mercadia Holland (care operează lanţurile de magazine MIC.RO şi MAC.RO, cu 6 hipermarketuri), şi în care Dinu Patriciu îi are parteneri pe Dan Ionescu, fostul director de operaţiuni la Rompetrol, şi Dorin Gherman, fostul CEO la Rompetrol, a început să scârţâie încă din vara anului trecut, când au fost închise mai multe magazine din ţară. Agonia a durat mai multe luni, timp în care magazinele s-au golit de marfă şi de angajaţi. Săptămâna trecută, unii furnizori au fost înştiinţaţi oficial să nu mai livreze marfă, întrucât reţeaua MIC.RO, se va închide începând cu 17 ianuarie.

Numeroasele zvonuri care circulau pe piaţă l-au determinat pe Dinu Patriciu, proprietarul MIC.RO, să afirme în luna noiembrie 2011, chiar înainte de închiderea unor magazine din provincie, că reţeaua „nu este aproape nici de închidere, nici de insolvenţă” şi a evitat să facă publică valoarea datoriilor lanţului de magazine. Patriciu a precizat atunci că cererile de insolvenţă ale MIC.RO din partea câtorva creditori sunt rezolvabile.

Extindere-record

Primul magazin MIC.RO a fost inaugurat în aprilie 2010, investiţia totală în reţea ridicându-se în prezent la peste 45 milioane de euro. Dinu Patriciu, prin lansarea lanţului de magazine MIC.RO, reuşise să atingă recordul pentru cel mai rapid proces de extindere derulat până acum pe piaţa românească de retail. Magazinele din reţea au suprafeţe de vânzare cuprinse între 35 şi 50 mp, în cazul unităţilor fixe, şi de 20 mp, în cazul celor mobile.

În luna septembrie 2011, Mercadia Holland, firma prin care Dinu Patriciu controlează afacerea, deţinea 720 de magazine fixe şi 110 mobile, precum şi 58 de unităţi MAC.RO şi miniMax.

Încercarea noastră de a contacta un reprezentant al firmei Mercadia a fost sortită eşecului. De altfel, nici singurul contact disponibil pe site-ul companiei, o adresă de e-mail, nu mai este funcţională.

Angajaţii nu ştiu nimic

Cele două magazine MIC.RO aflate pe Calea Griviţei din Bucureşti sunt închise, cu afişe la vedere care anunţă acest lucru. Pe rafturile magazinelor se mai vedeau doar câteva produse cosmetice şi câteva reviste. În schimb, magazinul MIC.RO, aflat pe strada Apusului, în sectorul 6 al Capitalei încă era deschis luni, însă nu mai exista la vânzare nici măcar o sticlă de apă sau de suc. Mai bine de 90% din rafturi erau goale, iar singurele mărfuri rămase în magazin erau o şampanie pentru copii, un borcan cu miere, şerveţele, câteva reviste, o pungă de orez şi trei plicuri de Delikat. “Nu ştim nimic din ceea ce se întâmplă. Nimeni nu ne spune nimic. De ceva timp nu am primit marfă, ce se vede pe rafturi mai avem”, ne-a spus un angajat MIC.RO.

Magazinele din Bdul Ion Mihalache erau încă deschise ieri, dar bătea vântul prin rafturi. Un pachet de napolitane şi o doză de suc “ornau” raftul magazinului care odinioară era plin de produse cu preţuri mai mari decât la supermarketuri. “Nu am mai primit marfă de o săptămână. Cred că mâine nu mai deschidem. Nu ştiu ce mă fac”, ne-a declarat un vânzător.

Ziarul „Adevărul”, în picaj

Alte mărci Dinu Patriciu, cotidianul „Adevărul” şi tabloidul „Click”, se confruntă cu mari probleme, după ce numai anul trecut cinci firme au solicitat falimentul Adevărul Holding din cauza neachitării datoriilor. De altfel, încă din 2011, peste o sută de angajaţi ai Adevărul Holding au fost daţi afară într-un proces de reducere a cheltuielilor, iar restructurările continuă. Nici pentru angajaţii rămaşi în redacţie lucrurile nu sunt mai roz, deoarece, de câteva luni bune, salariile nu mai sunt virate la timp. Unul din motivele oficiale ale restructurărilor l-a reprezentat scăderea drastică a tirajului cotidianului „Adevărul”: de la 148.410 exemplare până la 40.555 de exemplare. Specialiştii din domeniu spun că “vânzările tot mai mari ale publicaţiilor “Adevărul” şi “Click” au fost susţinute exclusiv de inserturi, de cărţi, filme şi alte minunăţii menite să convingă oamenii să cumpere. Când lumea s-a săturat de ele, vânzările s-au prăbuşit”.

Fundaţia a sistat toate bursele

Problemele financiare şi-au pus amprenta şi pe banii alocaţi studenţilor. Fundaţia Dinu Patriciu le-a adus la cunoştinţă studenţilor români aflaţi la studii în străinătate că se sistează programul de burse, chiar în mijlocul anului de studiu. Motivul invocat: fundaţia vrea să investească în alt proiect. Afectaţi vor  fi aproximativ 100 de studenţi, 20 de masteranzi cu program de studiu pe doi ani, şi un număr mai restrâns de doctoranzi.

Studenţii sunt revoltaţi, pentru că au fost anunţaţi “peste noapte” că nu vor mai primi burse, în condiţiile în care aşteptau ca în data de 25 februarie să intre banii. “E dreptul lor să retragă bursele, să procedeze aşa. Acum nu vorbim despre o obligaţie contractuală, ci de o obligaţie morală”, spun surse din Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS)

Soluţie de urgenţă

Una dintre soluţiile viabile, la care ar putea apela studenţii, ar fi bursele de urgenţă. Vorbim aici despre burse acordate doar de către anumite ţări studenţilor aflaţi în situaţii de acest fel.

O altă soluţie luată în calcul de LSRS este încercarea de a obţine finanţări din România. Încă nu s-au făcut calculele estimative cu privire la suma de bani necesară pentru acoperirea tuturor burselor. Surse din rândul studenţilor români plecaţi la studii în străinătate, spun că mulţi dintre ei vor îngheţa anul şcolar şi vor încerca să găsească alte finanţări pentru a-şi continua studiile anul următor.

“Pentru bursele alea trebuie să munceşti. Pe lângă că le capeţi greu, nici nu e sigur că le păstrezi, dacă nu te ţii de carte. E însă o măgărie ca, dacă tu ca student bursier te ţii de partea ta de înţelegere, cel care-ţi dă bursa să nu-şi mai îndeplinească partea lui de înţelegere tocmai când îţi pică mai nasol - la mijlocul anului universitar”, spune unul dintre studenţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-16

TAGURI: retea, mic.ro, porti, adevarul, magazineComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANA
17 Ian 2012

sa-l vad pe Patriciu fara bani si la puscarie!
COCO
17 Ian 2012

Hotii se pricep la furat nu la afaceri
1946 SI 2012=DIKTATURA
17 Ian 2012

Micro.aveau preturi mari. Adevarul cu KK rtianu pup and actuala putere,nu ave a sanse. Tot KK rtianuscu "evenimentele" din `89 m ai mult a dezinformat dec at informat.Ii doresc suc cesuri multe lu` kk rtian us,precum lu` Marea de la Ev.Z. si in general tutu ror DobiBocilor=adepti bi shnitzar de TroCoceni
STUPY
17 Ian 2012

Dar de unde sti tu ca se inchide !
LILIAN
17 Ian 2012

aceasta este adevarata va loare a 'managerului' Pat riciu. Daca era intr-adev ar competent nu ii mureau afacerile. Aceasta demos traza ca s-a imbogatit de fapt pentru ca aluat apr oape gratis de la stat (n oi) o afacere care nu ave a cum sa nu fie profitabi la.
AXY
17 Ian 2012

MUIE " SEICULE" !!! N E-AI DESCHIS, IAR ACUM MU RIM DE FOAME!!!
ZOLI
17 Ian 2012

Odata am cumparat un Dr P epper de la ei = 3.5 ron in real sub 3 ron ....
ZALI
18 Ian 2012

neai lasat fara curent pa triciule, stam in magazin e pa bezna ..... luatear dracu de patrici
PATRICA
18 Ian 2012

azi transferi marfa de la un magaz la altu k taie curentul, iar maine vine si imi taie mie curentul la care ieri mi-ai adus m arfa de la magaz. inchis q o zi inainte........ c and ti-o fi lumea mai dr aga sa ai parte de tot ra ul din lume , asa qm noi am tinut magazinele tale si nu ne-ai zs ca le inch izi... Avem chirie de pl atit , rate la banci .... .. ne ducem si sarim in olt din cauza ta. Ne faci parinti sa sufere din ca uza ta , hotule, golanule , la parnaie q tine..... Banii nu iam mai primit de o luna , bonuri, ne ba gi in pamant sa-ti fie ru sine porcule.... trebuia sa ne anunti sa ne gasim in alta parte......becern icule......bagati-l la pu scarie ca ne luam zilele din cauza lui.....
MIRCEA
18 Ian 2012

Mic.ro cerea termene de p lata de jumatate de an in ca de acu' un an si ceva. Cine era nebun sa accept e, a acceptat. Acum... As teapta dizolvarea. :) Eu unul astept cu interes in solventa antenelor, sa va d cine-l angajeaza pe cop ilasul ala cu capu' mare, ochelari si buzite frage de, apoi a partidului de securisti. Felixe, ia uit e cum se intoarce in circ uit banu' de-l furasi. Ce zici? Good job! :))
EDUARD CLEMENTIN
26 Ian 2012

@Ana : Urat din partea ta ! @lilian : Vina lu` Pat riciu este ca a angajat o ameni care nu au nici o t reaba cu reteilu! Nu el c onduce afacerea, el o det ine este o foarte mare di ferenta! @axy : Daca nu esti multumit sa sti ca n u te tine nimeni legat in Mic.ro , ia-ti viata in maini si angajazate in al ta parte! @mircea :)) Fel ix este altu :)) Il injur asi degeaba :)) Stimati o ameni eu lucrez in bacani ile domnului Patriciu si sustin cu tarie ca gresea la imensa pe care a facut o Patriciu este ca a lasa t sa amgajeze toti incult i , cocalari si pitipoanc ele in magazine. Sunt oam eni care nu stiu sa scrie corect . Si mai cred ca nimeni nu este asa de im becil incat sa arunce cu milioane de euro de dragu l banilor , nici o afacer e la dimensiunea acesteia nu se pune pe picioare a sa usor ... este mult mai greu decat iti poti imag ina. Eu cred ca ar trebu ii sa-i dea afara pe oame ni care stau sa pazeasca magazinele .... sa stea s i eu domne la caldura aca sa ... fara salarii ... Intradevar atat timp cat noi nu-i intelegem si nu- i ajutam ei nu au cum sa faca nimic pt a ne ajuta . Eu cred ca ne-ar intra salariile daca ar avea ba ni. Si eu am rate la ban ci si am copii acasa ... dar nu ma mai plang si ma i injur pt toate forumuri le unde stau toti copii f ara copilarie . Va doresc numai bine! Cu respect Eduard

Adauga un comentariu

Random image