2018-12-10 06:20


Revendicările unui supraviețuitor din iadul Colectiv: „De ce nu am fost sunat de poliţie pentru a da declarații cu privire la cele întâmplate? Numărul meu de telefon e înregistrat la 112”

 |  19:23
Revendicările unui supraviețuitor din iadul Colectiv: „De ce nu am fost sunat de poliţie pentru a da declarații cu privire la cele întâmplate? Numărul meu de telefon e înregistrat la 112”

„Rămaşi fără mamă, cei cinci copii ai Mariei Ion au primit un apartament de trei camere, un lucru nesperat. Locuinţa a fost dăruită de către Primăria Capitalei cu ajutorul primarului interimar Ştefănel Dan Marin”, scrie a1.ro (portalul Antenei 1). Știrea este însoțită de un videoclip din cadrul emisiunii speciale coordonată de Mihai Gâdea, la Antena 3, emisiune în care au fost invitați cei cinci copii și în cadrul căreia s-a făcut anunțul cu „lucrul nesperat”. Chiar dacă pare un gest pur umanitar și o blasfemie să îl critici, tentativa de manipulare este vizibilă „din avion”. Primarul interimar, Ştefănel Dan Marin, este membru UNPR, coleg politic, așadar, cu compromișii Gabriel Oprea și Cristian Popescu Piedone. Ultimul este, încă neoficial, candidat al formațiunii la Primăria Capitalei, dar imaginea și procentele sale sunt în cădere liberă, fiindcă a semnat Autorizația de funcționare a clubului Colectiv, iar încercările sale de disculpare sunt absolut ridicole. Ștefănel Dan Marin este „pompierul” chemat să stingă incendiul din ograda „progresiștilor”.

După iadul din Colectiv, asistenta Maria Naca vede iadul din Ambulanță

Întreaga presă a relatat mărturia tulburătoare a asistentei medicale Violeta Maria Naca, din care reproducem, spre readucere aminte, câteva pasaje: „Credeam că e un incendiu banal inițial. (...). Apoi au venit pompierii agitați. Primele două victime. Totul era ca un coșmar. Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfigurați. Urlau mulți. Eram două salvări. Una dintre victime, erau o tânără, rănită grav. Țipa la mine să venim mulți. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arși, călcați în picioare. Am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arși. Plângeam. Săreau arși pe mine, urlau. Voiau să intre mulți în ambulanțe. Și nu puteam să plecăm cu fata rănită grav. Nu se dădeau din drum. Abia atunci s-a dezlănțuit coșmarul. Au venit alți patru grav răniți. Izbeau în mine. În salvare. Le curgea pielea, carnea. Acum plâng. Urlau să îi iau, să nu îi las în urmă. Am implorat dispeceratul să aducă mai multe ambulanțe, că e haos. Să vină poliția. Rupeau jacheta de pe mine. Apoi, a venit un pompier, avea o tânără de 18 ani, arsă pe 98% din corp, mă implora  cu lacrimi de erou: Ia-o mai repede din brațele mele. Doamne, cât de tânără e! Salveaz-o! Am și eu o fată acasă! (...) Am urme de piele arsă, pe mine, pe echipament. Pompierul-șef plângea în hohote. Era în șoc. (...) Țipam să vină toți doctorii, că e carnagiu. Toată lumea era în stare de șoc. AM VĂZUT IADUL!”.

Marți dimineața, jurnalistul Alexandru Căutiș (Kamikaze) a relatat pe pagina sa de Facebook: „Tocmai ce am asistat la discuția dintre doamna Grasu, șefa de la Ambulanță, și doamna asistentă Violeta Maria Naca. Dimineață am primit un mesaj că vrea să vorbească cu mine și d-aia am sunat-o pe dna Grasu. Fix când mi-a răspuns a sunat și asistenta plângând, pe alt telefon. Am putut auzi discuția, în sensul că auzeam ce spune doamna Grasu. Ideea este că sunt mai mulți medici care vor să povestească despre faptul că a fost o defectuoasă intervenție. Poate că sunt doar ieșiri emoționale. Dar oamenii aceia trebuie să fie lăsați să vorbească. Doamna Grasu, șefa de la Ambulanță, i-a propus asistentei să vină la lucru, să facă cu toții o ședință și să «iasă pe grupuri» să povestească presei ce convin după ședință. Când am reluat discuția cu doamna șefă i-am spus că ieșitul pe grupuri, de mânuță, încolonat, nu este ok, dacă oamenii spun că au fost amenințați să tacă. Lăsați-i să spună cine i-a amenințat! Liber!”. Ulterior, Căutiș a revenit pe același subiect: „Vor să facă o comisie de disciplină pentru medicii și asistentele care spun neregulile pe cazul de la Colectiv. De unde vine ordinul pentru comisia asta? Cine e nemernicul și ce are de ascuns?”.

Adrian, supraviețuitorul căruia i s-a umplut paharul răbdării

Adrian e un tânăr implicat în viața comunității. A protestat când cu Roșia Montană. A trăit coșmarul din Colectiv și l-a descris: „Azi-noapte eram în Colectiv la lansarea noului album al trupei Goodbye to gravity ai cărer membri îi cunosc şi îmi sunt prieteni. Ştiam că se anunţa un show pirotehnic, dar mai fusesem la evenimente indoor cu artificii şi alte efecte, deci nu am avut îndoieli în această privinţă. Au fost ceva artificii la începutul concertului, nişte artificii de tort, nimic special. După alte 30 de minute au mai fost 2 artificii la fel ca şi cele de tort. Stăteam şi beam o bere, membrii trupei au spus la mişto că avem un mic incendiu, unul din stâlpi ardea uşor, s-a aruncat cu bere pe el, în 2 secunde focul s-a extins la tavan, care a început să ardă rapid. Atunci am înţeles că trebuie să ieşim repede, eram la circa 30 de metri de ieşire, am alergat spre ieşire. La 5 metri de uşa s-a produs haos şi panică. Oamenii au început să cadă şi să se calce în picioare. Am reuşit prin forţă să ieşim. Ne-am tras în partea dreaptă să tragem o gură de aer după care am mers pe gang spre ieşire. Pe gang era parcat un camion, era un fum gros, nu se vedea nimic, nu ştiam cât mai era de mers am început să trag fum nu mai aveam oxigen am reuşit să ieşim tuşind şi cu ochii lăcrimând abundent. Pe gang am simţit suflul exploziei, unei fete de lângă mine îi luaseră foc hainele. Mi-au luat 10 minute să-mi revin. Au începu să iasă oameni arşi cu hainele zdrenţuite. M-am dus pe gang să încerc să ajut. Erau mulţi oameni arşi pe marginea gangului, mulţi oameni arşi care zăceau pe jos în faţa intrării. Uşa de acces se blocase, cei rămaşi înăuntru băteau în uşa încercând să iasă. Am sunat la 112 la 10.41 mi s-a spus ca au trimis un echipaj... am înjurat şi le-am spus că-s zeci de oameni arşi. Mi-au făcut legătura la pompieri, care mi-au spus că sunt pe drum. După alte 5-7 minute a apărut primul echipaj de pompieri, care au vrut să intre pe o poartă care era închisă. Au apărut şi miliţienii care nu ştiau ce să facă. Uşa clubului era în continuare blocată. Au apărut şi pompierii după 20-25 de minute. Apar toţi maimuţoii care iau măsuri acum când e deja foarte târziu. Dacă ar fi venit în 5-10 minute poate victimile ar fi fost mai puţine. Uşa clubului a fost deschisă. În interior erau trupuri unele peste altele. A fost carnagiu. Multumesc îngerilor care au fost cu mine. Regrete sincere pentru cei care şi-au pierdut viaţa. M(...)e autorităţilor ,de la primarii spăgari până la arafat şi oprea...”.

În cursul zilei de ieri, Adrian a revenit cu unele considerente personale legate de cele întâmplate, precum și cu o listă de revendicări personale: „E bine să se ştie lucrurile astea. Această tragedie nu trebuie transformată în băi de mulţime şi îmbunătăţirea capitalului politic. Trebuie că lumea să ştie că pompierii erau îngroziţi şi neechipaţi când au ajuns acolo şi ne întrebau pe noi ce trebuie să facă. Incendiul se stinsese singur şi oamenii dinăuntru petreceau ultimele secunde alături de noi intoxicaţi cu fum toxic. Lumea trebuie să ştie că prima salvare a ajuns după 20 de minute şi a vrut să plece cu un singur pacient... probabil mulţi nu vă puteţi imagina cum a fost acolo, nici mie nu-mi vine să cred că am trecut prin asta... În noaptea de 30.10.2015 m-am născut a 2-a oară. Scriu acest post pentru că sunt revoltat de mizeria prezentată în media. Acest tragic incident se transformă într-un circ, văd politicieni ieşiţi în faţă, deşi cauzele producerii acestui trist eveniment au trecut prin mâinile lor. Nu vreau să văd poze cu cei decedaţi din respect pentru durerea familiilor şi a prietenilor victimelor, nu vreau să văd mii de lumânări, nu vreau să văd jurnalişti care-şi dau cu părerea. Vreau să văd acţiuni:

1. Anchete la Primăria Sector 4 şi a Capitalei cu privire la modul în care a fost acordată autorizaţia de funcţionare. Vreau să aflu de ce nu se fac periodic controale cu privire la condiţiile de funcţionare ale localurilor publice (pompieri, salvare, poliţie, insp. de stat în construcţii).

2. De ce patronii clubului au folosit materiale uşor inflamabile în amenajare, de ce nu era hidrant în club? De ce bodyguarzii şi personalul clubului nu erau pregătiţi pt situaţii de urgenţă? De ce a fost permis accesul cu mat. inflamabile în club? De ce ferestrele erau zidite şi cine le-a permis să facă asta?  De ce ieşirile de urgenţă erau blocate?

3. De ce salvarea şi pompierii au ajuns după mai bine de 20 de minute? De ce prima maşină de pompieri a greşit strada? De ce la 112 nu am fost luaţi în serios când am sunat? De ce pompierii nu erau echipaţi şi s-au echipat acolo? De ce erau dezorientaţi şi nu ştiau ce să facă?

4. De ce nu am fost sunat de poliţie pentru a da declaraţii cu privire la cele întâmplate? Numărul meu de tel. e înregistrat la 112.

5. De ce nu ni se spune ce toxine conţinea fumul şi ce substanţe chimice au fost în flăcări de au reuşit în câteva secunde să ardă hainele complet de pe oameni? Poate supravieţuitorii ar trebui să ştie.

6. De ce nu avem capacitatea spitalicească pt a primi 150 de persoane? Dar dacă ar fi 1.000?

7. De ce nu se închid toate cluburile, barurile, saloanele de nunţi, sălile de conferinţe pt. a fi controlate dacă îndeplinesc normele de siguranţă?

8. Vreau să ştiu de ce tavanul a ars cu flacără albastră şi emana vapori? De ce incendiul s-a propagat în câteva secunde?

Nu doresc nimănui să treacă prin ce au trecut oamenii din Colective. Nu mai vreau să văd nici la tv astfel de ştiri tragice, persoanele care sunt vinovate trebuie să plătească, ei ne decid soarta, sunt acolo să ne protejeze”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-03
Citeste si:
Proprietarii Clubului Colectiv, inculpaţi pentru ucidere din culpă
Prinţul Charles, despre tragedia de la Colectiv: Sunt extrem de şocat...
Tragedia de la Colectiv. Peste 1.500 de bucureșteni au donat sânge sâmbătă şi duminică
Iadul din club Colectiv. Cum au murit 30 de tineri şi peste 150 au fost răniţi
Solidaritate după tragedia de la clubul Colectiv
Cauzele Catastrofei din Colectiv. Lanțul slăbiciunilor

TAGURI: adrian, supravietuitor, club, colectiv, 112
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VOI OBSERVAțI șI ALTCEVA,
02 Noi 2015

destul de sumbru ? Apropos de carnagiul de pe șosele (multe, în fiecare zi...) alături de sinucideri, droguri, ieșiri de pe linie, din minți? Eu văd că cedează și mor pe capete, mai ales tineri și foarte tineri...știți de ce? Pentru că nimeni nu-i apreciază, nu-i mai dorește, nici că le pasă... și asta reprezintă o pedeapsă - ni-i ia Dumnezeu dintre noi și ne lasă cu dinozaurii, brontozaurii, rinocerii, facocerii, lighioanele din politică (unii deja cu mers spre fantome...)care-și fac simțită prezența la scenă deschisă prin operații chirugicale, machiaj permanent (pe la ochi, pe la sprâncene...), se vopsesc, se manichiurează...adevărați metrosexuali care se distrează (pe seama noastră), în contul tinerilor care pleacă dintre noi...ei nici nu realizează - rămân odioși mutanți, vorbitori de limbă română și foarte puțin (aproape deloc) de la inimă, la inimă de român!
ANON
03 Noi 2015

pt ca nu esti miezul din fanta hipsteras, d-aia.
HECATOMBĂ!
03 Noi 2015

PT. CĂ TOATĂ ACEASTĂ ABOMINABILĂ CRIMĂ A FOST PUSĂ-N ”OPERĂ” SUB ATENTA, ȘI ”PROFESIONALA” SUPRAVEGHERE, A LEPRELOR DIN POLIȚIE! (DEJA ”EFECTELE SPĂIMOASEI ANCHETE” ÎNCEP A-ȘI ARĂTA ”ROADELE”. PT. O CRIMĂ DE O ASEMENEA AMPLOARE, ”JUSTIȚIA ROHMANCĂ” A SCHIMBAT ”ÎNCADRAREA” DE LA OMOR CALIFICAT LA OMOR DIN CULPĂ...IARĂ AUTORII DIN UMBRĂ AI HECATOMBEI, SE HLIZESC ”PĂ” LA VARII TELEVIZIUNI, ”SPUMEGÎND DE INDIGNARE” ȘI VĂRSÎND LACRIMI DE CROCODIL! DUMNEZEU SĂ-I IERTE PE ACEI COPII UCIȘI CU ATÎTA FEROCITATE! DEȘTEAPTĂ-TE, ODATĂ, ROMĂNE!
CONSTANTIN MAFTEI
03 Noi 2015

O intrebare legitima : in acest club ,ca si in multe altele asemanatoare din tara s-au mai folosit focuri de artificii pina in prezent ? daca DA , de ce nu s-a intiplat asa ceva pina acum ? de ce tocmai acum, si poate nu s-ar intimplat deloc daca , dar este cunoscuta ardoarea unor personaje politice din opozitie de a pune mina pe putere cu orce pret .S-a vazut ca pe cai legale si oneste nu este posibil si atunci? O posibila pista de cercetat!
GINA
03 Noi 2015

Din cati ati fost in club nu v-ati pus intrebarea mai daca se intampla ceva noi cum iesim pe o use de 1 m?????Trupa stia ca localul este pt 8o de persoane si au semnat contract ca daca aduc cati mai multi la spectacul sunt scutiti de plata chiriei, asa ca trebuie sa le "multumiti" si lor ca v-au chemat la moarte sigura.
Random imageUltimele stiri


loading...