2017-01-22 14:18

EVENIMENT


Revizuirea Constituţiei, blocată

 |  21:00
Revizuirea Constituţiei, blocată

Dezbaterile pe revizuirea Constituţiei, care şi aşa avansau cu viteza melcului, au intrat, ieri, în impas. Blocajul survine propunerii UDMR de eliminare din text a sintagmei caracter naţional“al statului. E o chestiune sensibilă“, a spus imediat preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, care a decis să sisteze discuţiile pe proiectul de modificare a legii fundamentale până când Consiliul Legislativ şi Guvernul se vor pronunţa cu privire la amendamentul depus.

Comisia juridică, for în care se dezbate proiectul de revizuire a Constituţiei, avea programată, ieri, o nouă şedinţă, ce a fost însă amânată. “Am luat această decizie pentru că sunt foarte multe amendamente depuse la acest proiect legislativ. Există chiar un amendament, depus de UDMR, prin care se doreşte modificarea articolului 1 din Constituţie în ceea ce înseamnă caracterul statului naţional unitar. Lucru care în opinia mea n-ar putea fi modificat având în vedere limitele revizuirii Constituţiei. Tocmai de aceea doream un punct de vedere din partea Consiliului Legislativ şi  Guvernului“,a explicat preşedintele deputaţilor jurişti, democrat-liberalul Daniel Buda.

UDMR a susţinut eliminarea sintagmei de “stat naţional“şi la elaborarea Constituţiei adoptate în 1991 şi la revizuirea din 2003. Amendamentul nu are şanse să treacă nici acum  în condiţiile în care atât partidele din arcul guvernamental, cât şi Opoziţia l-au respins în cor. “Asta nu discutăm, nici nu se pune problema”, a declarat prim-vicepreşedintele PDL, Roberta Anastase.  “Amendamentul UDMReste făcut în logică electorală, din cauza competiţiei cu partidul extremist al lui Laszlo Tokes, în contrapartidă la autonomia totală cerută de el“, a comentat liderul PSD, Victor Ponta.Deputatul PNL Alina Gorghiu, membru în Comisia juridică, a afirmat că propunerea UDMR depăşeşte limitele revizuirii legii fundamentale."

PSD şi PNL tratează cu refuz discuţiile

Dincolo de amendamentul Uniunii, modificarea legii fundamentale este un proces sortit din start eşecului, deoarece Puterea nu poate obţine numărul de voturi necesar. Opoziţia se împotriveşte revizuirii, iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, recunoştea recent, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii PSD, că şansele acestui demers în actuala legislatură sunt mici. Este nevoie şi de acordul Opoziţiei pentru a fi asigurate cele două treimi din voturile parlamentarilor necesare pentru modificarea Constituţiei, a explicat Kelemen. Reprezentanţii PSD şi PNL au refuzat să participe la dezbaterile din Comisia de revizuire, special constituită. Cum absenţele au dus la lipsa de cvorum (pentru întrunirea căruia era necesară prezenţa a două treimi din membri), şeful acestei comisii, Daniel Buda, a cerut conducerii Camerei ca dezbaterile să se mute la Comisia juridică, unde cvorumul este de jumătate plus unu dintre membri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-16

TAGURI: revizuire, constitutieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image