2019-03-24 00:56


Revocarea lui Kovesi de la DNA, în presa internaţională: Guvernul român de stânga a obţinut plecarea şefei parchetului anticorupţie

 |  14:17
Revocarea lui Kovesi de la DNA, în presa internaţională: Guvernul român de stânga a obţinut plecarea şefei parchetului anticorupţie

Guvernul român de stânga a obţinut plecarea şefei parchetului anticorupţie DNA Laura Codruţa Kovesi, revocată luni de către şeful statului, care s-a opus mult timp destituirii acesteia, devenite imaginea puterii judiciare în această fostă ţară comunistă, comentează AFP citat de news.ro.

Coaliţia guvernamentală urma să discute luni despre o eventuală suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis (centru-dreapta), căruia îi reproşează amânarea revocării lui Kovesi.

"Preşedintele român a semnat astăzi decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi", a anunţat o purtătoare de cuvânt a preşedintelui Iohannis Mădălina Dobrovolschi.

Şeful statului român s-a conformat astfel unei hotărâri a Curţii Constituţionale române care l-a îndemnat, la sfârşitul lui mai, să îşi ridice votul de veto opus revocării procurorului cerute de Guvern, în pofida protestelor opooziţiei şi comunităţii internaţionale.

Considerată de către susţinătirii săi drept un simbol al luptei împotriva corupţiei în România, Kovesi, în vârstă de 44 de ani, se afla în post din 2013. Ea a fost confirmată în funcţie în 2016 de către Iohannis, într-un ultim mandat de trei ani.

Această magistrată se află de mai multe luni în colimatorul Guvernului social-democrat, căruia i-a criticat reformele controversate ale sistemului judiciar.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a deschis în februarie procedura vizând revocarea sa, acuzând-o că a "încălcat Constituţia" şi "dăunat imaginii" României în străinătate.

Declarându-se "puţin convins" de aceste argumente, Iohannis s-a opus acestei proceduri şi este la rândul său ameninţat cu destituirea de către majoritate, care-l acuză de obstrucţionare.

Comisia Europeană (CE) şi Consiliul Europei (CoE) au criticat procedura de revocare angajatăcontra lui Kovesi.

Într-o ţară considerată cangrenată de corupţie, DNA şi-a multiplicat în ultimii ani procedurile contra unor aleşi locali şi naţionali, atrăgându-şi furia unei părţi a claseipolitice şi acuzaţii de abuz de putere.

La sfârşitul lui februarie, Kovesi a anunţat că, în pofida unor "atacuri fără precedent" din partea Guvernului, parchetul său a trimis în tribunale, în 2017, 1.000 de persoane, inclusiv trei miniştri, cinci deputaţi şi un senator.

Mii de manifestanţi au ieşit în stradă în România în semn de solidaritate cu procurorul, mai scrie agenţia franceză, preluată de presa franceză, inclusiv de ziarul LE MONDE.

Iohannis a revocat-o pe Kovesi în urma unor acuzaţii de abatere şi incompetenţă formulate împotriva acesteia de ministerul de resort, dar a îndemnat la continuarea luptei împotriva corupţiei, relatează THE ASSOCIATED PRESS.

Kovesi, larg lăudată pentru că a urmărit în justiţie oficiali de rang înalt, a respins acuzaţiile, scrie AP într-un material preluat de presa americană, inclusiv de postul VOICE OF AMERICA (VOA).

Guvernul a fost criticat de UE şi CoE în legătură cu reforma sa judiciară controversată şi o consolidare a controlului politic asupra procurororilor şi judecătorilor, notează EUOBSERVER.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-07-09

TAGURI: kovesi, revocare kovesi, presa internationala,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BREAKING NEWS
09 Iul 2018

Iohannis candidatul psd la presedentia romaniei.
ANONIM
09 Iul 2018

Iohannis candidatul vostru al fascistilor nebuni nicidecum al PSDuluiTot a voastra este si plagiatoarea mincinoasa
ANONIM
09 Iul 2018

Ambii gresiti, atat alogenul cat si ungureza-foreza sunt cocteil gipsi, ei au harul de a face prapadul acesta teribil si au furat si tara romanilor substiuindu-se lor, obladuiti de sustinerea ( a se citi ca in biblie:curvia) alor din beserici, iar prostalaii cu mintea spalata - orbii veacului acesta inca isi pun increderea in beserica pt ca au un interior bun si trebuie sa nadajduiasca in ceva ce ei stiu din pariti- mintiti ca si ei =- ca e ceva bun. Nu poate fi bun ceva ce te calca in picioare mintindu-te generational.Pomul care nu rodeste ? Cine il tine degeaba ca ocupa locui unuia roditor
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...