2019-02-23 01:30


România a CÂŞTIGAT procesul cu Chevron. Câte zeci de MILIOANE de dolari trebuie să achite compania petrolieră ca DESPĂGUBIRI

 |  10:45
România a CÂŞTIGAT procesul cu Chevron. Câte zeci de MILIOANE de dolari trebuie să achite compania petrolieră ca DESPĂGUBIRI

Compania petrolieră Chevron trebuie să achite Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) suma de 73.450.000 de dolari în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fără respectarea obligaţiilor financiare prevăzute de Legea petrolului.

Decizia aparţine Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ de la Paris (ICC Paris), cea mai importantă instituţie de arbitraj comercial internaţional, care a fost solicitată să se pronunţe în litigiul dintre Chevron şi ANRM.Potrivit deciziei, compania Chevron este obligat să plătească ANRM suma de 73.450.000 de dolari, la care se adaugă dobânda legală stabilită la nivelul ratei de referinţă a BNR + 8%, calculată începând cu d ata de 23.10.2014 până la data plăţii integrale, precum şi cheltuielile arbitrale suportate de ANRM, anunţăGuvernul, citat de News.ro.

ANRM şi Chevron România Holdings au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare în perimetrele EX 17 – Costineşti, EX – 18 Vama Veche şi EX – 19 Adamclisi, aprobate prin hotărâri de guvern, care prevedeau obligaţii minime de explorare asumate de Chevron.În noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM că renunţă la acordurile de concesiune menţionate. ANRM a refuzat să emită, însă, decizia de încetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de către compania petrolieră, a art. 40 din Legea petrolului. Mai exact, Chevron nu a pus la dispoziţia  autorităţii competente ”suma reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier şi al celor de dezvoltare şi exploatare, scadente la data notificării renunţării şi neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier”.

Compania americană s-a adresat Curţii de Arbitraj în iunie 2015, solicitând să se constate că şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de acordurile petroliere cu ANRM pentru încetarea contractelor. Până la finalul anului 2015, ANRM a depus la Curtea de Arbitraj de la Paris atât răspunsul faţă de cererea de arbitrare (Answer to the Request for Arbitration), cât şi o cerere reconvenţională prin care formula revendicări financiare rezultate din contractele de concesiune.

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-02-03
Citeste si:
Compania Chevron renunţă la proiectele privind exploatarea gazelor de şist din România
Chevron îşi poate continua activitatea în Vaslui
Tribunalul Iaşi a respins cererea GISC de suspendare a efectelor acordurilor de mediu obţinute de Chevron
Chevron a anunțat că se retrage din Bulgaria. România, Polonia și Ucraina pe lista companiei
Chevron insistă să exploreze gaze de şist în România
Chevron, foarte aproape de explorarea gazelor de şist în România
Chevron a obţinut o a doua autorizaţie pentru exploatarea gazelor de şist
Pungeşti. Zeci de localnici au atacat camioanele companiei Chevron
Traian Băsescu a discutat cu directorul Chevron despre angajarea tinerilor români
Autorizaţiile de mediu acordate Chevron, pe masa Tribunalului Iaşi
APM Vaslui: Acord de mediu privind exploatarea Chevron de la Puieşti
UPDATE. 400 de oameni protestează la Pungeşti. Gardul proprietății companiei, dărâmat aproape în totalitate. Chevron suspendă activitățile
Gigantul Chevron a demarat prima explorare a gazelor de şist în România
Siliştea, Vaslui: Chevron şi-a suspendat activitatea de explorare a gazelor de şist
GAZE DE ŞIST: Chevron va explora la Bârlad

TAGURI: romania, proces, chevron, companie petroliera, milioane euro
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GABRIEL FUTURESCU
03 Feb 2018

Oau ce tari suntem păcat ca vom platii 4 miliarde către Gabriel Resursed tot datorita unei curti de arbitraj International . Cred ca asta este substratul , sa se pregătească terenul informational si sa se vada neutralitatea deciziilor date de curte , la care Romania mai si castiga . In fapt suntem cel mai castigat popor din lume , si ne bazam tot timpul pe prieteni , nu ?
ANONIM
03 Feb 2018

Trai si veselie pe mafia psd. Vor dispare tuti banii in timp record cum au disparut in guvernarea tariceanu banii din vanzareaBCR.
LAMP AFAR
04 Feb 2018

Boule "anonim" - trai pe moscato ta, dobitocule Porto.ka.akaniu din turna cheliosului !
Fă LAMPA MAI MICă...
04 Feb 2018

Are dreptate ANONIMUL, NU NUMAI PSD-UL...TOȚI! Când dracu a ținut POLITICUL cu noi?! AUD?! Morții mamii lor de lotrii! D-aia s-au specializat și făcut toți DOCTORI...LA FURAT, LA MINȚIT, LA DETURNAT, LA TRĂDĂRI, LA PARANDĂRĂTURI! Acum, li se RUPE! Ne-au lăsat săraci și dependenți de străini, de importuri, belind pădurile, vânzând pământurile, favorizând exodul! NIȘTE IUDE ODIOASE, NIȘTE BRUTUȘI...NIȘTE S C Â R B E!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...