2019-02-15 23:27


România trage tare ca să scape de “sperietoarea” MCV. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, spune că suntem aproape de nivelul la care ne vom putem asuma propria evaluare

 |  21:01
România trage tare ca să scape de “sperietoarea” MCV. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, spune că suntem aproape de nivelul la care ne vom putem asuma propria evaluare

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat luni că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) este o prioritate zero și că se lucrează ''pentru a internaliza pe deplin recomandările din ultimul raport'', astfel încât România să demonstreze că are o societate matură, iar sistemul judiciar este unul care a ajuns la un nivel de profesionalism care poate integra toate condiționalitățile.

Ea a subliniat, după întâlnirea cu comisarul european pentru Justiție, Protecția consumatorului și Egalitate de gen, Vera Jourova, că este important pentru România faptul că există un astfel de dialog nu numai la Bruxelles, ci și la București.

"Am discutat cu doamna comisar Jourova despre prioritățile pe care România continuă să le aibă cu privire la reforma justiției în România. Am discutat inclusiv despre MCV, repetând că pentru mine, personal, ca ministru și pentru Guvernul României este o prioritate zero să avansăm mai ales în ceea ce privește condiționalitățile și recomandările. Lucrăm pentru a internaliza pe deplin aceste recomandări din ultimul raport, astfel încât să putem dovedi că societatea românească este o societate matură și că sistemul judiciar din România este unul care a ajuns la un nivel de profesionalism care poate integra toate aceste condiționalități", a afirmat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Ministrul a arătat că România este pregătită să își asume propria evaluare în cadrul unor mecanisme proprii, care sunt în principal strategia de dezvoltare a sistemului judiciar, dar și noua Strategie Națională Anticorupție.

Consens pe proiectele europene

"Am discutat despre agenda europeană și dosarele promovate în cadrul acestei agende. România este un susținător tradițional al instrumentelor de promovare a unui spațiu de justiție, libertate și securitate consolidat, am discutat cu precădere despre proiectele privind procurorul european, România fiind în favoarea unei instituții și a unei abordări foarte ambițioase în acest sens, dar și despre alte proiecte aflate pe agenda europeană, care țin de o securitate cât mai mare a cetățenilor europeni, cum ar fi proiectele privind combaterea terorismului sau cel al spălării banilor", a spus Raluca Prună, după întâlnirea cu Vera Jourova.

Ministrul român consideră că proiectul recent promovat de Uniunea Europeană cu privire la comerțul online este un instrument important care va face să avanseze piața internă europeană și o va ajuta să-și atingă potențialul pentru care a fost creată.

"Cred că interesele naționale ale României și interesele Uniunii Europene converg în privința acestei agende de libertate, securitate și justiție", a subliniat ministrul Prună.

Jourova: “Palmaresul justiţiei este bun!”

La rândul său, comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a apreciat că România și românii au făcut eforturi foarte mari pentru a combate corupția și pentru a apăra independența justiției.

"Am văzut un palmares bun al justiției în ultima vreme, iar asta este foarte încurajant. Am discutat în mod special cum poate sistemul de justiție să fie întărit în continuare. Un alt subiect important a fost cel referitor la cum poate justiția să contribuie la lupta împotriva terorismului și întărirea securității. Comisia a făcut, până la momentul actual, câteva propuneri de îmbunătățire pentru cooperarea judiciară în Europa. O propunere a fost deja pe masa miniștrilor europeni — schimbul de caziere judiciare ale cetățenilor non-UE, sistem numit ECRIS. Aștept cu interes sprijinul României în aceste cazuri", a spus Vera Jourova, într-o declarație de presă.

Ea a subliniat că Procuratura Generală a Uniunii Europene (European Public Prosecutor's Office - EPPO) va ajuta în lupta împotriva fraudei transfrontaliere și s-a arătat recunoscătoare că Executivul României a oferit sprijin în această chestiune.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-29

TAGURI: romania, mcv, raluca pruna
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

SOLUTII eficiente pentru controlarea STRESULUI Acum 1 ore | (0)
Sfaturi si curiozitatiSTARBAG
loading...