2019-02-21 22:20


România a ştiut de demersurile diplomatice ale Franţei legate de aderarea la Schengen

 |  23:16
România a ştiut de demersurile diplomatice ale Franţei legate de aderarea la Schengen

România a ştiut de demersurile diplomatice ale Franţei şi de intenţia dea cere amânarea aderării României la Schengen şi a încercat să îşi previnăpartenerii europeni prin declaraţia din Consiliul European a preşedinteluiTraian Băsescu, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, surse diplomatice.

"România a ştiut de demersurilediplomatice ale Franţei şi de intenţia de a cere amânarea aderării la spaţiulSchengen. România a încercat să îşi prevină partenerii europeni prin declaraţiadin Consiliul European a preşedintelui Traian Băsescu", au declarat,pentru MEDIAFAX, surse diplomatice.

Potrivit surselor citate, Româniaa îndeplinit toate criteriile şi de aceea "nu acceptă faptul că se ascundemotivul adevărat al amânării şi nici faptul că acum se încearcă discreditareaţării de către state membre care, atunci când au interesul, invocă cu ofrecvenţă ridicată principiul solidarităţii".

"Româniaeste un partener corect. Credem că principiile sunt extrem de importante înfuncţionarea Uniunii şi ele nu trebuie abandonate, cu riscul de a creaprecedente periculoase pentru orice ţară membră", au mai spus aceleaşisurse.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 17 decembrie,la Bruxelles, la finalul lucrărilor Consiliului European de iarnă, că aafirmat, la summit, că România nuacceptă obligaţii suplimentare în ceea ce priveşte intrarea în Schengen şi că nu vrea să fie victimacolaterală a ceea ce nu merge bine în UE în prezent.

El adeclarat atunci presei că a avut o intervenţie în Consiliu în care a afirmat căRomânia nu acceptă crearea de obligaţii suplimentare faţă de cele dintratatul de aderare în ceea ce priveşte intrarea în Schengen.Băsescu a spus că a afirmat că MCV nu este parte a tratatului deaderare, ci un mesanism stabilit de UE şi România, şi nu a fostratificat nici în Parlamentul României, nici în alte parlamente din UE.

Şefulstatului a declarat, joi seară, ,că s-ar fi aşteptat ca cu privire la opoziţia celor două ţărireferitoare la aderarea României în spaţiul Schengen. "Peste noapte şifără avertisment, măcar mă aşteptam ca unul din colegii mei din Consiliu(European - n.r.), ori domnul preşedintre Sarkozy ori doamna cancelar Merkel săspună: uite, domnule preşedinte, noi vom fi împotrivă", a declarat TraianBăsescu.

Băsescu aafirmat totuşi că nu poate să ignore faptul că, deocamdată, există doarscrisoarea a doi miniştri, francez şi german, pe tema aderării la Schengen."Şefii celor două state nu s-au pronunţat", a precizat şefulstatului.

Miniştrii de Interne ai Franţeişi Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicită amânarea aderăriiRomâniei, dar şi a Bulgariei, la Schengen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NEA FANE
08 Ian 2011

asta dovedeste cat de RESPECTAT este presedintele ROMANIEI in CONSILIUL EUROPEI. i se potiveste PERFECT numele traian BADARAN.
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...