2017-01-18 01:44

EVENIMENT


România mai aşteaptă Schengen

 |  21:00
România mai aşteaptă Schengen

Noul raport al Comisiei Europene (CE) privind combaterea corupţiei la Bucureşti nu a mulţumit Olanda, ţara care se opune aderării României la spaţiul Schengen. Olanda a legat aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie Schengen de rapoartele de monitorizare, deşi purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a subliniat că nu există nici o legătură între ele.

Ministrul olandez al afacerilor europene, Ben Knapen, a declarat pentru RFI: „Progresele sunt vizibile în ambele ţări (România şi Bulgaria), mai ales în România. Este un pas înainte, dar mai trebuie făcute multe”. Oficialul olandez a amintit că înainte de a lua o decizie favorabilă aderării României la spaţiul Schengen, ţara sa aşteaptă două rapoarte consecutive ale CE care să remarce progrese în domeniul justiţiei la Bucureşti. Raportul CE din luna februarie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei (MCV) a remarcat o îmbunătăţire majoră a situaţiei în combaterea corupţiei, dar şi o serie de întârzieri. Următorul raport al CE este aşteptat în luna iulie.

Laude şi critici

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România continuă să avanseze într-o serie de cazuri importante, inclusiv cu privire la un număr semnificativ de politicieni şi oficiali însemnaţi, relevă raportul CE. Documentul mai menţionează, în partea de concluzii, faptul că a fost elaborată o strategie naţională anticorupţie cuprinzătoare. În acelaşi timp, în raport, Comisia menţionează că de multe ori sentinţele în cazurile de corupţie la nivel înalt sunt cele minime prevăzute de lege, iar în 60 la sută din cazuri ele sunt cu suspendare.

O serie de cercetări penale recente în care au fost implicaţi înalţi magistraţi a suscitat rezerve cu privire la hotărârea şi capacitatea Consiliului Superior al Magistraturii de a asigura integritatea şi răspunderea magistraţilor, mai arată raportul CE. De asemenea, în continuare, în pofida recomandărilor CE.

Bulgaria, criticată de Bruxelles

Raportul Comisiei Europene l-a scos din sărite pe premierul bulgar Boiko Borisov, care i-a acuzat pe politicienii din opoziţie şi ONG-urile care transmit criticile lor la Bruxelles. Comisia Europeană recomandă Bulgariei mai multe eforturi pentru reforma în justiţie şi pentru lupta mai eficientă împotriva corupţiei şi crimei organizate. Sancţiunile impuse pentru cazurile de corupţie la nivel înalt şi de fraudare a unor fonduri europene nu sunt suficiente şi nu au dus la rezultate convingătoare pentru prevenirea acestor fenomene, relevă raportul CE privind combaterea corupţiei în Bulgaria.

România, în frunte

Bulgaria riscă să rămână singura ţară din UE supusă unei monitorizări umilitoare din partea Bruxelles-ului în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, scria miercuri cotidianul sofiot „Sega”. În raportul pentru Bulgaria se menţionează că evoluţiile din ultimele luni din această ţară arată necesitatea unor acţiuni mai curajoase pentru punerea în practică a recomandărilor Comisiei Europene într-o serie de domenii. Comisia mai recomandă ca legea privind confiscarea averilor ilegale, care în prezent este discutată în parlament, să aibă o rază de acţiune cât mai amplă şi să fie sprijinită de instituţii puternice, astfel încât să poată să prevină eficient corupţia la nivel înalt.

Premierul enervat

Afirmaţiile făcute de unii bulgari la adresa ţării lor la Bruxelles sau la Strasbourg au fost reflectate în raportul intermediar din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care a fost prezentat miercuri de Comisia Europeană, susţine premierul bulgar Boiko Borisov. Din păcate, cele mai grave critici pe care le-am auzit eu din partea unor bulgari au intrat în raport, a spus Borisov la sediul guvernului. Primul ministru l-a acuzat personal pe Serghei Stanişev, liderul opoziţiei socialiste şi preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni, că strică imaginea Bulgariei la Bruxelles, încercând prin criticile sale împotriva guvernului să justifice rezultatele proaste pe care le-a avut la alegeri.

CSM, la muncă

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a declarat mulţumit de raportul Comisiei Europene şi a declarat că de acum înainte Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să se dovedească a fi eficient. „Principalul mesaj pe care trebuie să-l transmitem, având în vedere conţinutul raportului, este că acesta este în ansamblu pozitiv pentru România”, a spus ministrul Predoiu. Oficialul a arătat că între instituţiile apreciate pozitiv în raportul CE se află Guvernul, Parchetul General, DNA, ANI, precum şi Parlamentul. „Acum greutatea procesului de reformă s-a transferat pe umerii CSM şi ai sistemului judiciar în general”, a mai afirmat Predoiu.

Raport ireal

Eurodeputata liberală Norica Nicolai susţine că raportul CE nu face o analiză absolut reală a situaţiei justiţiei în România. „Aştept o justiţie eficientă, una profesionist administrată, cu probe care să fie comentate, analizate şi evaluate de instanţele judecătoreşti şi apoi putem sta de vorbă şi despre un raport serios despre starea justiţiei în România şi despre MCV”, a declarat Norica Nicolai.

Concluzii parţiale

Eurodeputatul social-democrat Victor Boştinaru crede că concluziile raportului CE sunt parţiale şi ele nu explică de ce calitatea actului de justiţie din România nu s-a ameliorat. „Dacă ar fi fost cu adevărat obiectivă, Comisia Europeană ar fi trebuit să noteze că presiunea politică enormă, pornind chiar de la preşedinte, asupra justiţiei a dus inclusiv la disfuncţionalităţi la nivelul CSM sau al altor structuri”, a declarat Boştinaru pentru Agerpres.

Ce aduce Schengen

Spaţiul Schengen reprezintă zona de circulaţie liberă şi fără control vamal între ţările Uniunii Europene. În prezent, toate ţările UE fac parte din spaţiul Schengen, mai puţin România şi Bulgaria. Olanda s-a opus intrării celor două ţări în spaţiul fără frontiere al UE, argumentând că acest pas ar face vulnerabilă această zonă din cauza corupţiei şi crimei organizate. Prin aderarea la spaţiul Schengen, România va deveni ţară de frontieră a acestui spaţiu, fiind obligată să asigure un control strict al frontierelor externe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-17

TAGURI: romania, schengen, raport, csmComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ION
09 Feb 2012

Dupa parerea mea aceasta echipa lui Ungureanu are toate sansele de reusita daca va fi lasata in pac e sa isi faca treaba! Est e o echipa de tineri si a u o viziune noua!
CATA
09 Feb 2012

Opozitia a demonstrat ca nu are solutii,ci doar do reste sa fie la putere si cam atat…nu sunt niste oameni puternici sunt do ar niste oameni condusi c are nu au coloana vertebr ala si nici puterea de a- si asuma responsabilitati !
MIRUNA
09 Feb 2012

In sfarsit Romania are in credere in tineri!
ROXANA
09 Feb 2012

In mod clar, in acest mom ent, tara noastra se conf runta cu multe probleme, toate fiind rezultatul un ei proaste conduceri din partea PSD timp de multi ani, insa acum cineva chi ar lupta sa rezolve cumva toate aceste probleme.

Adauga un comentariu

Random image