2017-01-19 10:48

EVENIMENT


ROMÂNIA - PARTE A SOLUŢIILOR MULTINAŢIONALE. Apărarea inteligentă

 |  21:00
ROMÂNIA - PARTE A SOLUŢIILOR MULTINAŢIONALE. Apărarea inteligentă

Primul înstelat european numit, acum trei ani, ca şef permanent al unui comandament strategic al Alianţei Nord-Atlantice, francezul  Stéphane Abrial, a avut joi, la Bucureşti, un dialog cu secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Generalul Stéphane Abrial, comandantul Comandamentului Aliat pentru Transformare al NATO, a poposit în România ca reprezentant special al secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, pentru iniţiativa Smart Defence/Apărare inteligentă. Abrial este faimos, la Cartierul General al Alianţei, din Bruxelles, pentru eleganţa cu care îşi conduce camarazii multinaţionali, fiind supranumit generalul surâzător. Diplomatul român şi generalul Abrial au abordat, de o manieră concretă, modul cum va fi discutată apărarea inteligentă la Summitul NATO, din luna mai, la Chicago.

Un demers util

Acolo, aliaţii vor trebui să decidă asupra unor mutaţii manageriale adecvate provocărilor actuale, axate pe proiecte menite a menţine credibilitatea forţei disuasive a Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, în condiţiile unei austerităţi asumate.

În legătură cu semnificaţia acestei întâlniri, generalul în rezervă Alexandru Grumaz, absolvent al Universităţii Naţionale de Apărare, din Washington D.C. ne-a declarat că „iniţiativa Smart Defence reprezintă o şansă pentru o serie de ţări aliate, precum România, de a îşi coagula eforturile la proiectele defensive de anvergură multinaţională, obţinând maximum de securitate, în perioada crizei economice prelungite, cu investiţii relativ minime. Iată un demers util, pe care România nu îl putea ignora, mai ales că, prin contingentul său expediţionar contribuie la stabilizarea situaţiei în cel mai dificil teatru de operaţiuni militare, acela din Afganistan.”

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen:

„Ştiu că într-o epocă de austeritate nu putem cheltui mai mult. Dar nici nu ar trebui să cheltuim mai puţin. Deci, răspunsul este de a utiliza mai bine fondurile existente. Şi de a da o mai bună întrebuinţare banilor. Să ajutăm naţiunile să îşi păstreze capacităţile şi să ofere altele noi. Asta înseamnă că trebuie să prioritizăm, să specializăm şi să căutăm soluţii multinaţionale. Luate împreună - asta este ceea ce eu numesc Smart Defence/Apărare inteligentă”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-03

TAGURI: Aparare, Romania, Smart Defence, nato, generalComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image